parkowanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

parkowanie

Postprzez mirr007 » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 18:15

cześć, mam małe pytanie, dotyczące parkowania, które przeciętnie mi wychodzi, może ktoś mi wytłumaczy tą kwestię.

czy podczas parkowania równoległego można w końcowej fazie, podjechać trochę do przodu, w celu dokonania ostatecznej korekty, czy może ten rodzaj parkowania kończy musi się skończyć na biegu wstecznym?
mirr007

Re: parkowanie

Postprzez myszka880 » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 18:44

mirr007 napisał(a):czy podczas parkowania równoległego można w końcowej fazie, podjechać trochę do przodu, w celu dokonania ostatecznej korekty, czy może ten rodzaj parkowania kończy musi się skończyć na biegu wstecznym?

Oczywiście, że możesz podjechać trochę do przodu. To tzw. wykończenie. Ja zawsze tak robiłam :) Zależy ile masz miejsca, czasem wykańczasz do przodu a czasem do tyłu.
myszka880

Postprzez Mała18 » czwartek 16 września 2010, 17:26

Oczywiście, że możesz. Przysługuje Ci korekta - nieważne, czy na wstecznym, czy nie.
Mała18

Postprzez Cyberix » piątek 17 września 2010, 12:18

Jak już zdasz prawko to kup auto z asystentem parkowania i będziesz mieć po problemie :wink:
Cyberix

Postprzez wyrokulicy » piątek 17 września 2010, 15:00

Rozumie że chodzi o parkowanie równoległe?

Po tym jak na egzaminie miałem zaparkować mając po 30cm miejsca po obu stronach auto to nauczyłem się :P
04.09.2010 impreza Protector Ostrów wlkp - tak na odwagę ;]

06.09.2010 odwalone, teoria i praktyka za 1 razem :D

(9/10/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(9/20/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie ;]
wyrokulicy

Postprzez eddi » poniedziałek 27 września 2010, 11:41

czy podczas parkowania równoległego można w końcowej fazie, podjechać trochę do przodu, w celu dokonania ostatecznej korekty, czy może ten rodzaj parkowania kończy musi się skończyć na biegu wstecznym?

Można podjechać do przodu(nie za blisko auta z przodu), może zostać bieg wsteczny, ale najlepiej jak wrzucisz na jedynkę.. bo zapewne będziesz musiał zaraz wyjechać..
W końcowej fazie parkowania równoległego najlepiej wyprostować koła i zaciągnąć ręczny, żeby dać jakiś znak dla egazminatora, że zadanie zostało wykonane
eddi

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 27 września 2010, 13:05

W końcowej fazie parkowania równoległego najlepiej wyprostować koła i zaciągnąć ręczny

Proszę, tylko bez tych głupot o dawaniu znaków hamulcem ręcznym.
piotrekbdg

Postprzez eddi » poniedziałek 27 września 2010, 14:28

Proszę, tylko bez tych głupot o dawaniu znaków hamulcem ręcznym.

Jak zdawałem to tak zaliczyłem te zadanie bez żadnego problemu. Jak się zaciągnie na końcu hamulec ręczny, to wydaje mi się, że to nie głupota a raczej bezpiecznie zaparkowany samochód, każdy nauczony jest inaczej to była tylko propozycja jak można wykonać te zadanie do samego końca, jak się mylę to proszę o korektę ;)
eddi

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 27 września 2010, 17:34

Jesteś w trakcie egzaminu. Parkujesz prostopadle/równolegle, egzamiantor zalicza jedziesz dalej. Po co zaciągać ręczny żeby za 2 sek. go zwalniać i jechać dalej? Równie dobrze możesz wyłączyć silnik, wyłączyć siatła i wyjąć kluczyk by ppkazać że umiesz bezpiecznie pozostawić zaparkowany samochód...bez sensu w konkretnej sytuacji.
piotrekbdg

Postprzez eddi » wtorek 28 września 2010, 08:13

Równie dobrze możesz wyłączyć silnik, wyłączyć siatła i wyjąć kluczyk by ppkazać że umiesz bezpiecznie pozostawić zaparkowany samochód

Akurat nie wiem jak by to potraktował egzaminator, w tej sytuacji, i jak pisałem każdy wykonuje ten manewr inaczej na swój sposób.. zresztą tyczy się to wiekrzości parkowania o łuku nie wspomnę :)
eddi

Postprzez piotrekbdg » wtorek 28 września 2010, 11:06

No ja się pytam o sens, po co się zaciąga ręczny skoro za mniej niż pół minuty jedzie się dalej w miasto. Wcześniej napisałeś:

to wydaje mi się, że to nie głupota a raczej bezpiecznie zaparkowany samochód

,to ja poszedłem dalej i stwierdziłem, że bezpiecznie zaparkowany samochód powinien mieć wyłączone wszystkie odbiorniki prądu i jeszcze dodatkowo powinieneś pokazać żę umiesz go bezpiecznie opuścić.
piotrekbdg

Powrót do Egzamin na prawo jazdy