manewry i dylematy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

manewry i dylematy

Postprzez wafel12 » wtorek 10 sierpnia 2010, 21:42

Mam pewne wątpliwości i proszę o podpowiedz jak się zachować w takich systuacjach:

1. Skręcam w lewo na rondzie. Do skrętu mam 2 pasy. Instruktor uczył mnie że należy zając skrajny lewy pas a skręcając w lewo, już na jezdni prostopadłej a jeszcze przed wyjechaniem z ronda jak jest miejsce zmienić pas na prawy, albo już po wyjechaniu z ronda. A czy nie sensowniej jest zająć pas bardziej wewnętrzny skręcić w lewo i nie zmieniać już pasa? Z drugiej strony skręca się zawsze raczej z lewego skrajnego. Czy egzaminator może mi nie zaliczyć w 2 przypadku manewru?

2. Jadę sobie jadę a to ograniczenie prędkości do 40, zawracam na rondzie a tam nie ma znaku ograniczenia. Czy obowiązuje mnie ograniczenie czy nie?
Podobnie jadę jest ograniczenie zawracam używając np. parkingu czy jakkolwiek - obowiązuje mnie ograniczenie po zawróceniu?
wafel12

Postprzez piotrekbdg » wtorek 10 sierpnia 2010, 21:50

A czy nie sensowniej jest zająć pas bardziej wewnętrzny skręcić w lewo i nie zmieniać już pasa? Z drugiej strony skręca się zawsze raczej z lewego skrajnego. Czy egzaminator może mi nie zaliczyć w 2 przypadku manewru?

Twoja metoda jest jak najbardziej słuszna, dwa pasy do skrętu w lewo, zajmujesz ten po prawej bo skręcasz w lewo i od razu poskręcie lądujesz na pasie prawym. Skrajnie lewy zajmujesz gdy egzaminator zarzyczy sobie zobaczyć zawracanie w twoim wykonaniu. Ze skrajnie lewego pasa skręca się tylko i wyłącznie wtedy gdy nie ma oznaczenia poziomego. Tutaj jest i dopuszcza lewoskręt z dwóch pasów.

Podobnie jadę jest ograniczenie zawracam używając np. parkingu czy jakkolwiek - obowiązuje mnie ograniczenie po zawróceniu?

Obowiązuje, bo wjazd na parking to nie skrzyżowanie i nie odwołuje ograniczeń prędkości.
piotrekbdg

Postprzez szofer. » wtorek 10 sierpnia 2010, 21:56

Gdy do skrętu są dwa pasy, to często prawy jest do faktycznego skrętu w lewo, a lewy do zawracania. Bezpieczniej zatem skręcać z prawego (do skrętu w lewo) niż z lewego, który może nas wyprowadzić nie w tym kierunku.

Zawracanie na rondzie, czyli skrzyżowaniu wiąże się ze zniesieniem ograniczenia. Skąd kierowca jadący z kierunku przeciwnego, bądź drogi poprzecznek ma wiedzieć o ograniczeniu? Po skrzyżowaniu musi być powtórzone. Co innego gdy zawracasz na drodze, ale nie na skrzyżowaniu. Tu warto założyć, że ograniczenie obowiązuje w obydwóch kierunkach.
szofer.

Postprzez wafel12 » wtorek 10 sierpnia 2010, 22:03

Dzięki Panowie :)

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

szofer. napisał(a):Gdy do skrętu są dwa pasy, to często prawy jest do faktycznego skrętu w lewo, a lewy do zawracania.

A co jeśli przed rondem jest możliwość zawrócenia i pas do tego. Czy to coś zmienia?
wafel12

Postprzez maryann » środa 11 sierpnia 2010, 13:40

wafel12 napisał(a):Do skrętu mam 2 pasy. Instruktor uczył mnie że należy zając skrajny lewy pas a skręcając w lewo, już na jezdni prostopadłej a jeszcze przed wyjechaniem z ronda jak jest miejsce zmienić pas na prawy,
Skoro do skrętu są dwa, to mozna zając dowolny np. wtedy gdy lewy jest zajęty(co oczywiste) lub taki, by ułatwić sobie wykonanie kolejnego memanewru. A najwięcej zależy od tego jakie to rondo. Np. taki dylemat; http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 525#239525
maryann

Re: manewry i dylematy

Postprzez Cyberix » środa 15 września 2010, 08:51

piotrekbdg napisał(a):Obowiązuje, bo wjazd na parking to nie skrzyżowanie i nie odwołuje ograniczeń prędkości.

Czyli w tej sytuacji:
Obrazek
wg Ciebie ograniczenie prędkości obowiązuje wszystkie 4 samochody bo nie było skrzyżowania?
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze