czas trwania egzaminu....kolejne niedociągnięcie prawne?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez nauka_jazdy » poniedziałek 01 lutego 2010, 20:31

F1 Auto Szkoła napisał(a):Jeżeli osoba egzaminowana stworzy zagrożenie na drodze w postaci np. wymuszenia pierwszeństwa, bądź nie zatrzymania się na stopie, wtedy egzaminator przerywa egzamin i nie można dalej kontynuować jazdy, jeśli natomiast osoba egzaminowana popełni takie błędy jak niewłączenie kierunkowskazu to może dalej kontynuować jazdę, mimo tego ze wynik egzaminu jest negatywny, to tak w ramach sprostowania.

Kolego strasznie mącisz. Nie znasz podstawowych przepisów. Jesteś instruktorem? Rozumiem, że znajomy lub ktoś z rodziny prowadzi tą szkołę :-)
nauka_jazdy

Postprzez Amos » poniedziałek 01 lutego 2010, 22:28

nauka_jazdy napisał(a):
F1 Auto Szkoła napisał(a):Jeżeli osoba egzaminowana stworzy zagrożenie na drodze w postaci np. wymuszenia pierwszeństwa, bądź nie zatrzymania się na stopie, wtedy egzaminator przerywa egzamin i nie można dalej kontynuować jazdy, jeśli natomiast osoba egzaminowana popełni takie błędy jak niewłączenie kierunkowskazu to może dalej kontynuować jazdę, mimo tego ze wynik egzaminu jest negatywny, to tak w ramach sprostowania.

Kolego strasznie mącisz. Nie znasz podstawowych przepisów. Jesteś instruktorem? Rozumiem, że znajomy lub ktoś z rodziny prowadzi tą szkołę :-)

Wcale nie mąci, akurat w tym co zacytowałeś, wszystko jest OK...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez nauka_jazdy » poniedziałek 01 lutego 2010, 22:46

Za jednokrotne niewłączenie kierunkowskazu nie ma wyniku negatywnego
nauka_jazdy

Postprzez piecyk » poniedziałek 01 lutego 2010, 23:09

albin napisał(a):
piecyk napisał(a):
albin napisał(a): jeśli wynik jest negatywny to egzamin ma trwać co najmniej 40 minut na mieście + to co zejdzie na placu.

Jeśli wynik jest negatywny to egzamin zostaje przerwany.

O, to coś nowego. Skąd takie rewelacje wziąłeś?? jakiś nowy projekt??
wg moich informacji egzamin przerywany jest w konkretnych sytuacjach, dwukrotne nieprawidłowe wykonanie zadania skutkuje wynikiem negatywnym, natomiast nie jest to równoznaczne z przerwaniem egzaminu. wtedy musi trwać co najmniej 40 min

Oooooooo, dla mnie to też coś nowego...
Wynik negatywny, to koniec egzaminu. Natomiast w sytuacji kiedy abiturient pozostaje nadal za kierownicą - niech każdy nazwie to jak chce, ale na pewno nie jest to już egzamin. Dla mnie egzamin to sprawdzenie wiedzy. Jeśli ktoś odpowiedniej wiedzy nie posiada, popełnia błędy, zostaje wystawiona ocena negatywna to na jakiej podstawie pozostaje za kierownicą. Totalne nieporozumienie.
piecyk

Postprzez F1 Auto Szkoła » wtorek 02 lutego 2010, 11:53

dokładnie tak napisałem! 5 min na placu na pokazanie swiateł i płynów, czyli pierwsze zadanie! 25 min min na miescie. Nie moze trwac krócej nie zaleznie czy negatywny czy pozytywny wynik! Jeśli wynik pozytywny to po 25 min mozna skonczyc jesli negatywny to albo jezdzimy dalej bo to był błąd który nie stworzył znaczącego zagrożenia na drodze albo konczymy od razu bo stworzylismy zagrożenie. http://www.prawko-kwartnik.info/egzamin.html tutaj można sobie wszystko przeczytać ze szczegółami. Pozdrawiam :)
F1 Auto Szkoła
ul.Narutowicza 41
90-125 Łódź
www.f1autoszkola.com
F1 Auto Szkoła

Postprzez krzysiek20 » środa 03 lutego 2010, 12:28

F1 Auto Szkoła napisał(a): [...] 25 min min na miescie. Nie moze trwac krócej nie zaleznie czy negatywny czy pozytywny wynik![...]

Whaa?
Czyli mam rozumieć, że choćby nie wiem ile razy kursant wymusił i przejechał na czerwonym świetle, to przed upływem 25ciu minut egzamin nie może być zakończony?
To chyba jakiś zart
Obrazek
krzysiek20

Postprzez Amos » środa 03 lutego 2010, 13:21

krzysiek20 -> przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem całą wypowiedź F1 Auto Szkoły...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez F1 Auto Szkoła » środa 03 lutego 2010, 13:23

jesli negatywny to albo jezdzimy dalej bo to był błąd który nie stworzył znaczącego zagrożenia na drodze albo konczymy od razu bo stworzylismy zagrożenie.

Wymuszenie pierwszeństwa czy przejazd na czerwonym świetle jest błędem, którym stworzyliśmy zagrożenie na drodze. W tym momencie egzamin natychmiastowo kończy się wynikiem negatywnym.

Pozdrawiam
F1 Auto Szkoła
ul.Narutowicza 41
90-125 Łódź
www.f1autoszkola.com
F1 Auto Szkoła

Postprzez krzysiek20 » środa 03 lutego 2010, 13:58

Amos -> przeczytalem oczywiscie, ale czy nie sadzisz, że ze zdania ktore zacytowalem wynika jednoznacznie, że niby egzamin ma trwac MIN 25 MINUT niezależnie od tego czy jest pozytywny czy NEGATYWNY? Nie komentowalem calej wypowiedzi, tylko to konkretne zdanie, po to wlasnie sa cytaty.
Pozdrawiam

Edit: zeby nie bylo, doskonale wiem co miał "F1 - auto szkoła" na myśli...
Ostatnio zmieniony środa 03 lutego 2010, 14:01 przez krzysiek20, łącznie zmieniany 2 razy
Obrazek
krzysiek20

Postprzez MakRojal » środa 03 lutego 2010, 13:59

F1 Auto Szkoła napisał(a):Wymuszenie pierwszeństwa

Nie ma czegoś takiego jak wymuszenie pierwszeństwa, jest nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu
MakRojal

Postprzez wiciu2 » środa 03 lutego 2010, 14:13

"...3) wykonaniu w ruchu drogowym programu egzaminacyjnego:
a) obejmującego, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, co najmniej zadania określone w tabeli 7 - zgodnie z przepisami ruchu drogowego i techniką kierowania pojazdem,
b) ) w czasie nie mniejszym niż określono w tabeli 8, z zastrzeżeniem pkt 4;
4) w przypadku egzaminu przeprowadzanego w zakresie prawa jazdy kategorii B1 lub B, egzaminator może zakończyć egzamin po upływie 25 minut, jeżeli został wykonany program egzaminacyjny i wynik egzaminu jest pozytywny..."

Tabela 8
"...Minimalny czas trwania jazdy w ruchu drogowym [min]
- B1, B - 40 min"
Żeby egzamin można było zakończy po upływie 25 min. nie tylko wynik musi być pozytywny, ale również musi być zrealizowany cały program egzaminacyjny! Oczywiście możliwy do zrealizowania w danym mieście.
Nie wprowadzać w błąd, że egzamin trwa min. 25 mniut.
Potem ludzie piszą, że "...egzamin trwa 25 minut, a ten mnie woził po mieście 50 minut"
wiciu2

Postprzez F1 Auto Szkoła » czwartek 04 lutego 2010, 14:43

wiciu2 zgadzam się z Tobą że "Żeby egzamin można było zakończy po upływie 25 min. nie tylko wynik musi być pozytywny, ale również musi być zrealizowany cały program egzaminacyjny! Oczywiście możliwy do zrealizowania w danym mieście". Widze również ze straszny zamęt stworzył się w tej dyskusji i chciałbym to wszystko wyjaśnić. Mam nadzieje że uda mi się to tak ubrać w słowa, żeby wszytsko było jasne i klarowne dla wszystkich:)

Jak wcześniej mówiłem minimalny czas egzaminu praktycznego kat. B NA MIEŚCIE wynosi 25 minut. Niezależnie od wyniku (chyba że ktoś popełnił błąd stwarzający zagrożenie na drodze, wtedy egzamin kończony jest natychmiast). Jeśli po 25 minutach zaliczy się wszytskie zadania to można skończyć egzamin(nie można zaliczyć ich wcześniej), jeśli zaś 2 razy popełni się błąd nie stwarzający zagrożenia na drodze (np. nie włączy się kierunkowskazu przy skręcie w prawo) to też nie trzeba kończyć wcześniej niż przed 25 minutami. (w praktyce to będzie pewnie wyglądało tak że osoba egzaminowana po negatywnym wyniku po prostu wróci za kierownicą do ośrodka egzaminacyjnego). Ogólnie Egzamin może trwać nawet 1,5 godziny i więcej jeśli egzaminator stwierdzi że jeszcze nie wszystkie zadania zostały wykonane.

Jeśli coś jest niezrozumiałe proszę o prywatną wiadomość bądź kontakt mailowy wtedy postaram się wszystko naprostować. Pozdrawiam
F1 Auto Szkoła
ul.Narutowicza 41
90-125 Łódź
www.f1autoszkola.com
F1 Auto Szkoła

Postprzez RobiATT » sobota 07 sierpnia 2010, 18:42

a ja mam takie pytanie. jeździłem po mieście 35 min i w tym czasie wykonałem wszystkie zadania pozytywnie. ale niestety na sam koniec czyli około 36-37 min podobno nie zatrzymałem się na stopie i na linii stop. Czy w takim przypadku mogę się odwołać i że pierwsze 25 min były wykonane wszystkie zadania i bezbłędnie czy niestety nie mogę ??
Pozdrawiam Robi
RobiATT

Postprzez albin » sobota 07 sierpnia 2010, 19:00

RobiATT napisał(a):a ja mam takie pytanie. jeździłem po mieście 35 min i w tym czasie wykonałem wszystkie zadania pozytywnie. ale niestety na sam koniec czyli około 36-37 min podobno nie zatrzymałem się na stopie i na linii stop. Czy w takim przypadku mogę się odwołać i że pierwsze 25 min były wykonane wszystkie zadania i bezbłędnie czy niestety nie mogę ??
Pozdrawiam Robi

....a ja w 26 minucie zabiłbym na przejściu matkę z dzieckiem gdyby egzaminator nie wcisnął hamulca....ale w sumie to było już po 25 minucie egzaminu, czy ja mogę się odwołać od wyniku bo niezdałem? zadania wszystkie wykonałem prawidłowo w ciągu 25 minut. chyba należy mi się prawko, prawda??

nie rozśmieszaj nas, chyba poważnie nie pisałeś o tej 36-37 minucie.
albin

Postprzez piotrekbdg » sobota 07 sierpnia 2010, 19:30

a ja mam takie pytanie. jeździłem po mieście 35 min i w tym czasie wykonałem wszystkie zadania pozytywnie. ale niestety na sam koniec czyli około 36-37 min podobno nie zatrzymałem się na stopie i na linii stop. Czy w takim przypadku mogę się odwołać i że pierwsze 25 min były wykonane wszystkie zadania i bezbłędnie czy niestety nie mogę ??

Przed przystąpieniem do egzamu warto byłoby znać zasady jego przeprowadzania. Minimum 25 minut. Nie ma górnej granicy. Egzamiantor może zakończyć egzam gdy wszystko zostało wykonane w 25 min. Z naciskiem na "może".
piotrekbdg

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy