Pierwszeństwo na parkingu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sytuacja - zdjęcie

Postprzez bac » niedziela 19 września 2010, 23:00

dylek napisał(a):Jak na początku ??

5. 2. 1. 3. Umieszczanie znaków D-1
Znaki D-1 umieszcza się na początku trasy, której nadano pierwszeństwo
(...)
Jako zasadę należy przyjąć powtarzanie przed każdym skrzyżowaniem wzdłuż trasy z pierwszeństwem znaków D-1 o zmniejszonych wymiarach

Nie mam pewności jak rozumieć drugą część i sformułowanie "jako zasadę należy przyjąć", ale z pierwszej na pewno jasno wynika, że na początku drogi z pierwszeństwem, przed pierwszym skrzyżowaniem znak ma bezwzględnie stać.
bac

Postprzez Cyberix » poniedziałek 20 września 2010, 09:18

A skoro już doszliśmy do sedna, że znak D-1 powinien stać razem ze znakiem A-7. To co w sytuacji kiedy znak A-7 stoi samotnie? I tutaj wracamy do pytania, co z oznakowaniem poziomym, tych trójkącików, namalowanych samotnie bez A-7?
Cyberix

Postprzez bac » poniedziałek 20 września 2010, 13:40

Zmierzasz do tego, że tak jak honoruje się A-7 bez D-1, tak samo należałoby uznawać "trójkąciki" bez A-7?
bac

Postprzez maryann » wtorek 21 września 2010, 09:51

cman napisał(a): znak ten tylko i wyłącznie wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.
Więc nie mogę założyć, że skoro jest uzupełnienie, to nie ma podstawy? Jest pomnik- to nie ma cokołu? Jest suplement, to nie ma książki? Jest dach, a nie ma murów?... Jest P13, a brak A7? Dobry kierowca jak widzi goły słupek to i tak zastosuje się do znaku jaki tam wisiał... Przecież znaków nie stawia się w miejscach wybranych rzutem kostką do gry, tylko jako potwierdzenie naturalnej potrzeby ich postawienia. Mnie linia P13 wystarczy, by zobaczyć A7. Zna ktoś przykład namalowania jej na skrzyżowaniu ewidentnie równorzędnym albo od strony D1? Niech pierwszy rzuci kamień!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez piotrekbdg » wtorek 21 września 2010, 09:59

Zna ktoś przykład namalowania jej na skrzyżowaniu ewidentnie równorzędnym

Przeczytaj post Dylka stronę wcześniej a też poznasz.
piotrekbdg

Postprzez cman » wtorek 21 września 2010, 12:11

maryann napisał(a):Więc nie mogę założyć, że skoro jest uzupełnienie, to nie ma podstawy?

A jeżeli zobaczysz samą tabliczkę do znaku, np:
Obrazek
To co, będziesz się do niej stosował, bo jest uzupełnienie, a nie ma podstawy?
A to, do którego znaku zakazu przez 500 metrów będziesz się stosował, to sobie sam wybierzesz?

maryann napisał(a):Zna ktoś przykład namalowania jej na skrzyżowaniu ewidentnie równorzędnym albo od strony D1? Niech pierwszy rzuci kamień!

Tak, na przykład na pierwszym zdjęciu w tym wątku.
Skoro twierdzisz, że linia P-13 oznacza drogę podporządkowaną, czyli skrzyżowanie nierównorzędne, to w jaki sposób chcesz zobaczyć przykład skrzyżowania "ewidentnie równorzędnego" z linią P-13, jeśli wg Twojego rozumowania takiego nie ma?
cman

Postprzez maryann » wtorek 21 września 2010, 12:45

Linia P13 jest małżeńsko związana z A7(bo z jakim innym znakiem może występować?); tabliczka Txx może być podwieszona pod czymkolwiek; więc...
A ostatnie zdanie- to jest właśnie ten wybór: albo- albo. Ewidentnie równorzędne skrzyżowanie mam na myśli takie, gdzie drogi były podobne z wyglądu, i/lub oznaczone A5.
maryann

Postprzez cman » wtorek 21 września 2010, 13:02

Przecież chyba wystarczająco oczywiste są intencje malujących trójkąty. Ma to być w założeniu droga podporządkowana i wiadomo, że nikt nie maluje trójkątów dla żartu. Ale to jest niestety za mało i na całe szczęście pierwszeństwo mają przepisy, a nie intencje zarządcy drogi.
cman

Postprzez maryann » wtorek 21 września 2010, 13:15

Na szczęście, skoro "przytłaczająca większość" robi przeciwnie?
maryann

Postprzez cman » wtorek 21 września 2010, 13:24

Tak, bo w razie czego, winnym będzie ten z przytłaczającej większości, a nie ten stosujący się do przepisów.
cman

Postprzez maryann » wtorek 21 września 2010, 13:41

Nie rozumiem...
maryann

Postprzez cman » wtorek 21 września 2010, 13:46

Pytasz/dziwisz się dlaczego twierdzę, że na szczęście przepisy mają pierwszeństwo, skoro przytłaczająca większość robi inaczej.
Więc odpowiedziałem, że tak, bo w końcowym rezultacie nie większość ma znaczenie, tylko przepisy i całe szczęście, bo to już by była zupełna anarchia, gdyby karani zaczęli być ci, którzy nie dostosowują się do zachowania większości.
cman

Postprzez maryann » wtorek 21 września 2010, 15:08

Czyli mamy dwie wersje: użytkową i procesową- ekstremalnie odmienne. Jedną stosujemy na co dzień, a jak dojdzie do draki to bierzemy drugą.
Może jakoś to przeżyję...
maryann

Postprzez kg1956 » środa 22 września 2010, 08:46

Nikt nie mówił, że będzie łatwo!
Tak na marginesie to dobre miejsce na wyremontowanie bryki.
kg1956

Postprzez Cyberix » środa 22 września 2010, 09:10

A ja mam pomysł, ale potrzeba kilku ludzi z inicjatywą. A mianowicie wszędzie tam gdzie są same namalowane trójkąciki bez znaku A-7 należałoby napisać pismo do dyrekcji supermarketu z odwołaniem do rozporządzenia regulującego sposób oznakowania dróg, z zapytaniem dlaczego namalowano same trójkąciki a nie postawiono znaków A-7? Ewentualnie można by zgłosić ten problem do programu Marka Dworaka (często przytaczamy jego odcinki z TVP).
Ciekaw jestem reakcji...
Cyberix

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze