jaki kupic samochód "mój pierwszy" pomocy

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: jaki kupic samochód "mój pierwszy" pomocy

Postprzez lith » poniedziałek 27 września 2010, 12:10

Samochód taty jeździ do ASO, bo jest w leasingu i na gwarancji. Potem pewnie do ASO już raczej nie trafi, konkurencyjnego ASO po prostu u mnie nie ma,a nikt nie ma czasu i chęci na zostawianie samochodu ileśdziesiąt km od domu i wyprawy po niego autobusami.

Tak ja mam fiata którego mimo, że widuje się na ulicach (w ciągu roku widziałem już z 10 różnych egzemplarzy) to wszędzie łącznie z serwisem (trochę dziwne, bo właśnie w tamtejszym salonie był kupowany) robią na niego duże oczy i 'pokaże pan', a potem uważają za Sienę*
*przez co chcieli mi już np. sprzedać za małe opony, boje się co będzie przy większych naprawach :mrgreen:
lith

Postprzez Borys68 » poniedziałek 27 września 2010, 12:39

Aiglon napisał(a):To i ja sie niesmialo zapytam bo stoje tez przed dylematem kupienia auta.
Autko ma mi posluzyc pol roku, do otrzymania samochodu sluzbowego.

Może Fiat Uno?
http://otomoto.pl/fiat-uno-C15358723.html
Problem będzie z klimą.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Aiglon » wtorek 28 września 2010, 01:27

Dzieki za pomoc :) W kwestii maski odpuszcze zanim nie bede mogla jednak zoabczyc gwiazdy na przodzie, mowi sie trudno :)
Mysle szczerze moiac o golfie, polo, roverze 25, opel tigra i tak dalej. Wiadomo ze niestety to beda gezemplarze zwykle kolo 10 letnie. Z tego wszystkiego z najwieksza obawa patrze na opla tigre, bo nikt ze znajomkow czyms takim nie jezdzil - ktos ma z tym jakies doswiadczenia?
Aiglon

Postprzez qwer0 » wtorek 28 września 2010, 08:33

Z tego wszystkiego z najwieksza obawa patrze na opla tigre, bo nikt ze znajomkow czyms takim nie jezdzil - ktos ma z tym jakies doswiadczenia?

Opel jak opel. Ale auto typowo 2 osobowe. Nie mysl, ze upchniesz na tylnej kanapie kogos wiekszego niz 10 letnie dziecko.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » wtorek 28 września 2010, 10:26

Ad. Tigra
Mimo, że to małe autko i wygląda jakby miało być zrywne, żwawe, sportowe itd. to niestety to niestety ma zryw jak miejskie wozidełka. A na pewno nie można tego nazwać sportowym samochodem jak to robią niektórzy :mrgreen:... Mi by było głupio jeździć czymś co wygląda na sportowe a jak przyjdzie co do czego to się okazuje, że np. 2tonowy rodzinny van ojca szybciej się do rozpędzał (tylko z tym porównywaliśmy). Z resztą co tu się dziwić- co to za sportowa fura z 90 koniami??
lith

Postprzez piotrekbdg » wtorek 28 września 2010, 11:18

Mimo, że to małe autko i wygląda jakby miało być zrywne, żwawe, sportowe itd. to niestety to niestety ma zryw jak miejskie wozidełka. A na pewno nie można tego nazwać sportowym samochodem jak to robią niektórzy ...

Dobrze powiedziane...jeśli jakichś sport ma mi się kojarzyć z Tigrą to chyba tylko warcaby rozgrywane na tylnej kanapie.

Jeśli mogę dodać coś od siebie to chciałbym zauważyć, że powstawanie takich modeli jest dla mnie średnio sensowne. Nieduże gabaryty, tylny przedział minimalny, warunki odrobinę spartańskie a za te wszystkie ustępstwa otrzymujemy osiagi o których wspomniał Lith. Jak już się dycedować na niepraktyczne, lekko ciasnawe Coupe albo roadstera to niech chociaż ma czym zaryczeć pod machą.
piotrekbdg

Postprzez Jarons » wtorek 28 września 2010, 13:57

Tigra jest bardzo mułowata i ma mało miejsca w środku.
Jarons

Postprzez Aiglon » wtorek 28 września 2010, 17:43

Akurat moc pod machą mnie nie przejmuje.
Takze kwestia miejsca - bo glownie to ma byc samochod do mojego rozjezdzania sie plus czasami pasazer. I nie zamierzam tym samochodzikiem jezdzic dlugo, wiec fakt tego, ze zrywny nie jest to plus :) Takze niewiele miejsca to nie jest problem bo ja jestem stworzonko bardzo male, a moj luby posiada auto wlasne :) Wolalabym nie miec super zrywnego samochodzika. Wczoraj sie moj kolega dal przejechac nowym Audi TT po placu. Jak to mi wyskoczylo po lekkim nacisnieciu gazu, to zorbilam sie lekko blada :) Wystarczy ze domyslam sie w co wsiade kolo maja/czerwca i wtedy moge sobie zrywność spokojnie odbić :)
Slyszalam po prostu ze tigry sa dosc niewygodne - taka panuje opinia. Jak z serwisami? Awaryjnością?
Autko jest "ładne" - tak, wiem, kobiecy punkt widzenia - ale nie bardzo "chodliwe". Czemu? Jezeli jest takie pseudokobiece to osiagi nie sa tutaj najmocniejsza kwestia...
Aiglon

Postprzez piotrekbdg » wtorek 28 września 2010, 18:05

Autko jest "ładne" - tak, wiem, kobiecy punkt widzenia - ale nie bardzo "chodliwe". Czemu? Jezeli jest takie pseudokobiece to osiagi nie sa tutaj najmocniejsza kwestia...

Tylko po co robić opakowanie "ala coupe" dla czegoś co jeździ gorzej niż przeciętny sedan/van/hatchback? Nie kumam też do końca co rozumiesz jako "kobiecy"? Ładnie/atrakcyjnie opakowany ale badziewny wewnątrz? Nie wystawiasz tym stwierdzeniem dobrej opinii "kobiecemu punktowi widzenia" :)
piotrekbdg

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne