maryann napisał(a):sygnalizujemy to co faktycznie robimy, a nie to co zamierzamy zrobić
Niestety przez takie podejście kierowców mamy to co mamy na drogach jeśli chodzi o miganie....
Dla przypomnienia:
Art. 22.5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Więc nie pisz, że sygnalizujemy co robimy, a nie to co zamierzamy, bo to niestety nie ma poparcia w przepisach....
maryann napisał(a):klka przecznic dalej
Kolejny wynalazek.... Gdzie masz na rondzie przecznice ???????
maryann napisał(a):Dlatego śmiesznie wygląda wjazd na rondo(przez tych którzy mało, że uważają je za jedno skrzyżowanie to jeszcze tak konsekwentnie je widzą i używają)
Nie wiem co jest śmiesznego w tym, ze ktoś stara się przepisowo zachować....
maryann napisał(a):który defacto jest jazdą na wprost a najczęściej zdecydowanym skrętem w prawo.
Nie, nie jest... i było to wielokrotnie maglowane, ze jazda w lewo to nie jest jazda prosto czy w prawo...Dzieci z przedszkola to rozróżniają, a niektórzy czy jadą prosto czy w lewo czy zawracają to mówią, że jadą prosto i w prawo... Kaczyński też gadał, że nikt mu nie będzie wmawiał, że białe jest białe, a czarne jest czarne....
maryann napisał(a):Podobnie zjazd z wewnętrznego pasa, bo kilka przecznic wczesniej stał F10.
Masz watpliwości, że cię ma obowiązywać znak drogowy ??

Mówisz, ze lepiej podejść do tematu: "Stoi wg mnie bez sensu to se go oleję..." ??
maryann napisał(a):dylek napisał(a):gdzie wyczytałeś, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem
dyLek, a gdzie wyczytałeś, że w połowie?
A czy ja gdziekolwiek napisałem, że w połowie ????
maryann napisał(a):najlepiej obrazuje to zwężony odcinek drogi oznaczony B31. Przecież to samo życie- jak nic nie jedzie, wjeżdżam na skrzyżowanie i wtedy coś nadjedzie- to co, mam się wycować? Albo mam nie patrzeć przed skrzyżowaniem, bo dopiero na skrzyżowaniu podejmuję decyzję? Wszystko musi się się rozegrać przed, bo inaczej nie zastosujesz art25.4.
Serio wróć do definicji podstawowych...
Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym widzisz drogę po obwiedni.... na drodze o zwężonym odcinku widzisz skrzyżowanie.... Dla mnie to jaja a nie dyskusja....

Albo opieramy się na PoRD i nie mylimy podstawowych pojęć, albo se klepiemy w klawiaturę dla jaj co nam na myśl przyjdzie olewając PoRD....