tak przy okazji, jak to jest z naliczaniem znizek? konkretnie:
ubezpieczam sie w PZU dajmy na to, 2 lata jezdze bez stluczki a potem chce przejsc do alianza - znizki przechodzą ze mną rozumiem, tj te 20% bodajże? czy od nowa musze robić na znizke?
2. jesli chcialbym byc wspolwlascicielem auta, a wlasciciel ma 50% znizek, to czy mnie sie naliczaja znizki (tj. po roku ja mam 10%, wlasciciel 60%, po 2 latach ja mam 20% wlasciciel 70% itd?)
Wszystko zalezy od TU.
Ja zrobilem trika i mam 60% znizek (czyli max za bezszkodowosc) po 6miesiacach bezszkodowej jazdy.
Pierwsze auto zarejestrowane na siebie, dopisalem wspolwlasciciela ojca z 60% znizek.
Po pol roku zmienilem auto i zmienilem rowniez TU.
Pierwsze auto mialem w MTU, poprosilem o rekalkulacje, przecisali kwity na mnie i ojca. Na kwicie byl wymieniony ojciec i ja. Pod spodem bylo cos takiego:
60% - znizka za bezszkodowa jazde
50% - zwyzwa za wiek (<25l)
Nic nie bylo wyszczegolnione, czy znizka przysluguje ojcu, czy mnie. Z takim kwitem jako dowod znizek poszedlem ubezpieczyc swoje nowe auto, tym razem w PTU i tylko na siebie, przypisano mi znizke 60% i zwyzke 50% za wiek. Wyszlo na jedno, a auto mam tylko na siebie no i 60% znizek.
Tylko wiadomo- jak w coś wjedziesz to dziadkowi wtedy też polecą.
Zalezy od TU. Dla przykladu w MTU znizka leci na konkretne auto. Wiec jesli masz 10 aut i jednym sie rozbijesz, to na 9 aut masz znizke jak miales, a na to jedno tracisz tyle ile tam sie traci (np. przy niewielkiej szkodzie, do ilus tam tysi -10%).
Od zniżek Mamy zostaną odjęte twoje zwyżki - za płeć, wiek itd.
Rowniez zalezy od TU. Jedni licza od podstawy, inni % od siebie odejmuja. Zazwyczaj robia taki sposob przeliczenia, zeby skladka wyszla wyzsza

To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków