Czy egzaminator powinien przerwać egzamin?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy egzaminator powinien przerwać egzamin?

Postprzez Tobi » poniedziałek 04 października 2010, 18:22

We Wrocławiu na ulicy Hubskiej na lewym pasie są odcinki drogi wyłączonej z ruchu zaznaczone ukośnymi pasami. Dostałem komendę skrętu w lewo no to ja od razu kierunek, lusterko (jeszcze byłem obok tego odcinka nie wyłączonego z ruchu) no i jak zauważyłem, że lewa wolna to wjechałem na lewy pas. Nie potrzebnie się pospieszyłem, bo wjechałem właśnie w ten pas z ruchu wyłączony.

Pytanie jest takie - czy w tej sytuacji egzamin powinien zostać przerwany, czy powinienem mieć możliwość kontynuowania egzaminu z wynikiem negatywnym?

Załączam obrazek jak mniej więcej wygląda ta ulica:
Obrazek
Tobi

Re: Czy egzaminator powinien przerwać egzamin?

Postprzez eddi » poniedziałek 04 października 2010, 18:41

Moim zdaniem powinieneś kontynuować jazdę z wynikiem pozytywnym, w tym przypadku nie zrobiłeś jakiego takiego błędu chyba że najechałeś na te linie, to wtedy mogło by tak być..
czy w tej sytuacji egzamin powinien zostać przerwany, czy powinienem mieć możliwość kontynuowania egzaminu z wynikiem negatywnym?

Jak najechałeś na te linie to są dwie możliwości w zależności od uprzejmości egzaminatora: wracasz do WORD, albo se podjeżdżasz w wygodne miejsce, bierzesz swoją kartę prób i błędów i wysiadasz bo się wkur88łeś :D
eddi

Postprzez Tobi » poniedziałek 04 października 2010, 18:45

eddi napisał(a):Moim zdaniem powinieneś kontynuować jazdę z wynikiem pozytywnym, w tym przypadku nie zrobiłeś jakiego takiego błędu chyba że najechałeś na te linie, to wtedy mogło by tak być..

Napisałem, że wjechałem.

Właściwe to zastanawiam się po co są tam te pasy.
Tobi

Postprzez Borys_q » poniedziałek 04 października 2010, 18:54

W takim przypadku egzamin zostaje przerwany.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Tobi » poniedziałek 04 października 2010, 18:56

Borys_q napisał(a):W takim przypadku egzamin zostaje przerwany.

OK, dzięki.
Tobi

Postprzez Dominiqa » poniedziałek 04 października 2010, 21:41

ten pas wyłączyli z ruchu, aby przyśpieszyć jazdę tramwaju. A we Wro zawsze przerywają jazdę w przypadku błędu
Dominiqa

Postprzez lith » poniedziałek 04 października 2010, 21:57

A we Wro zawsze przerywają jazdę w przypadku błędu

eee?

Akurat w przypadku najechania na obszar wyłączony z ruchu wszędzie przerywają. Nie wiem też czemu we Wro mają być jakieś inne zasady egzaminowania.
lith

Postprzez Dominiqa » środa 06 października 2010, 22:27

chodziło mi o to, że w innych miastach zdarza się, że egzaminator pozwala jechać dalej mimo niezaliczenia :)
a w moim rodzinnym mieście jest o zgrozo tak, że nie zawsze informują o błędach, nie przerywają egzaminu i zajeżdżając do wordu dowiadujesz się o nich(nie wiem, czy to zgodne z prawem, ale tak jest)
Dominiqa

Postprzez jerzyrambo » środa 06 października 2010, 22:38

Dominiqa napisał(a):A we Wro zawsze przerywają jazdę w przypadku błędu

nie zawsze informują o błędach, nie przerywają egzaminu i zajeżdżając do wordu dowiadujesz się o nich

To jak jest? Zapewniam, że nie tylko u Ciebie tak jest
jerzyrambo

Postprzez bobpl » środa 06 października 2010, 22:55

Dominiqa napisał(a):chodziło mi o to, że w innych miastach zdarza się, że egzaminator pozwala jechać dalej mimo niezaliczenia :)
a w moim rodzinnym mieście jest o zgrozo tak, że nie zawsze informują o błędach, nie przerywają egzaminu i zajeżdżając do wordu dowiadujesz się o nich(nie wiem, czy to zgodne z prawem, ale tak jest)

z tym kontynuowaniem jazdy nawet po bledach jest chyba tak, ze:
blad kategoryczny, np stworzenie zagrozenia, niestosowanie sie do sygnalizacji itd = przerwanie
bledy typu brak kierunku czy cus, wjechanie na kraweznik moze? nie wiem dokladnie = jazda dalej w N-ka
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez lith » czwartek 07 października 2010, 00:19

-2 razy błędnie wykonane to samo zadanie egzaminacyjne- N'ka i możesz jechać dalej.
-W dokładnie opisanych sytuacjach ( w FAQ też są) przerwanie egzaminu i powrót na miejscu pasażera.
Dwie zupełnie inne rzeczy.

@Dominiqa
O błędach się informuje od dość niedawna (ponad rok?), więc stąd może te różnice- jeden egzamin który porównujesz miał miejsce przez zmianami, drugi po.
lith

Powrót do Egzamin na prawo jazdy