Gdzie najczesciej oblewaja w Szczecinie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Gdzie najczesciej oblewaja w Szczecinie?

Postprzez sarsur » wtorek 14 września 2004, 16:20

Prosze o wszelkie wskazowki,na co szczegolnie zwrocic uwage,na ktore skrzyzowania,ronda itp.

dziekuje,

kasia
sarsur

Postprzez arturros (papo) » wtorek 14 września 2004, 16:34

Kasiu:

- uważaj przede wszystkim na ustąp pierwszeństwa przejazdu,
- skrzyżowanie Wilcza - Komuny Paryskiej (przy skręcie w lewo przepuść samochody z naprzeciwka mimo zielonego światła dla ciebie - to jest mylące i tam oblewają) tzn. nie spiesz się tam, bo zaraz też tam są pasy i piesi,
- na rondach też ustąp pierwszeństwa (ja jak widziałem coś z daleka na obojętnie jakim skrzyżowaniu to spokojnie czekałem - egzaminator marudził, ale za "wymuszenie p." się oblewa więc niech sobie gada)
- i wyobraź sobie jak wyjeżdżasz z WORD na Golisza,to za bramą jest też ten znak "ustąp p. p." (tam wyjeżdzają ludzie z parkingu a ci co zdają nie spojrzą nawet w prawo i oblewają 5 m za ośrodkiem - znam takie przypadki)
- no i pilnuj prędkości (jak 50 to jedź 49, jak 40 to jedź 39 itd.)

jak coś jeszcze sobie przypomne to sie odezwę
*** Trzymam kciuki, za tych, co jeszcze nie zdali !!! ***
------- POWODZENIA!!! ------
arturros (papo)

Postprzez sarsur » wtorek 14 września 2004, 17:03

Dziekuje za odpowiedz,ja w sumie mam jeszcze caaaly miesiac przed soba,ale juz staram sie zebrac najwazniejsze informacje.

Gratuluje odebrania
plastyka fantastyka
:D
sarsur

Postprzez arturros (papo) » wtorek 14 września 2004, 18:13

Kasiu, jeszcze coś:

- jednokierunkowe :!: zawsze przy skręcie w lewo zjeżdżaj do lewej strony (to oczywiste, ale warto znać te miejsca a wogóle to patrzeć na znaki informacyjne)
- egzaminatorzy wyszukują te jednokierunkowe, a w Szczecinie ich nie brak
- jest taka ulica (jechałaś napewno),po tym skrzyżowaniu Wilcza -Komuny (patrz wyżej), kawałek prosto, schowany znak "ograniczenie 40" w drzewach (też pewnie wiesz), zjazd w dół, przejazd pod wiaduktem, za wiaduktem skręt w prawo (wrzucasz wcześniej 2 bieg oczywiście) i już jednokierunkowa (znasz też, bo tam trzeba trzymać cały czas kierownice w prawo, bo nakaz jazdy w prawo a naprzeciwko "zakaz wjazdu" - jak nie znasz trasy oblewasz,bo za późno na reakcję) no i tą jednokierunkową jedziesz pod góreczkę (oczywiście masz bieg 2) między zaparkowanymi samochodami (taka uliczka blokowiskowa) i jak prosto to ok,ale jak każe ci pierwsza w lewo to znowu "ustąp pierwszeństwa" (zasady musisz znać) tzn. przepuszczasz tam wszystkich ("wymusisz p." - oblewasz) - polecam zatrzymać się tam i rozglądnąć dobrze (za to nie oblewają).

Po tym drugim skręcie okazuje się, że zrobiłaś kółeczko i wracasz na główną drogę.
Jak nie wiesz o czym mówię (jakiej trasie) to daj znać - odpowiem prywatnie.

A do reszty forumowiczów: te rady są specyficzne dla danego miasta i miejsca. Nie sugerować się tymi radami jeśli jesteście z poza Szczecina.

A pisze to wszystko tu (a nie na prywatną skrzynkę koleżanki Kasi),żeby inni się nie powtarzali niepotrzebnie.
arturros (papo)

Postprzez sarsur » wtorek 14 września 2004, 21:08

Arturze !

jestem Twoja dluzniczka :mrgreen:
Wyglada na to,ze bede Ciebie zasypywac kolejnymi pytaniami w zwiazku z jazda w naszym zielonym miescie przez nastepne 30 dni :twisted: ,mam nadzieje,iz nie bedziesz mial nic przeciwko temu :wink:
sarsur

Postprzez arturros (papo) » środa 15 września 2004, 17:12

A tutaj jest ciekawy link dotyczący egzaminu na mieście: http://www.mary.win.pl/strony/4/4_4.htm

(patrz i klikaj :arrow: żółta tablica)
1. Wiesz czego wymagał będzie od Ciebie egzaminator (co chce sprawdzić)
2. Wiesz jakie najczęściej popełniane błędy
3. I wiesz za co oblewają (powód przerwania egzaminu)

stronka ciekawa,sam się dużo dowiedziałem, polecam wszystkim :!: :wink:

no i jeszcze coś...
Szczecińscy egzaminatorzy :!: :!: :!:

Zauważyłem też na forum pare postów o egzaminatorach w Szczecinie.

Dam Ci (i reszcie zdających w Szczecinie) dobrą radę: nie próbuj czasem zapamiętywać ich opisów ani kogoś się o nich pytać. :!: :!: :!:

Może się tak zdażyć, że poznasz tego chama (egzaminatora/kę) z opowieści kolegów i koleżanek na swoim egzaminacyjnym placu (bo od tej pory on będzie z Tobą do końca) a on/ona (egzaminator/ka) akurat dla ciebie będzie chciał być bardzo miły.

Chodzi o to, że o pewnych rzeczach lepiej nie wiedzieć, żeby mieć czysty umysł. :wink:

Wiesz co masz umieć a reszta to loteria (po co jeszcze te zbędne myśli). :wink:
arturros (papo)

Postprzez arturros (papo) » niedziela 19 września 2004, 10:29

Dworzec PKP :!: :!: :!:

oj tam też oblewają. Jedziesz sobie na ten dworzec (z tego małego ronda pod górkę) no i jak tamtędy nie jechałaś to nieciekawie. Przy wyjeździe z dworca (już z górki) jesteś na jednokierunkowej i włączasz się do ruchu, chyba aż dwa razy (czyli są dwie możliwości wymuszenia pierwszeństwa).

Pierwsza zaraz jak wyjeżdzasz od dworca (zaraz za parkingami) i wtedy popatrz sobie na lewą tylną stronę (bo tam coś może nadjechać) :wink:

Druga, jak po tym pierwszym wyjeździe egzaminatorowi zachce się skręcić w lewo, czyli zawrócić z powortem w stronę tego małego ronda. No i wtedy spoglądasz na swoją tylną prawą stronę.

To co tłumaczę to powinnaś wiedzieć :arrow: kodeks drogowy :D
Tam są oczywiście odpowiednie znaki drogowe, i jak na nie patrzysz uważnie to nie oblejesz. Ale tam właśnie oblewają :) i dlatego podaje Ci wszystko na tacy (z moimi prostackimi tłumaczeniami jak się masz zachować) :)

Po prostu polecam Ci dokładnie przyjrzeć się tej trasie koło dworca PKP, bo po co masz doznać szoku na egzaminie i na takich głupotach legnąć :) :wink:

Ogólnie Kasiu: PATRZ NA ZNAKI :!:

HEJ
arturros (papo)

Postprzez sharky » poniedziałek 20 września 2004, 03:15

Witaj Arturros (papo) :)

Dzieki za Twoje informacje. Tez mi sie przydadza (brrrr egzamin juz za tydzien :shock: )

Nie wiesz moze czy "istnieja" jakies ulubione trasyna ktorych egzaminatorzy uwielbiaja pokazac ze zeszcze nei czas na prawko? :twisted:
Obrazek
sharky

nie czas...

Postprzez arturros (papo) » poniedziałek 20 września 2004, 06:55

Droga Sharky (i reszta) jedna z ulubionych tras egzaminatorów, to taka droga jak jedzie się już do WORDa (powrót z egzaminu:)). Napewno jest ich kilka.

A więc tak od d... strony (od tyłu):
Wyjeżdżamy z WORD i zaraz po zadaniu egzaminacyjnym nr 7 ("pod górkę") jest skręt w prawo i jest ta droga (prostopadła). Na tej drodze uwalają, tylko że z tamtej strony (na jej końcu) :).

Tzn. jedziesz pod górke (o ile pamiętam) z miasta i on każe CI wjechać w lewo - a Ty zjeżdzasz do środka jezdni i przepuszczasz z naprzeciwka i dopiero skręcasz w lewo( i po skręcie znajdziesz się na tej drodze właśnie :)) i już sie cieszysz, że zaraz w ośrodku będziesz a tu często LIPA :!:

Przy skręcie najechał/a pan/i na podwójną linię ciągłą :!: i głupia wpadka, koniec egzaminu 200 metrów od WORD :!:

Ogólnie: uważajcie na te podwójne linie ciągłe (i inne takie) :!: :!: :!:
arturros (papo)

Postprzez sarsur » poniedziałek 20 września 2004, 08:49

Nie wiem,jak sie Tobie odwdziecze Arturze za te wszystkie wskazowki,naprawde uczynny z Ciebie czlowiek :D
sarsur

Postprzez mostom » piątek 01 października 2004, 08:44

sarsur napisał(a):Nie wiem,jak sie Tobie odwdziecze Arturze za te wszystkie wskazowki,naprawde uczynny z Ciebie czlowiek :D

Najczęściej w Szczecinie tak jak napisali poprzednicy uwalają za jednokierunkowe. Mówią w ostatniej chwili, że trzeba skręcić na lewo (więc będąc na jednokierunkowej bardzo uważaj).
Obok głównej bramy stoczni Szczecinińskiej mają często swoją trasę - jadąc od WORDU - mijasz bramę kolejową stoczni (mam nadzieję, że wiesz gdzie to jest). Dojeżdżasz do pętli autobusowej i jedziesz sobie dalej (jesteś już na jednokierunkowej) - za pętlą jakieś 300m można jechać prosto do skrzyżowani9a ze światłami albo skręcić w lewo (tk jakby zawrócić do pętli) - tam musisz koniecznie zjechać do lewej krawędzi (droga jest dość szeroka) więc można się zapomnieć. Jedziesz teraz koło głównej bramy (masz tam przystanek tramwajowy) - musisz się zatrzymać jak będzie tramwaj (normalka) - a potem może znów cię pokierować na pętle - czyli znów do lewej krawędzi jezdni.
Ciężko nieraz jest tam na lewo zjechać - ponieważ po środku lecą tory tramwajowe i dodatkowo masz dwa pasy - tam najlepiej przejechać się wcześniej z instruktorem.
mostom
mostom

Postprzez sarsur » niedziela 03 października 2004, 09:10

Dzieki Mostom i prosze o jeszcze :D
sarsur

Postprzez mostom » wtorek 12 października 2004, 07:59

sharky napisał(a):Tez mi sie przydadza (brrrr egzamin juz za tydzien :shock: )

Kolejne podejscie: 29.10 g. 11.00

I jak poszło ? Za co tym razem oblali?
mostom
mostom

Postprzez sharky » wtorek 12 października 2004, 23:28

mostom napisał(a):I jak poszło ? Za co tym razem oblali?

Ostatni egzamin (27.09) oblalam za to ze zgasl na wyjezdzaniu z drogi podporzadkowanej :evil: a droga glowna nadjechal samochod (tez nie mial kiedy jechac :| ) Gdyby nie ten samochod pojechalabym dalej... :twisted:
Obrazek
sharky

Postprzez mostom » środa 13 października 2004, 07:47

sharky napisał(a):
mostom napisał(a):I jak poszło ? Za co tym razem oblali?

Ostatni egzamin (27.09) oblalam za to ze zgasl na wyjezdzaniu z drogi podporzadkowanej :evil: a droga glowna nadjechal samochod (tez nie mial kiedy jechac :| ) Gdyby nie ten samochod pojechalabym dalej... :twisted:

Jak pech to pech ! Z doświadczenia żony zauważyłem, że w naszym mieście najlepiej zdawać w sobotę - mniejszy ruch na mieście. Ewentualnie w dzień powszedni rano (tak po szczycie) koło 10. Nie chce im się jechać aż na ronda (za wcześnie), więc jeżdżą bocznymi dróżkami.
mostom
mostom

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy