zakaz zatrzymywania obowiązuje tam gdzie jest ustawiony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zakaz zatrzymywania obowiązuje tam gdzie jest ustawiony

Postprzez kasjopeja » poniedziałek 18 października 2010, 20:21

Czy czerwony samochód jadący z dołu może zaparkować po lewej stronie? Jest to zwykła droga dwukierunkowa. Moim zdaniem może, bo żaden znak ani przepis mu tego nie zabrania - chyba, że jest duży ruch, i/albo nie zostawi 1,5 dla pieszych - jedno jest względne, drugie nagminnie łamane.

Obrazek
kasjopeja

Re: zakaz zatrzymywania obowiązuje tam gdzie jest ustawiony

Postprzez qwer0 » poniedziałek 18 października 2010, 21:10

Czy czerwony samochód jadący z dołu może zaparkować po lewej stronie? Jest to zwykła droga dwukierunkowa.

Skoro jest do droga zwykla (a nie np. o malym natezeniu ruchu) to po lewej stronie parkowac nie wolno.

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
...
7) na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » poniedziałek 18 października 2010, 21:44

A jak jest to droga o małym ruchu?
Mnie to bardzo interesowało :> Bo w niektórych przypadkach widziałem i z lewej wtedy zakaz powtórzony, a w niektórych nie ;]
lith

Postprzez racjaa » poniedziałek 18 października 2010, 21:51

lith napisał(a):A jak jest to droga o małym ruchu?
Mnie to bardzo interesowało :> Bo w niektórych przypadkach widziałem i z lewej wtedy zakaz powtórzony, a w niektórych nie ;]

Mojego znajomego kiedyś policja zatrzymała za parkowanie po lewej stronie. I nie pomogło tłumaczenie, że ruch jest niewielki. Policjant powiedział mu, że niewielki ruch to jest na uliczkach, gdzie raz za czas przejedzie jakiś samochód. Tam, gdzie samochody jeżdżą cały dzień (ale ulica się nie korkuje) to trudno mówić o niewielkim ruchu. Dlatego słusznie ktoś wcześniej zauważył, że to baaaaaardzo względne i w sumie trudno wyczuć (też na jakiego policjanta się trafi).
racjaa

Postprzez lith » poniedziałek 18 października 2010, 21:57

Ale już załóżmy, że jest ten mały ruch. Mogę jak mam znak z przeciwka? To znaczy zakaz zatrzymywania oznacza, że jadąc w tym kierunku co jest ustawiony nie mogę się zatrzymywać z danej strony, czy za znakiem jest 'strefa' w której nie można stać i nieważne czy wjadę z innej strony czy zdesantuję się tam na spadochronie'. To samo z innymi znakami typu zakaz ruchu- czy jak go zajadę od tylca to mogę tam jeździć?
lith

Postprzez mk61 » poniedziałek 18 października 2010, 22:32

Jak dobrze mi wiadomo, to, aby znak Cię obowiązywał, musi być ustawiony tarczą w Twoją stronę. A może źle mi wiadomo i źle jeżdżę, jeśli stosuję się do "swoich" znaków, a nie do znaków dotyczących przeciwnego kierunku?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez M.S. » poniedziałek 18 października 2010, 23:52

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
...
7) na jezdni przy jej lewej krawędzi,

więc gdyby nie zakaz zatrzymania mógłby zatrzymać się na lewym chodniku.

Niestety jest postawiony zakaz zatrzymywania, więc nie możesz, ponieważ obowiązuje on tej strony drogi na której został ustawiony. To, że masz go "plecami" do siebie wcale nie znosi jego obowiązywania.
M.S.

Postprzez lith » wtorek 19 października 2010, 00:49

Tylko czy on zaczął mnie obowiązywać? Czyli czy znaki jednak obowiązują samochodny jadące w obie strony? Czy w takim razie wyprzedzając muszę przestrzegać ograniczenia prędkości które mają samochody jadące z przeciwka? Dla mnie analogiczna sytuacja. Albo zakazu wyprzedzania? Przecież nic takiego nikomu do głowy nie przychodzi. Czemu zakaz zatrzymywania ma być pod tym względem wyjątkowy?
lith

Postprzez kasjopeja » wtorek 19 października 2010, 00:54

Też myślę, że MS jest w błędzie - co jesli ten znak jest usytuowany np 400 m przede mną i nie mam możliwości go widzieć. Absurd jeśli miałby mnie dotyczyć. Zatem samo usytuowanie znaków nie zakazuje parkowania po lewej stronie.

A jesli na drodze jest faktycznie mały ruch - cokolwiek miałoby to znaczyć - to można parkować.
kasjopeja

Postprzez lith » wtorek 19 października 2010, 01:25

No właśnie nie wiem... bo gdyby tak było to wszystkie zakazy zatrzymywania ustawione od jednej strony przy mało ruchliwych drogach można by o kant... potłuc, bo zawsze można by powiedzieć, że się z drugiej strony przyjechało :P
lith

Postprzez kg1956 » wtorek 19 października 2010, 08:59

A co to właściwie znaczy, że nie wolno "po lewej stronie" ?
Czy to znaczy, że pojazdy parkujące po mojej lewej mogą parkować tylko przodem do swojego kierunku, a nie mogą odwrotnie? Nie bardzo to sensowne, ale może właśnie o to chodzi?
kg1956

Postprzez M.S. » wtorek 19 października 2010, 10:02

Taki opis obowiązywania znaku zakaz zatrzymania został wprowadzony po to, aby w niektórych wypadkach umożliwić zatrzymywanie się po jednej ze stron drogi, a nie po to, aby szukać dziury w całym.

Czy wyobrażacie sobie sytuację, gdzie postawiony jest znak zakaz zatrzymywania i pod nim tabliczka obowiązuje tylko prawej strony? Ci jadący z naprzeciwka mimo braku takiego znaku "u siebie" musieliby wtedy obowiązkowo sprawdzać, czy przypadkiem mogą stanąć.
M.S.

Postprzez maryann » wtorek 19 października 2010, 10:18

Nad czym dyskusja? Przeciez przepis jest jasny:"Zakaz wyrażony znakiem dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje, z wyjątkiem miejsc, gdzie za pomocą znaku dopuszcza się postój lub zatrzymanie."
Ciekawsze jest to co dotyczy
"3). T-25c - odwołanie zakazu wyrażonego znakiem."
Obowiązuje do końca obowiązywania znaku, jak by był bez tabliczki, czy do miejsca w którym znak i tabliczka stoją?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez M.S. » wtorek 19 października 2010, 10:32

Zakaz zatrzymywania (B-36) z tabliczką T-25c obowiązuje do miejsca jego ustawienia.
Najpierw będziesz miał ustawiony B-36 z tabliczką T-25a, a potem B-36 z tabliczką T-25c
M.S.

Postprzez maryann » wtorek 19 października 2010, 11:14

Ale przecież w ustawie tak nie jest napisane. Skąd wniosek?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze