Przejście dla pieszych

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Przejście dla pieszych

Postprzez LeonFR » czwartek 05 sierpnia 2010, 08:30

Miałem egzamin na kategorię b. Jechałem z egzaminatorem prosto prawym pasem. Samochód przede mną jechał wolno jak i wszystkie pojazdy tym pasem. Akurat samochód zatrzymał się dosłownie za przejściem dla pieszych. Ja natomiast wylądowałem na przejściu. Egzaminator powiedział żebym zawrócił na skrzyżowaniu. ruszyłem z tego przejścia na lewy pas i mi podziękował za dalsza jazdę. Dlaczego? dziękuje z góry za jakaś odpowiedź
LeonFR

Postprzez cman » czwartek 05 sierpnia 2010, 09:47

To trzeba było przede wszystkim egzaminatora pytać dlaczego. A co masz wpisane na karcie przebiegu egzaminu?
cman

Postprzez macnos » czwartek 05 sierpnia 2010, 14:23

Hmmmmm, sam byłem bardzo "goniony" za zmianę pasa ruchu na przejściu dla pieszych na kursie (zapewne pod kątem egzaminu), ale z tego co teraz czytam, to nie ma żadnej podstawy prawnej która by tego zabraniała :>
macnos

Postprzez popej » czwartek 05 sierpnia 2010, 20:06

Na przejściach zachowujemy szczególną ostrożność. "Zasada zachowania szczególnej ostrożności wyklucza wyprzedzanie i zmianę pasa na przejściu dla pieszych, co każdy instruktor powinien wpoić swoim kursantom."
popej

Postprzez dylek » czwartek 05 sierpnia 2010, 20:20

popej napisał(a):Na przejściach zachowujemy szczególną ostrożność. "Zasada zachowania szczególnej ostrożności wyklucza wyprzedzanie i zmianę pasa na przejściu dla pieszych, co każdy instruktor powinien wpoić swoim kursantom."

22) szczególna ostrożność - ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie;

Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
2) omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
3) jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.

No jestem instruktorem.... weź mi tu wytłumacz co wyklucza co, bo ja tego jakoś nie widzę w przepisach.....
Wielokrotnie nawet wręcz zalecam zmianę pasa na zebrze :D:D:D

OK.. wyjaśniam kiedy tak się zdarza, by zadymy nie robić... lewoskręt... wyjazd z niego i wybór prawego pasa.... dokładnie przez przejście dla pieszych :D

Jednak nie o tym tylko o wykluczaniu...
Gdzie ten zapis, że szczególna ostrożność wyklucza zmianę pasa na przejściu....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez popej » czwartek 05 sierpnia 2010, 20:33

No nie jest to żaden zapis :P Po prostu jakoś tak wpaja się to wszystkim kursantom.
popej

Postprzez dylek » czwartek 05 sierpnia 2010, 20:40

popej napisał(a):No nie jest to żaden zapis :P Po prostu jakoś tak wpaja się to wszystkim kursantom.

No to ja ci mówię, że tych "nieprzepisów" ja osobiście nie wpajam, więc nie mów, że się wpaja ;)
Przepisy trudno wpoić, a ty chcesz, by wpajać dodatkowo jeszcze jakieś wydumańce :D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez popej » czwartek 05 sierpnia 2010, 20:46

no tak :D
popej

Re: Przejście dla pieszych

Postprzez sankila » piątek 06 sierpnia 2010, 00:01

LeonFR napisał(a):Egzaminator powiedział żebym zawrócił na skrzyżowaniu. ruszyłem z tego przejścia na lewy pas i mi podziękował za dalsza jazdę.

Widzi mi się, że miałeś zawrócić na kolejnym skrzyżowaniu. Polecenie ma być wydane odpowiednio wcześnie, żebyś zdążył zająć właściwy pas, więc nie może dotyczyć skrzyżowania, na którym już jesteś.

Ale to tylko moja spekulacja; tak naprawdę, to tylko egzaminator wie, o co biega. Sprawdź arkusz egzaminacyjny, żeby nie okazało się, że był zakaz zawracania :wink:
sankila

Postprzez scorpio44 » niedziela 08 sierpnia 2010, 19:11

A może po prostu wymusiłeś na kimś pierwszeństwo, zmieniając pas?
scorpio44

odp

Postprzez rusel » środa 11 sierpnia 2010, 12:40

a byc moze byla to jazda wzdluz przejscia dla pieszych...
rusel

Postprzez bunio0107 » środa 11 sierpnia 2010, 21:13

Czegoś nie rozumie, może źle przeczytałem twój post ale z tego co piszesz wynika że zatrzymałeś się na przejściu dla pieszych zgadza się wiadomo że przepisy zabraniają zatrzymania na przejściu dla pieszych, tak więc można powiedzieć że nie zachowałeś bezpiecznej odległość od poprzedzającego pojazdu. Jeżeli tak to miał prawo Cię oblać. Dla nich przejścia dla pieszych to świętość i może to dziwnie zabrzmi ale popieram ich odnośnie przejść.
bunio0107

Postprzez cman » środa 11 sierpnia 2010, 21:24

PRD napisał(a):Art. 49. 4. Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.
cman

Postprzez bunio0107 » środa 11 sierpnia 2010, 22:52

Owszem zgadzam się, ale jest coś takiego jak bezpieczna odległość i uważam, że należy trzymać w takiej odległość ale móc spokojnie zatrzymać się przed pasami. I niestety ta odległość nie została zachowana.
bunio0107

Postprzez piotrekbdg » środa 11 sierpnia 2010, 22:57

że należy trzymać w takiej odległość ale móc spokojnie zatrzymać się przed pasami.

Jest korek. Jadą samochody sznurkiem, dośc powoli. Jadą, jadą, jadą...i nagle pyk, zatrzymują się, a Tobie akurat wypadło zatrzymać się częściowo na pasach. I to ma być twoja wina? Odległośc ma być wystarczajaca by zdążyć wyhamować w krytytcznej sytuacji i tyle.
piotrekbdg

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy