Pytanie testowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie testowe

Postprzez katrooh » poniedziałek 18 października 2010, 23:42

Witam wszystkich do zarejestrowania się na forum przyczyniło się jedno z pytań testowych które wywołało u mnie lekkie zdziwienie i przyznam że nie rozumiem dlaczego tak jest.
Jestem na etapie kończenia teorii na kursie prawa jazdy, więc ćwiczę w domu pytania, robiąc różnego rodzaju testy.

Ale do rzeczy:
w temacie o wyprzedzaniu w zeszycie mam zapisane (oprócz innych) :
Zabrania się wyprzedzania:

... na zakrętach oznaczonych znakiem ostrzegawczym
i dalej:
zawsze wyprzedzamy po stronie lewej z wyjątkiem;
na drodze wyznaczonej pasami ruchu conajmniej dwa (lub wiecej) w terenie zabudowanym lub trzy w terenie niezabudowanym w jednym kierunku dopuszcza się wyprzedzac po stronie prawej.

A tutaj pytanie:
http://img256.imageshack.us/i/beztytuucsd.jpg/

może mi ktos odpowiedzieć czemu mogę go wyprzedzić z lewej strony mimo że jest znak ostrzegawczy to raz
dwa: czemu nie mogę po stronie prawej?
kompletnie nie rozumiem tej sytuacji.
z gory dzieki wszystkim
katrooh

Re: Pytanie testowe

Postprzez scorpio44 » wtorek 19 października 2010, 00:20

Dlatego że są dwa wyjątki, kiedy wolno wyprzedzać na oznaczonych zakrętach: na jezdni jednokierunkowej oraz na jezdni dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu pod warunkiem niewjeżdżania na część jezdni dla kierunku przeciwnego. Wyprzedzać w tych sytuacjach wolno tylko z lewej strony. (art. 24 ust. 8 i 10)
scorpio44

Postprzez mk61 » wtorek 19 października 2010, 04:25

Zaraz, zaraz. Ale dlaczego z prawej "nie można", skoro...
8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej;

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;

3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.

Żaden inny przepis nie precyzuje nam dokładnie zachowania w takiej sytuacji, więc stosujemy się do tych, co są, a według mnie, nie wynika z nich, aby na zakręcie w warunkach, jak na obrazku, należałoby wyprzedzać tylko z lewej.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez racjaa » wtorek 19 października 2010, 06:27

A mnie uczyli, że:
I. Aby móc wyprzedzać, musi być odpowiednie miejsce do tego manewru i odpowiednia widoczność drogi.
II. Upewniamy się, czy pojazd za nami nie sygnalizuje zamiaru wyprzedzania lub zmiany pasa i czy pojazd przed nami tego nie robi.
III. MIEJSCA WYŁĄCZONE SPOD MOŻLIWOŚCI WYPRZEDZANIA:
-> Zakręty oznaczone znakami A1, A2, A3, A4 (czyli niebezpieczne zakręty w różnych wariantach);
-> Miejsca, w których zbliżamy się do wierzchołka wzniesienia, z tym, że zawsze jest zakaz wyprzedzania z prawej strony w miejscach oznaczonych wspomnianymi wyżej znakami ostrzegawczymi oraz przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia.

Wyprzedzanie z lewej byłoby możliwe w takich miejscach w wypadku drogi jednokierunkowej albo takiej dwukierunkowej, kiedy w chwili wyprzedzania nie wjedziemy na część jezdni przeznaczoną dla ruchu w przeciwnym kierunku (o czym informują zwykle znaki poziome).

Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni na skrzyżowaniu z wyjątkiem sytuacji, gdy:
1. skrzyżowanie jest o ruchu kierowanym;
2. skrzyżowanie jest w ruchu okrężnym;
3. pojazd skręca a my, wyprzedzając go, nie wjedziemy na część jezdni przeznaczoną do ruchu w przeciwnym kierunku.

Zabrania się wyprzedzania na przejściach dla pieszych i przejazdach dla rowerów oraz bezpośrednio przed nimi (chyba, że ruchem kierują tam światła).

Zabrania się wyprzedzania na przejeździe kolejowym i przed nim (bez wyjątków).

Zabrania się wyprzedzania na przejazdach tramwajowych i przed nimi, chyba że ruchem steruje sygnalizacja świetlna.

Pojazd uprzywilejowany można wyprzedzać tylko poza terenem zabudowanym.

Znaki zakaz wyprzedzania (B25 i B26) dotyczą wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych przez wszelkie pojazdy silnikowe.

Wyprzedzanie z prawej strony jest możliwe kiedy:
1. Wyznaczone są pasy ruchu.
2. Istnieje odpowiednia ilość wyznaczonych pasów ruchu!
a. w terenie zabudowanym wystarczą dwa pasy.
b. poza terenem zabudowanym na jezdni dwukierunkowej muszą być przynajmniej trzy pasy ruchu w danym kierunku.
racjaa

Postprzez kg1956 » wtorek 19 października 2010, 08:47

Moim zdaniem zakaz wyprzedzania związany ze znakiem "niebezpieczny zakręt w prawo" działa wyłącznie na zakręcie a nie od znaku. W tym konkretnym przypadku nie działa w ogóle, bo to jest jezdnia jednokierunkowa trójpasowa. Dlatego niezależnie czy teren jest zabudowany czy nie, można wyprzedzać tak z lewej jak z prawej strony. Czyli prawidłowe są wszystkie odpowiedzi.
kg1956

Postprzez cman » wtorek 19 października 2010, 10:14

PRD napisał(a):Art. 24. 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
(...)
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej;

(...)

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
cman

Postprzez scorpio44 » wtorek 19 października 2010, 18:45

mk61 ==> gdyby w ust. 10 była mowa o warunkach określonych w ust. 1, 7 i 8, toby było jak mówisz. Ale jest odwołanie tylko do ust. 7, który mówi ogólnie, że wyprzedzanie na oznaczonym zakręcie jest zabronione.

kg1956 ==> w sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale jednak trudno zupełnie odmówić Ci racji... Taka treść pytania z takim rysunkiem ma być swego rodzaju skrótem myślowym i chodzi o sytuację wyprzedzania na zakręcie oznaczonym znakiem, ale fakt faktem, że dokładnie w miejscu pokazanym na rysunku wolno jeszcze wyprzedzać na ogólnych zasadach, bo to nie jest jeszcze zakręt.
scorpio44

Postprzez mk61 » wtorek 19 października 2010, 22:40

I wszystko jasne. Dziękuję.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez kg1956 » środa 20 października 2010, 09:04

Faktycznie wczytując się dokładnie w art. 24 ust. 7, 8, 10 wynika, że nie wolno z prawej.
A tak na marginesie autor tego testu nie przemyślał dokładnie tego przykładu. Mam nadzieję, że nie ma wszystkich zdających egzamin za osoby bezmyślne. To, że sam nie myśli nie znaczy, że inni tego nie robią. Ktoś to powinien weryfikować! A może weryfikował? :wow: :D
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze