Pierwsze zadanie egzaminacyjne.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pierwsze zadanie egzaminacyjne.

Postprzez Divine » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:01

Witam.Może to dla Was wydać się dziwne,ale najbardziej boję się pierwszego zadania -sprawdzenie świateł i płynów.Może dlatego,że w mojej szkole jazdy na całość zagadnienia,pan instruktor przeznaczył...2 minuty. Jutro mam egzamin,kurs skończyłam 2 tygodnie temu,a mam jeszcze wątpliwości.A więc po pierwsze:

1)Jeżeli mamy sprawdzić światła mijania ,to sprawdzamy też tylne tak?
2)Jeżeli mamy sprawdzić światło przeciwmgielne tylne,to nie sprawdzamy już świateł z przodu?dlaczego?
3)Kiedy sprawdzamy przód i tył,a kiedy tylko tył,lub przód?
4)Jakie pytania może jeszcze zadać egzaminator dotyczące tych świateł i płynów? Słyszałam,że kiedy należy sprawdzać olej(na zimnym silniku,płaska powierzchnia.) ,ale coś jeszcze?
5)Czy mogę przed tym zadaniem włączyć sobie stacyjkę,nie zależenie od możliwości włączenie danego światła?
6)Są jeszcze jakieś kruczki w tym zadaniu?

Dzięki wielkie za odpowiedzi.!
Divine

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:07

Świateł mijania nie ma z tyłu :shock:

2)Jeżeli mamy sprawdzić światło przeciwmgielne tylne,to nie sprawdzamy już świateł z przodu?dlaczego?

Bo tylne halogeny są obowiązkowym wyposażeniem, a przednie dodatkowym. Nie każda elka musi więc posiadać przednie.

)Kiedy sprawdzamy przód i tył,a kiedy tylko tył,lub przód?

Jak świecą tu i tu to sprawdzamy obie strony

4)Jakie pytania może jeszcze zadać egzaminator dotyczące tych świateł i płynów? Słyszałam,że kiedy należy sprawdzać olej ,ale coś jeszcze?

Jak sprawdzić poziom oleju, jaki olej dolać...nic strasznego chyba.
piotrekbdg

Postprzez Divine » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:11

piotrekbdg napisał(a):
Świateł mijania nie ma z tyłu :shock:

No właśnie.Mój instruktor uczył mnie,że jak mam np. sprawdzić światła mijania to należy też pokazać światła tylne + tablica. Jak drogowe to tak samo.A jak już np. cofania to nie pokazuje nic z przodu.A gdy tylko zapytałam dlaczego , to wydarł się na mnie,że tak jest i już.Dlatego się strasznie pogubiłam i nie wiem w końcu jak to jest. Niech ktoś mi powie dokładnie,jak Wy mieliście,proszę...
Divine

Postprzez Ekhangel » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:14

Gdzieś ktoś napisał, że egzaminator pytał egzaminowaną, jaki rodzaj oleju należy wlać do silnika... (odpowedź? olej silnikowy...) Także, zdarzają się "świry". W WORD Poznań trzech egzaminatorów, na których natrafiłem nie wymagało nawet wskazania odpowiedniej żarówki, mimo, że szlifowałem to na kursie. Także wiele zależy od samego egzaminatora - jak zwykle. W moim przypadku wymagana wiedza dot. świateł ograniczała się do umiejętności posługiwania się przełącznikami w desce rozdzielczej.

Z tyłu masz kierunkowskazy, światła przeciwmgielne, światła stopu i światła cofania. W wypadku sprawdzania któregoś z nich musisz demonstracyjnie obejść samochód, by przekonać się o ich działaniu.

Przy każdych włączonych światłach zapalają się też światła postojowe (czy tam pozycyjne) tylne, czyli te w czerwonym kloszu. Nie ma jednak obowiązku zaznaczania ich istnienia - chyba, że będziesz sprawdzać światła hamowania. Wtedy musisz wcisnąć pedał hamulca i poprosić pana mądrego o sprawdzenie, jak się miewa żarówka.

Twój instruktor wymyśla jakieś bzdety - przy światłach drogowych pokazywanie czegokolwiek z tyłu można sobie podarować. Egzaminator pomyśli w tej sytuacji tylko "no tak, baby...".
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:19 przez Ekhangel, łącznie zmieniany 2 razy
Ekhangel

Postprzez Dominika1234 » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:17

Jak mógł kazać Ci sprawdzać światła mijania, drogowe z obydwu stron?? może mówił o pozycyjnych. Jeśli jest tak jak mówisz to ciekawe jakich innych rzeczy ciekawych Cię nauczył..
Dominika1234

Postprzez ixi25 » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:17

Jak ja zdawałem to się pokazywało wszystko, ale to było dawno. Naucz się nazw wszystkich świateł, bo teraz podobno się losuje co trzeba pokazać. Jakbyś dostała polecenie, żeby pokazać dodatkowe to znając nazwy nie będzie problemu. A instruktor widzę "super szpecjalista"
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:20

No właśnie.Mój instruktor uczył mnie,że jak mam np. sprawdzić światła mijania to należy też pokazać światła tylne + tablica. Jak drogowe to tak samo.A jak już np. cofania to nie pokazuje nic z przodu.A gdy tylko zapytałam dlaczego , to wydarł się na mnie,że tak jest i już.Dlatego się strasznie pogubiłam i nie wiem w końcu jak to jest. Niech ktoś mi powie dokładnie,jak Wy mieliście,proszę...

Nie masz w ogóle pojęcia o światłąch w samochodzie po 30 godzinach kursu? PO co na niego poszłaś, nie miałaś co z wolnym czasem w domu zrobić?

Dwie minuty z google i możesz znaleźć odpowiedzi na wszystkie swoje pytania i to z ilustracjami.

Btw...dlaczego światłą cofania szukałaś z przodu? Czy kiedykolwiek w życiu widziałaś na jakimś parkingu cofający samochód któremu zapala się jakaś dodatkowa lampa z przodu?
piotrekbdg

Postprzez Ekhangel » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:21

Zgodnie z obowiązującymi zasadami, komputer losuje dwie rzeczy do sprawdzenia. Egzaminator nie ma prawa spytać o co innego, ma prawo natomiast zadawać jakieś głupie pytania na temat tych rzeczy, jak z tym olejem...
Ekhangel

Postprzez Dominika1234 » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:22

Na jakim zdajesz samochodzie? Znajdź sobie w Google opis świateł i płynów. Gdzie występują i jak się włącza. Jest to nawet tutaj na forum w najczęściej zadawanych pytaniach. Przysiądź i poucz się. Jak będziesz miała obrazowo to przedstawione na zdjęciu to lepiej zapamiętasz niż tak z opisu tutaj jak ktoś Ci odpowie.
Dominika1234

Postprzez Divine » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:25

Dominika1234 napisał(a):Jak mógł kazać Ci sprawdzać światła mijania, drogowe z obydwu stron?? może mówił o pozycyjnych. Jeśli jest tak jak mówisz to ciekawe jakich innych rzeczy ciekawych Cię nauczył..

Tak ,chodziło o pozycyjne. Ale właśnie nie wiem,czy je też pokazuje jak mam mijania?
Divine

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:27

Tak ,chodziło o pozycyjne. Ale właśnie nie wiem,czy je też pokazuje jak mam mijania?

Zwykle najpierw włącza się pozycyjne, a przy włączonych pozycyjnych - mijania. Czy ty kiedykolwiek jeździłaś samochodem?
piotrekbdg

Postprzez Dominika1234 » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:28

Jak masz pokazać światła mijania to pozycyjnych nie pokazujesz mimo, że są one włączone. Bo one zawsze razem się świecą. Światła pozycyjne występują z przodu i z tyłu, mijania tylko z przodu więc nawet nie próbuj iść na tył samochodu jak będziesz miała pokazać mijania.
mnie instruktor w ogóle nie uczył tego wszystkiego sama nauczyłam się z internetu i z nim tylko przećwiczyłam żeby sprawdzić jak w praktyce sobie z tym daje radę i nie potrzeba było na to więcej jak 2 minuty.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:31 przez Dominika1234, łącznie zmieniany 1 raz
Dominika1234

Postprzez Divine » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 12:03

*@#*

Zapytałam tylko,czy jak mam sprawdzić przeciwmgielne tylne,to mam iść na przód sprawdzić MIJANIA ,bo INSTRUKTOR powiedział ŻE MUSZE! wiem ,że mijania są z przodu,a tylne z tyłu.Aż taka głupia nie jestem. Oprócz tego instruktor powiedział,że jak mam mijania,to musze iść na tył sprawdzić światła tylne(nie mylić z mijania.).Te niektóre posty serio bulwersują.Nie jestem już taką idiotką i wyczytałam wszystko w internecie.Tylko teraz chce skonfrontować to co przekazał instruktor z realami.Więc pytam jeszcze raz i mam nadzieje,że TYM RAZEM w sposób zrozumiały :

CZY JAK MAM SPRAWDZIĆ ŚWIATŁA MIJANIA,TO SPRAWDZAM TYLKO PRZÓD,NIE IDE NA TYŁ SPRAWDZIĆ ŚWIATEŁ TYLNICH,KTÓRE WŁĄCZAJĄ SIĘ PRZY POZYCYJNYCH ?(wiem,że z tyłu nie ma świateł mijania kur***,ale są pozycyjne)

CZY JAK MAM SPRAWDZIĆ PRZECIWMGIELNE TYLNE TO MAM SPRAWDZIĆ TEŻ ŚWIATŁA MIJANIA,KTÓRE WŁĄCZAJĄ SIĘ WRAZ Z WŁĄCZENIEM PRZECIWMGIELNYCH?

Mam nadzieje,że chociaż teraz zostanę zrozumiana...
Instruktor mi powiedział ,że MUSZĘ dlatego pytam...więcej wyrozumiałości proszę...
Divine

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 12:17

Chyba Shift Ci się zaciął...tu nikt nie ma problemów z czytaniem. Na twoje pytania odpowiedziałem Ci w moim pierwszym poście:

Cytat:

Świateł mijania nie ma z tyłu

Cytat:

Bo tylne halogeny są obowiązkowym wyposażeniem, a przednie dodatkowym. Nie każda elka musi więc posiadać przednie.

Cytat:
)Kiedy sprawdzamy przód i tył,a kiedy tylko tył,lub przód?

Jak świecą tu i tu to sprawdzamy obie strony

Cytat:
4)Jakie pytania może jeszcze zadać egzaminator dotyczące tych świateł i płynów? Słyszałam,że kiedy należy sprawdzać olej ,ale coś jeszcze?

Jak sprawdzić poziom oleju, jaki olej dolać...nic strasznego chyba.

Jak masz sprawdzić światła mijania to sprawdzasz tylko mijania i żadnych innych. Jak masz sprawdzić halogeny to sprawdzasz z tyłu czy się palą i żadne inne. Wykonujesz tylko polecenia, nic ponadto.
piotrekbdg

Postprzez kobieta-za-kolkiem » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 12:37

Nie masz obowiązku podczas sprawdzania świateł mijania, iść na tył ;) Mój instruktor powiedział, że egzaminator mógłby to potraktować jako brak podstawowej wiedzy o światłach ;) Jeśli masz mijania, lecisz tylko na przód, nic więcej, pozycyjne z tyłu Cie nie interesują ;)
Jeśli losujesz przeciwmgłowe tylne, też idziesz tylko na tył i sprawdzasz, czy z lewej strony świeci się to światło ;) Przednich z tego co wiem nawet nie ma na egzaminie, także przód sobie podaruj ;)
kobieta-za-kolkiem

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy