Nie przejechanie na zielonej strzałce, błąd czy zakończenie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Nie przejechanie na zielonej strzałce, błąd czy zakończe

Postprzez cman » wtorek 02 listopada 2010, 10:00

tristan napisał(a):Może i trwa dalej, ale dlaczego z pozytywnym? Przecież przy wykonaniu zadania ,,przejazd przez skrzyżowanie o ruchu kierowanym'' popełniono 2 błędy?

Gdyby trzymać się ściśle tabeli zadań egzaminacyjnych (wtedy okazałoby się, że tysiące egzaminów jest do unieważnienia), to tak, a gdyby trzymać się arkusza przebiegu egzaminu, to nie. I przede wszystkim, o czym już pisałem, chociaż teoretycznie tego rodzaju zatrzymanie jest wykroczeniem, to nie sądzę, że jakikolwiek egzaminator usiłował rzeczywiście uznawać je na siłę za błąd. Dlaczego? Też już wyjaśniłem.

tristan napisał(a):Stanie na zielonym świetle to nie opóźnienie w ruszaniu. Nie chodzi o to, że gość pomału ruszał, ale o to, że pomimo zielonego światła nie jechał i stał sobie nadal.

Ale ja nie pisałem o traktowaniu tej konkretnej sytuacji przez egzaminatora, tylko o ogóle sytuacji związanych z tym teoretycznym wykroczeniem. Napisałem o opóźnieniu ruszania, przykładowo, zdający wyjeżdża z podporządkowanej, za nim nie ma nikogo, na drodze z pierwszeństwem kogoś przepuszcza, a potem mógłby ruszyć zaraz po jego przepuszczeniu, a rusza 2 sekundy później? Jest wykroczenie? Teoretycznie jest, przez 2 sekundy było to zatrzymanie z własnej woli w odległości mniejszej niż 10 m od skrzyżowania. Czy egzaminator uzna to za błąd? Oczywiście, że nie. Jak będzie tam stał pół minuty? Też nie. Przede wszystkim wielu egzaminatorów nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że teoretycznie jest to wykroczenie. Dopiero gdyby z tyłu się ktoś pojawił i miał przez to utrudniony ruchu, to egzaminator uzna to za błąd - i słusznie.

tristan napisał(a):Strzałka warunkowa to nie coś, co należy ignorować. Jeżeli docelowo pojawi się zielone światło, to jeszcze pół biedy. Ale co, jeśli zielone ,,zwykłe'' nie zapali się nigdy? (Tak jest np. przy katolickim kościele garnizonowym św. Barbary w Gliwicach)

Nie ma to znaczenia, że jest to akurat zielona strzałka, może to być tak samo zielone światło jak i strzałka. Oczywiście, że nie można ignorować, bo się zazwyczaj w ten sposób utrudnia ruch innym. Ale to jest oczywiste, natomiast nie to jest istotą tego problemu, tylko to, że egzamin został przerwany za niestosowanie się do sygnalizacji świetlnej, a takie coś nie miało miejsca, bo zielone (strzałka czy światło - nieważne) zezwala, a nie nakazuje.

tristan napisał(a):Znów nie umiem zrozumieć Twojej filozofii. ,,Stoi na zielonej strzałce, choć może jechać? Dajmy mu spokój, czepianie się to parodia, nie egzamin... O!

Nie dajmy mu spokój, tylko odnotujmy błąd i pozwólmy zgodnie z przepisami kontynuować egzamin z wynikiem pozytywnym. Jeśli znowu zrobi coś takiego, to wtedy dostanie wynik negatywny. A nie, przerwijmy egzamin, bo tak nam pasuje.
Co do parodii, napisałem wyraźnie, że chodzi, nie o utrudnianie ruchu, tylko teoretyczne wykroczenie zatrzymania w własnej woli w odległości mniejszej niż 10 m od skrzyżowania. Więc nie mieszaj tego i nie wrzucaj tego co napisałem o parodii do utrudniania ruchu w omawianej sytuacji.

tristan napisał(a):Zatrzymał się, żeby przepuścić lewoskręcającego! Oblał, oblał... Jak można tak tamować ruch.''

Jeżeli wyhamował w ten sposób inne pojazdy jadące z tyłu, to oczywiście, że popełnił wykroczenie, niemniej jednak to znów jest tylko jeden błąd, a nie przerwanie egzaminu, więc nie "oblał, oblał...".
cman

Postprzez tristan » wtorek 02 listopada 2010, 12:52

cman napisał(a):
tristan napisał(a):Może i trwa dalej, ale dlaczego z pozytywnym? Przecież przy wykonaniu zadania ,,przejazd przez skrzyżowanie o ruchu kierowanym'' popełniono 2 błędy?

Gdyby trzymać się ściśle tabeli zadań egzaminacyjnych (wtedy okazałoby się, że tysiące egzaminów jest do unieważnienia), to tak, a gdyby trzymać się arkusza przebiegu egzaminu, to nie. I przede wszystkim, o czym już pisałem, chociaż teoretycznie tego rodzaju zatrzymanie jest wykroczeniem, to nie sądzę, że jakikolwiek egzaminator usiłował rzeczywiście uznawać je na siłę za błąd. Dlaczego? Też już wyjaśniłem.

Załóżmy, że jednak chcemy uznać te dwa błędy. W jakich rubrykach arkusza egzaminacyjnego je zaznaczysz, jeżeli nie obydwa przy przejeździe przez skrzyżowania?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » wtorek 02 listopada 2010, 14:27

Zachowanie wobec innych kierujących, dynamika jazdy, dostosowanie prędkości do warunków ruchu lub inne - nie wiem, arkusz jest na tyle porąbany, że nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć.
cman

Postprzez tristan » wtorek 02 listopada 2010, 14:41

cman napisał(a):Zachowanie wobec innych kierujących, dynamika jazdy, dostosowanie prędkości do warunków ruchu lub inne - nie wiem, arkusz jest na tyle porąbany, że nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć.

Czyli istnieje również możliwość taka, o jakiej ja piszę?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » wtorek 02 listopada 2010, 14:55

Jak widać, w życiu istnieje nawet "możliwość" przerwania egzaminu...
cman

Postprzez M.S. » wtorek 02 listopada 2010, 18:23

Ludki, ale jak możemy mówić o "utrudnianiu ruchu", skoro auto za na naszym autorem postu nie chciało skręcać w prawo?
M.S.

Postprzez szerszon » środa 03 listopada 2010, 00:20

Aby nie otwierać nowego watku.Taka ciekawostka.

Jedzie sobie kursant za samochodem , który zatrzymuje sie na wysokości podwójnej ciągłej i wrzuca awaryjne.Podobno aby wypuścic pasażera.
Kursant widząc samochód na awaryjnych omija go na tej podwójnej ciągłej i... oblewa egzamin.
Egzaminator rzuca tekst.
" Przecież mógł sie pan domyślić, że pojazd zatrzymał się na chwilę i zaraz odjedzie"
I tu moje pytanie, czy mamy się domyslać ,ile czasu będzie stał pojazd na awaryjnych, czy omijamy go przez podwójną ciągłą , aby nie utrudniać ruchu ?
szerszon

Postprzez sankila » czwartek 04 listopada 2010, 02:38

Jeżeli przyjąć założenie, że włączenie świateł awaryjnych oznacza awarię pojazdu, to raczej nie ma podstaw, żeby liczyć na cudowną reperację i należy taki pojazd ominąć. Jeżeli natomiast egzaminator uważa, że są to światła "zaraz wracam", to nie powinien być egzaminatorem.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » czwartek 04 listopada 2010, 09:39

Ja miałem prawie identyczną sytuację i oczywiście omijałem. Egzaminator jedynie otworzył okno i 'głośno i dość ostro' powiedział tamtemu kierowcy co o nim sądzi :mrgreen:
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 04 listopada 2010, 10:06

Też uważam że egzaminowany źle nie uczynił. Egzamin to nie Wielka Gra, nikt nie będzie zgadywał kto/gdzie/po co i na jak długo się zatrzymuje i kiedy odjeżdża.
piotrekbdg

Postprzez szerszon » czwartek 04 listopada 2010, 20:04

Radziłem kursantowi , aby pisał odwolanie.Trzeba eliminować takich "znafcuw" i "fahofcuw" , ale pęka. :eek2:
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy