Instruktor techniki jazdy

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Instruktor techniki jazdy

Postprzez ella » piątek 05 listopada 2010, 00:43

Instruktor techniki jazdy co sądzicie na ten temat.

http://www.szkola-jazdy.pl/artykuly/single/id/886
ella
Moderator

Re: Instruktor techniki jazdy

Postprzez lalamido » piątek 05 listopada 2010, 13:50

nabijanie kasy i brak perspektyw w tym zawodzie :)

jeśli chodzi o mnie to wolę aby moje dzieci uczyły się języków obcych a po maturze jechały w świat a nie gniły w tym marnym kraju :)

a teraz do rzeczy:

aby otworzyć osk wystarczy 30 tysięcy zł.

aby otworzyć ośrodek Doskonalenia techniki jazdy - kilka milionów.

Czy ktoś z uprawnieniami "instruktor techniki jazdy" otworzy sobie taki ośrodek ?
odp. NIE

ośrodków profesjonalnych w Polsce jest może 3-4 plus kilkanaście udających.
Te udające ośrodki na 100% nie zatrudnią nikogo, te profesjonalne - mają już swoją kadrę i też nie zatrudnią :)

Obecnie w każdym województwie jest po około 100 osób z uprawnieniami instruktora techniki jazdy - i co ? i nic :) ładny świstek papieru :)

podsumowując:
firmy organizujące szkolenia na instruktora techniki jazdy chcą naciągnąć na kasę obecnych instruktorów wmawiając im: zrób instruktora techniki jazdy a twój dotychczas mały ośrodek stanie się wielkim ośrodkiem znoszącym złote jaja :)
dla firmy organizującej takie szkolenia to czysty zysk: te szkolenie powinno kosztować maks 1000 zł bo niby jakie koszty ponoszą ?- nikłe ;) za rok nauki w szkole studenci wieczorowi płacą po 2000 zł a te firmy życzą sobie za jeden weekend o wiele więcej - śmiech na sali.

podsumowując:
każdy chce zarobić na każdym i dyma każdego na kasę jak tylko się da ;)
lalamido

Postprzez ella » piątek 05 listopada 2010, 22:11

lalamido napisał(a):Obecnie w każdym województwie jest po około 100 osób z uprawnieniami instruktora techniki jazdy - i co ? i nic :) ładny świstek papieru :)

Ilu jest ich w tej chwili w Polsce?

– Myślę, że jest ok. 60-70 osób, które nabyły uprawnienia, przystępując do kursu i później do egzaminu państwowego

Różnią się te dane. :shock:
ella
Moderator

Postprzez lalamido » niedziela 07 listopada 2010, 10:18

Różnią się te dane

o ile mi wiadomo w samym województwie dolnośląskim są już wydawane legitymacje instruktora techniki jazdy z numerem powyżej 100.

Czyli instruktorów jest ponad stu :) a jak wyglądają realia ?
Ośrodek jest jeden. Szkolenia w ośrodku od lat przeprowadzają dwie osoby ( z uprawnieniami instruktora techniki jazdy). Od czasu do czasu współpracują z może z jednym, góra dwoma, instruktorami techniki jazdy posiadającymi uprawnienia na ciężkie kategorie. Takie rozwiązanie jest w zupełności wystarczające.

Czy w związku z tym widzicie gdzieś miejsce dla kolejnych instruktorów techniki jazdy ? bo ja nie.

Jeśli ja bym był instruktorem w szkole techniki jazdy ( mam na myśli te duże ośrodki - nie udające) to tym bardziej bym ograniczał dostęp do zawodu bo bałbym się o swoją posadę. A co robią ośrodki doskonalenia techniki jazdy ? otóż wiedzą, że w zawodzie nie ma szans na pracę więc próbują organizować masowe szkolenia na instruktora techniki jazdy bo wiedzą, że to i tak papierek nic nie warty a pieniądz wielki z organizacji szkolenia.
lalamido

Postprzez lalamido » niedziela 07 listopada 2010, 10:23

Czyli instruktorów jest ponad stu

oczywiście powyższa liczba instruktorów dotyczy tylko województwa dolnośląskiego. W całej Polsce jest ich pewnie kilkuset.

Instruktor Techniki Jazdy to sztuczny problem.
Teraz ośrodki szkolenia kierowców mają zupełni inne problemy:
- niż demograficzny
- vat

cały rynek szkoleń nauki jazdy przez walkę cenową to wielkie dno i naprawdę nie polecam nikomu inwestowanie w tej branży :/
lalamido

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów