Znak P-1 podobny do P-19 skrzyżowanie z Zielonej Góry

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znak P-1 podobny do P-19 skrzyżowanie z Zielonej Góry

Postprzez piotrekbdg » sobota 09 października 2010, 11:54

Co oświeci? Podaj paragraf ktory tenże egzaminowany twoim zdaniem złamie.

PS Takich miejsc jest całe mnóstwo i prawoskręt wykonują także elki egzaminacyjne z pasa skrajnie prawego. Ciągle nie rozumiem co taki kierowca konkretnie źle robi. A co jak mamy drogę dwukierunkową po jednym pasie w każdym kierunku i mamy przystanek autobusowy bez żadnbej zatoczki tylko bezpośrednio na pasie? Muszę przejechać na pas dla ruchu przeciwnego? Zjechać na trawnik?

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
piotrekbdg

Postprzez racjaa » sobota 09 października 2010, 12:12

Czy sytuacja, o której piszecie, nie jest podobna do tej, jaką w Krakowie mamy przy rondzie gen. Maczka (Andersa w prawo, w Broniewskiego) albo np. na Beliny-Prażmowskiego w prawo w Grochowską?
O takim czymś mówił p. Dworak w jednym z programów http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/jedz-bezpiecznie/wideo/krakow-rondo-gen-s-maczka-wyjazd-w-broniewskiego-dabrowskiej-krakow-beliny-prazmowskiego-chrobrego-grochowska-1-iii-2009/1644267
racjaa

Postprzez AgnieszkaS » sobota 09 października 2010, 14:50

borus213 napisał(a):dobra. chcecie sobie jeździć tam to sobie jeździjcie. Ja tam nie wjeżdżałem i nie zamierzam. Ale może jak ktoś tam wpadnie na egzaminie to wtedy nagle go oświeci.

Ja tam jechałam i nikt mnie za to nie oblał to po pierwsze. A po drugie takich przystanków w Zielonej Górze jest cała masa, więc jak słusznie zauważył piotrekbdg będziesz omijał takie przystanki, bo tam nie wolno jechać?
AgnieszkaS

Postprzez borus213 » sobota 09 października 2010, 22:19

Chciałbym zauważyć że dzisiaj jechałem tam tedy i otóż stoi tam jak byk znak D-15. Nowiutki niebieski.
Kat. B - 23.09.2010
Kat. A - w planach
borus213

Postprzez cman » sobota 09 października 2010, 22:31

I cóż z tego, że stoi?
cman

Postprzez Cyberix » niedziela 10 października 2010, 09:27

ObrazekObrazekObrazek
Kod: Zaznacz cały
oznaczają miejsce zatrzymywania się wskazanych na znaku pojazdów wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach.

Znak D-15 oznacza ponadto miejsce do zatrzymywania się innych niż autobus pojazdów samochodowych wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach i pojazdów przeznaczonych do przewozu dzieci do szkół i przedszkoli.
Widzicie tutaj jedno słowo, że zabraniają przejeżdżania??

Gdyby tam stało coś takiego:
ObrazekObrazek
oznaczają odpowiednio początek lub kontynuację pasa ruchu przeznaczonego tylko dla autobusów (trolejbusów) oraz innych pojazdów wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach.

Umieszczony na znakach D-11 lub D-12 napis " TAXI " oznacza, że na pasie oznaczonym tym znakiem jest dopuszczony ruch taksówek.

Dodatkowo taki pas powinien być oznaczony:
Obrazek
Znak P-22 " BUS " oznacza pas ruchu przeznaczony dla ruchu pojazdów wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach.
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » niedziela 10 października 2010, 10:21

Chciałbym zauważyć że dzisiaj jechałem tam tedy i otóż stoi tam jak byk znak D-15. Nowiutki niebieski.

To może odpowiedz na moje pytanie:

A co jak mamy drogę dwukierunkową po jednym pasie w każdym kierunku i mamy przystanek autobusowy bez żadnej zatoczki tylko bezpośrednio na pasie? Muszę przejechać na pas dla ruchu przeciwnego? Zjechać na trawnik?

W moim pytaniu też występuje znak D15, żeby nie było.
piotrekbdg

Postprzez instruktorBC » niedziela 10 października 2010, 12:01

Miałem ostatnio uczestniczyć w egzmainie państowym Swojej poopiecznej i pytałem egzaminatora. Przejazd w prawo torem czerwonym!!!! temat zamykam
instruktorBC

Postprzez borus213 » niedziela 10 października 2010, 12:07

Znak poziomy P-17 na drodze nie oznacza zatoczki autobusowej, lecz miejsce zatrzymywania się pojazdów komunikacji miejskiej. Gdyby na tym "prawym pasie" był taki znak to oczywiście korzystać z niego można by było. Lecz tam takiego znaku nie ma. A jak już wcześniej mówiłem takowe zatoczki (nie obszary wydzielone znakiem P-17) nie należą do jezdni, ba nawet nie należą do KZDiR (krajowy Zarząd Dróg i Autostrad), lecz do PKS i MPK. Więc nie mamy prawa tam wjeżdżać, chyba że wystąpi nagła konieczność)
Kat. B - 23.09.2010
Kat. A - w planach
borus213

Postprzez piotrekbdg » niedziela 10 października 2010, 12:33

Więc nie mamy prawa tam wjeżdżać, chyba że wystąpi nagła konieczność)

Myślisz, że jak napiszesz to 6 razy to w końcu w to uwierzymy? Cytat poproszę, który tak stanowi.

A co jak mamy drogę dwukierunkową po jednym pasie w każdym kierunku i mamy przystanek autobusowy bez żadnej zatoczki tylko bezpośrednio na pasie? Muszę przejechać na pas dla ruchu przeciwnego? Zjechać na trawnik?

Czyli jak nie mam znaku poziomego P-17 to taka droga jest nieprzejezdna?
piotrekbdg

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze