Sygnalizacja zjazdu na ronzie kierowanym sygnalizcją ...?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizacja zjazdu na ronzie kierowanym sygnalizcją ...?

Postprzez kevin54 » wtorek 17 sierpnia 2010, 17:34

Czy na rondzie kierowanym sygnalizacją np. gdy jedziemy na wprost (oczywiście na "zielonym";p) sygnalizujemy zjazd z niego prawym kierunkowskazem tak jak robimy to na rondach bez sygnalizacji? Chce się jeszcze upewnić czy na rondzie z sygnalizacją można zawracać(ze skrajnego pasa) tylko na ogólnym sygnalizatorze?
kevin54

Postprzez piotrekbdg » wtorek 17 sierpnia 2010, 17:41

Sygnalizujesz tylko wtedy gdy zmieniasz kierunek ruchu, lub pas. Jazdy na wprost się np nie sygnalizuje. Na sygnalizatorze S-1 zawracać można.
piotrekbdg

Postprzez dylek » wtorek 17 sierpnia 2010, 17:48

kevin54 - sygnalizacja świetlna nie ma nic wspólnego z włączaniem kierunkowskazów... Przepis mówi, o zmianie kierunku lub zmianie pasa.... bez względu czy są światła czy nie...
jesli pytasz o zawracanie ze skrajnie prawego - to na żadnym skrzyżowaniu nie wolno tego robić... czy to zwykłe skrzyżowanie, czy rondo "kwadratowe", czy też rondo klasyczne. Nigdzie nie zawracamy ze skrajnie prawego...zawsze ze skrajnie lewego...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kevin54 » wtorek 17 sierpnia 2010, 23:46

oczywiście chodziło mi o skrajnie lewy....natomiast mając na uwadze sygnalizator pytałem czy na rondzie również nie można zawracać na sygnalizatorze kierunkowym, jestem przekonany ze tak jak na "tradycyjnym skrzyżowaniu-nie można. A co do sygnalizacji manewru chodziło mi np. o taka sytuacje, dojeżdżamy do ronda kierowanego sygnalizacja, jedziemy prosto(oczywiście na zielonym)wjeżdżamy na rondo i przy jego opuszczaniu dajemy prawy kierunkowskaz czy nie? Bo na rondzie bez sygnalizacji sygnalizujemy zjazd z ronda prawym kierunkowskazem a jak się ma to do sytuacji opisanej powyżej?
kevin54

Postprzez marcin.pl » środa 18 sierpnia 2010, 09:08

dylek napisał(a):jesli pytasz o zawracanie ze skrajnie prawego - to na żadnym skrzyżowaniu nie wolno tego robić... czy to zwykłe skrzyżowanie, czy rondo "kwadratowe", czy też rondo klasyczne. Nigdzie nie zawracamy ze skrajnie prawego...zawsze ze skrajnie lewego...

A dlaczego na żadnym? A jeśli mamy rondo, na którym pasy "prowadzą" nas dookoła, to dlaczego nie mogę sobie jeździć wkoło prawym skrajnym pasem?
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez kg1956 » środa 18 sierpnia 2010, 09:23

@kevin54. Dobre pytanie. Jeśli przed rondem jest oddzielny pas w lewo z S-3 bez zawracania i traktujemy "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" jako "skrzyżowanie" wychodzi jakaś bzdura. Nie znam ronda na którym nie można zawrócić (czyli wyjechać tam, gdzie się wjechało). Jeżdżąc codziennie przez ronda nie zastanawiałem się nad tym. Muszę to sprawdzić.
kg1956

Postprzez maryann » środa 18 sierpnia 2010, 09:54

kevin54 napisał(a):jedziemy prosto(oczywiście na zielonym)wjeżdżamy na rondo i przy jego opuszczaniu dajemy prawy kierunkowskaz czy nie?
Sygnalizacja, jak pisali poprzednicy reguluje tylko pierwszeństwo, nie kierunki. Nawet sygnalizator S3 tyczy pasa, który i tak jest już wcześniej przeznaczony do danego kierunku- a S3 go tylko otwiera i zatyka. Tak więc o kierunkowskazie decyduje to co masz między kołami- jeśli są strzalki na wprost P8a, to zjeżdżając pokazujesz, ze jedziesz na wprost,a więc nie sygnalizujesz nic(żadnej zmiany kierunku).
Gdy zaś skręcasz w lewo czy zawracasz, to na rondzie klasycznym- jedziesz jak na zwykłym rondzie, a na rondzie turbinowym(ze strzałkami przed i na rondzie) pokazujesz tak jak strzałki. Choć przy wielu pasach i to dyskusyjne. Może wklej konkretne zdjęcie lub precyzyjny rysunek ronda.
marcin.pl napisał(a):dlaczego nie mogę sobie jeździć wkoło prawym skrajnym pasem?
Możesz, możesz. Tylko że aktyw tego forum(ponieważ nie ma przepisów szczegółowych dotyczących skrzyżowania w kształcie O) stosuje przepisy do skrzyżowaniia w kształcie X.
maryann

Postprzez piotrekbdg » środa 18 sierpnia 2010, 10:45

Tylko że aktyw tego forum(ponieważ nie ma przepisów szczegółowych dotyczących skrzyżowania w kształcie O) stosuje przepisy do skrzyżowaniia w kształcie X.

A twój aktyw które przepisy stosuje?
piotrekbdg

Postprzez maryann » środa 18 sierpnia 2010, 11:21

Stosuje zasady ogólne i znaki. Koniec. Kropka.
maryann

Postprzez piotrekbdg » środa 18 sierpnia 2010, 11:26

To jeszcze jedno pytanie; gdzie jest w przepisach rozgraniczenie na skrzyżowanie X i O? Bo ja widzę tylko przepisy odnośnie skrzyżowania bez wyszczególnienia jego kształtu.
piotrekbdg

Postprzez maryann » środa 18 sierpnia 2010, 11:30

Choćby występowanie pojęć(przypomnę, bo przecież pisałem!):
-"skrzyżowanie"
-"skrzyżowanie o ruchu okrężnym"
Że to drugie jest nieopisane w kodeksie, to już nie moja wina. Ale to nie znaczy, że mam na siłę tę definicję tworzyć czy doprawiać jej protezę.
maryann

Postprzez piotrekbdg » środa 18 sierpnia 2010, 11:32

Skrzyżowanie o ruchu okrężnym występuje przy opisie znaku informacyjnego. Gdzie jest mowa o takim rozróżnieniu w przypadku np sygnalizacji manewrów, czy zasady zajmowania pasa?
piotrekbdg

Postprzez cman » środa 18 sierpnia 2010, 11:51

maryann napisał(a):Choćby występowanie pojęć(przypomnę, bo przecież pisałem!):
-"skrzyżowanie"
-"skrzyżowanie o ruchu okrężnym"
Że to drugie jest nieopisane w kodeksie, to już nie moja wina.

PRD napisał(a):Art. 24. 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
(...)
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Powyższy punkt pokazuje, że skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest jednym z rodzajów skrzyżowania, a więc i podlega definicji skrzyżowania.
cman

Postprzez maryann » środa 18 sierpnia 2010, 12:01

No pewnie! Tak jak przykład już nudny 'drogi' i 'drogi gruntowej'. Podlega, ale nie to samo.
maryann

Postprzez piotrekbdg » środa 18 sierpnia 2010, 12:08

Nie tyle nudny co nietrafiony. Przepisy mówią wyraźnie czym się obie "drogi" różnią. Co do skrzyżowań ta różnica już zaakcentowana nie jest.

PS Nie uważasz że gdyby przepisy o sygnalizacji manewrów nie dotyczyły rond to zostałoby to zaakcentowane w przepisach tak samo jak kwestia wyprzedzania na skrzyżowaniu?
piotrekbdg

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze