[400z] Jaki GPS

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez lith » czwartek 29 lipca 2010, 11:43

Ja z nawi korzystam raczej rzadko. Jeżeli jeździ się często to może ta stówa to nic, jeżeli większość czasu spędzasz 'u siebie', a z nawi korzystasz kilka/kilkanaście razy do roku to wydanie stówy na mapy, które i tak wiecznie pozostawiają wiele do życzenia i z wersji na wersje zmieniają się tyle co nic to jednak jest zauważalna kwota. Chociaż to i tak cena znośna jak na aktualizacje do nawi.
lith

Postprzez qwer0 » czwartek 29 lipca 2010, 13:07

Poważnie? Nie widziałeś nawigacji z wliczoną ceną za AM? Nie wychodzi tak drogo!

Widzialem, tylko ze te zaczynaja sie od 400zl wzwyz, a kolega ma max 400zl.
A widziałeś jak działa AM w połączeniu internetowym kiedy ściąga informacje o korkach i utrudnieniach w ruchu? Nie? Oj jaka szkoda...

Szczegolnie fajnie to dziala w tej czesci Polski, w ktorej mieszkam, gdzie nie ma korkow, a info z AM zadzialalo raz i tak jakbym tomtom nie mial tych wszystkich bajerow juz dawno temu :lol:

AM posiadam od pierwszych wersji 5, teraz mam 6.5.0a EU wersja na karte 2gb bez Rosji.

AM wymieka przy tomtomie.

Tomtom chociaz odroznia ronda od zwyklych krzyzowek i nie myli sie tak czesto przy wytyczaniu tras. No i w ogole... co tu porownywac.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez *Raimo* » czwartek 29 lipca 2010, 15:33

A ja tam uzywam Garmin Nuvi 265W, z full mapa EU, bardzo sobie chwale, wyswietlacz bardzo fajny, z trybem dnia i nocy, glos wyrazny, dostepny w wielu jezykach, po polsku tez jest o ile pamietam, Mapa standardowa naprawde starcza, ma standardowe bajery czyli dokladne dane z trasy, predkosci, czasy i dystanse, mozna tez szybko znalesc tzw POI i bez problemu je zapisac, trase mozna bardzo latwo modyfikowac wg wlasnych upodoban. Pozatym ten model ma bluetooth wiec mozna teoretycznie uzywac jako telefonu, ale jak dziala to nie wiem bo nie po to go kupowalem. Ogolnie produkt kupiony w promo za £95. Z ciekawych rzeczy ostrzega o fotoradarach, oraz podaje limity predkosc dla danego odcinka. Super sprawa, niestety nie wiem ile taki kosztuje w Polsce. Sadze ze w granicach 400-500zl
*Raimo*

Postprzez ajatollah » czwartek 29 lipca 2010, 19:43

Jakiś Lark (nie trzeba nic odblokowywać, aby czytał mapy z kar SD) + oryginalna AutoMapa/MapaMap

lub

Pentagram Nomad + "posłodzona" mapa
ajatollah

Postprzez SpearHead » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 08:14

Becker, trochę droższy mam go pond rok i nie narzekam.
SpearHead

Postprzez verde » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 14:02

Ja osobiście mam i posiadam i cały czas eksploatuje nawigację Peiying z mapą MapaMap . Za cały zestaw wraz z mapą nawigacją i 2 gigową kartą, słuchawki do nawigacji np jeśli tylko kierowca ma słyszeć komunikaty nawigacji, ładowarką sieciową, oraz samochodową, plus kabel USB dałem 235 zł. Nawigacją jest jak dla mnie bardzo dobra, nie traci zasięgu co jest bardzo ważne , szybko lokalizuje satelity i co też jest dobre w przypadku jeśli byś chciał wgrać inna mapę nie musisz nić odblokowywać nic w nawigacji po prostu przechodzisz do poziomu windowsa i instalujesz mapę :) .

Sam na niej jeżdżę dużo i ani razu jeszcze mnie nawigacja nie zawiodła, lub nie zabłądziła sama na trasie - a co czasem się w niektórych modelach zdarza. Dodatkowo nawigacja posiada spory ekran dotykowy z różnymi opcjami podświetlania ekranu, lub automatycznym w zależności od pory dnia, lub nawet prędkości ! .
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez ajatollah » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 15:22

btw MapaMap tylko w wersji TOP, Easy nie pokaże drogi do mniejszych miejscowości (np Brenna ma zablokowane wpisywanie ulic ;p)
ajatollah

Postprzez verde » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 20:18

Ale musisz przyznać że mamaMap jest całkiem całkiem, i nieźle sobie radzi i jest cenowo jeszcze dostępna nie trzeba fortuny wydawać.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez drill » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 22:05

Bezkonkurencyjna na Polskę jest Automapa koszt ok. 250zl jeśli zaś chodzi o urządzenie to powtórzę MIO Moov 500 (zapamiętuje pozycję satelit, duży czytelny 4,8" ekran, łatwość odblokowania) cena ok. 300zł. Oczywiście nie namawiam, ale możesz bez zbytnich problemów ściągnąć skrakowaną wersję Automapy jak też IGO8, TomTom_8 i pozostawić firmową MioMap. Oczywiście wszystkie w wersji na Europę. Odblokowanie MIO to śmieszna sprawa, wystarczy zmienić jedną linijkę w pliku rozruchowym. Jeśli się zdecydujesz poprowadzę za rękę.
drill

Postprzez lith » wtorek 03 sierpnia 2010, 01:33

No właśnie większość nawigacji ma tan problem, że sie sprawdzają pod warunkiem, że siedzisz w Polsce, ewentualnie nie ruszasz się poza 'Europę zachodnią'. Czyli miejsca gdzie poza dużymi miastami spokojnie można się obejść bez nawigacji. Jak sobie wybierzesz coś innego to zaczynają się schody. Dlatego nie jestem w stanie polecić nawi 'dla szarego kowalskiego', bo dla mnie większość bo prostu jest taka sama i większość u mnie odpada na samym początku :)
lith

Postprzez Cyberix » wtorek 03 sierpnia 2010, 15:21

drill napisał(a):Bezkonkurencyjna na Polskę jest Automapa.

No właśnie... sam mam legalną automapę ale ostatnio zaczyna mnie doprowadzać do szału. Na odcinku 50 km wyznacza trasę dziwnymi drogami. Wszystko ustawione jak należy. Np. z Wadowic do Bielska, zamiast trzymać się drogi numer 52 potrafi wyznaczyć trasę jakimiś wioskami !! Oczywiście nie mam ustawionego "najkrótsza trasa". Robi tak na najszybszej i optymalnej. Jest to coraz bardziej irytujące bo o ile jeździ się znanymi drogami to można zignorować komunikaty ale w nowym terenie już nie jest tak ciekawie...
Cyberix

Postprzez qwer0 » wtorek 03 sierpnia 2010, 16:55

Cyberix otoz to.

Wklepalem miejsce docelowe swojej podrozy wakacyjnej w AM tak dla jaj (AM mam na pda, wiec uzywam tylko w extremalnych sytuacjach, bo jest zawsze przy mnie. Gdy podroz planuje, to jade albo na pamiec, po znakach, albo jak rejonu mocno nie znam, to lookam na papierowa <&%#$@> mape). Trasa mocno na łokretke. Darmowy, ogolnodostepny google maps wytyczyl trase o niebo lepsza.
Czy wybiore w AM trase najkrotsza, czy najszybsza, czy najbardziej optymalna, za kazdym razem kaze jechac kilka km drogami gruntowymi, mimo ze mam zaptaczone, aby je omijala, gdy jest do nadrobienia wiecej, niz najwyzsza mozliwa nastawa. Nie, AM twierdzi, ze tego nie da sie zrobic, podczas gdy google nie ma z tym najmniejszych problemow i z automatu omija szerokim lukiem drogi gruntowe itp.

Czasem cos nastawie na tej am, ale dostac <&%#$@> tylko mozna, gdy zignoruje jej chybione polecenia i zjade z wyznaczonej trasy. zaraz sie to drze, zaraz wytycza nowa, ledwo wytyczy juz krzyczy, ze znowu jestem poza trasa.

AM nadaje sie jedynie do przegladania mapy no i numery w miejscowosciach fajna sprawa, bo w tym kraju numeracja potrafi byc pojechana jak lato z radiem. Chociaz i tu zdarzaja sie yaya, raz mi kazala w poprzek chodniak przejechac. Maly kawalek, jakby sie uparl, dobrze rozejrzal to by przejechal, ale wysokosc kraweznika byla zdecydowanie nie do zaakceptowania.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » wtorek 03 sierpnia 2010, 17:07

jak czytam te opinie o AM to się jej bać zaczynam :D
lith

Postprzez qwer0 » wtorek 03 sierpnia 2010, 17:13

Nie no, bez przesady, nie jest az tak zle zeby sie jej bac, ale powiem szczerze, ze cos jest nie tak, ze dajesz 350zl za BOXa, a tu takie yaya.
qwer0

Postprzez drill » wtorek 03 sierpnia 2010, 19:40

Najnowsza automapa bierze pod uwagę czas w jakim ma odbyć się podróż i dostosowuje trasę do ew. korków na drodze. W prosty sposób można tą funkcję wyłączyć. Co do nawigacji na Europę to do wyboru są TomTom, IGO8, MapaMap, Miomap i ew. Automapa, a wszystkie można zainstalować na MIO Moov 500, czy też innej np. z Biedronki.
drill

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka