Egzamin - późno...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin - późno...

Postprzez MateuszS » wtorek 17 sierpnia 2010, 22:33

Witam, mam egzamin 27.08 a ostatnią jazdę miałem 2.08. Dlaczego tak wyszło? Baba ze szkoły jazdy mi 3 dni dokumenty wydawała a i kolejki w WORD niezłe. No ale przechodząc do setna jak to jest, serio tak zapomina się wszystkiego po takim odstępie czasu? Miał ktoś podobny przypadek?
Dodam że wg mnie jestem słabo przygotowany. Z jazdą nie mam problemów ale nie czuję się mocny w przygotowaniu do jazdy, nie raz czegoś zapominam a i zdarzyło ruszać mi się na 30 godzinie z zaciągniętym ręcznym i bez świateł :D No i miałem tylko 3 razy pokazywanie gdzie co jest pod maską (na 2 marki aut jakie mamy do egzaminu to raczej nie dużo). Mam jeszcze 2h przed egzaminem (jazd) i nie wiem czy dokupić godzin kilka? Jak to było u was?
MateuszS

Postprzez nyku » wtorek 17 sierpnia 2010, 23:51

co to jest 25 dni ;d ja czekałem 2,5 miesiąca a mogłem jeszcze miesiąc dłużej... powiem Ci ja jakoś nie odczułem za bardzo tego odstępu czasu... też wykupiłem 2 godziny jazd bo zdawałem w zupełnie innym mieście niż miałem jazdy było to spowodowane kolejkami OGROMNYMI bo miesiąc czekania na teorię i 2,5 miesiąca czekania na praktykę... ale takich gaf to nie robiłem z ręcznym i światłami 8)
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez MateuszS » środa 18 sierpnia 2010, 10:16

zdales wtedy? Nie no gafy te się co jazdę nie zdarzały, ale jednak były.
MateuszS

Postprzez kamilek4 » środa 18 sierpnia 2010, 11:27

Po takiej przerwie dwie godziny powinny wystarczyć na "przypomnienie", ale na twoim miejscu dla pewności wziąłbym je kilka dni przed i wtedy ewentualnie wykupił godziny tuż przed samym egzaminem. btw jak przy 30 godzinach jazdy nie wyrobiłeś sobie nawyku spojrzenia na deskę rozdzielczą przed ruszeniem to gratuluje. Przecież nikt cie nie goni jak przygotowujesz się do jazdy, wiec na spokojnie kilka razy wszystko można posprawdzać.
kamilek4

Postprzez lanjelin » środa 18 sierpnia 2010, 18:04

Uszy do góry! Na Twoim miejscu wzięłabym jeszcze 2x2h dwa dni przed egzaminem.
U mnie było tak, że przed pierwszym egzaminem wziełam dodatkowe jazdy 3x2 h. Nie zdałam i usiadłam do nauki :) tzn. przeanalizowałam "na sucho" to na czym oblałam, a potem wykupiłam jeszcze 3h jazd dzien przed egzaminem nr 2 (po 3-tygodniowej przerwie). Wtedy trenowalam tylko to z czym miałam problem na egzaminie. Zdałam :)
Myślę, że te ponad 3 tyg. przerwy to nie problem, oceń tylko czy Jesteś gotów na egzamin, myslę że lepiej zainwestować w dodatkowe jazdy niż w dodatkowy egzamin :) poza tym polecam Ci zrobic podobnie jak ja, odpalić google earth i patrząc na ulice przeanalizować co, gdzie i jak. Może to głupie, ale w moim przypadku zadziałało.
Pewnie w szkole uczyłeś się na pamięć wierszy? To teraz zapamiętaj kilka słów w kolejności:
"Fotel, lustra, pasy, światła, ręczny" - dużo prostsze niż Inwokacja, a ile radości jak zapamiętasz ;]
lanjelin

Postprzez MateuszS » czwartek 19 sierpnia 2010, 13:46

Hehe raczej urywałem się z polskiego... ;] Ale te 5 słów postaram się zapamiętać bo na pewno się przydadzą. Niestety nie łapie Zamośćia Google Earth, dziwne, bo moje miasto jest mniejsze niż Zamość a jest na GE. Ale wiesz, mi taniej wyjdzie zapisać się na 2 egzamin niż wykupić 3x2h, pomyślałem że jak nie zdam za 1 to wykupię, wyjdzie najekonomiczniej. Mam 2 godziny przed samym egzaminem. Jakieś rady? Z wyjątkiem "nie stresuj się" :D
27.08.2010 - EGZAMIN PRAKTYCZNY, 1 podejście!
MateuszS

Postprzez Ekhangel » piątek 20 sierpnia 2010, 02:15

Poproś instruktora, by poudawał egzaminatora, i niech ci zrobi egzamin. Aha, i co byś nie zapomniał - nie stresuj się.
Ekhangel

Postprzez Emigra » niedziela 22 sierpnia 2010, 19:14

Wedlug przepisow.Jezeli pierwszy raz podchodzisz do egzaminu,to od zakonczenia ostatniej jazdy czeka sie max.do 30 dni.Ani dnia dluzej.Przewaznie ludzie wykupuja jeszcze dodatkowo 2h jazd na dzien lub dwa przed samym egzaminem,w celu popracowania nad tym,co nie wychodzi najlepiej;)
Emigra

Postprzez Margo » niedziela 22 sierpnia 2010, 20:03

Tak dla ścisłości to na swój pierwszy egzamin powinno się czekać nie więcej niż 7 dni. Każdy następny to max 30 dni.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez cman » niedziela 22 sierpnia 2010, 20:07

Jakaś zmiana przepisów, o której nie wiem?
cman

Postprzez Margo » niedziela 22 sierpnia 2010, 20:27

A gdzie jest napisane,że jest inaczej? bo szukałam i nie mogę znaleźć.

W taki razie za wprowadzenie w błąd przepraszam.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez cman » niedziela 22 sierpnia 2010, 21:16

Rozporządzenie napisał(a):§ 28. 1. Ośrodek egzaminowania wyznacza termin umożliwiający przeprowadzenie egzaminu w okresie nie dłuższym niż 30 dni od dnia złożenia wymaganych dokumentów.
2. Jeżeli osoba egzaminowana uzyskała negatywny wynik egzaminu teoretycznego lub praktycznego albo nie przystąpiła do egzaminu w wyznaczonym terminie, ośrodek egzaminowania na jej wniosek wyznacza kolejny termin egzaminu po uiszczeniu opłaty za egzamin. Osobie takiej wskazuje się pierwszy wolny termin egzaminu.
cman

Postprzez k8cik » poniedziałek 23 sierpnia 2010, 10:32

dokładnie, wykup sobie ze 2 godziny dwa dni przed egzaminem i ewentualnie godzinę dzień przed i wszystko ci się przypomni :)

powodzenia :)
k8cik

Postprzez MateuszS » poniedziałek 23 sierpnia 2010, 13:21

Dzięki wam, już w piątek wszystko się okaże... mam 2h przed egzaminem i postaram się powtórzyć wszystkie manewry
27.08.2010 - EGZAMIN PRAKTYCZNY, 1 podejście!
MateuszS

Re: Egzamin - późno...

Postprzez prawojazdy.com » poniedziałek 13 września 2010, 21:59

Ja uczyłem się na Punto, a zdawałem na Clio, na egzamin czekałem jakieś 40 dni, rano (egzamin miałem wieczorem) zabrałem 2 godziny dodatkowe, ponieważ nie wiedziałem co i jak, m.i.n. ustawienie lusterek (w punto nie było tyle elektroniki), gdzie się włącza jakie światła itd.

P.S. Zdawał bym na Punto, ale musiałem wyjechać, a wróciłem to od 3 dni były Clio.
Jestem kim jestem :D
Chciałbym w przyszłości jeździć ciężarówką (może nawet tirem).
prawojazdy.com

Powrót do Egzamin na prawo jazdy