[400z] Jaki GPS

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

[400z] Jaki GPS

Postprzez PapuT » wtorek 27 lipca 2010, 20:11

A wiec :

Cena duże max 400zł

Najlepiej chciałbym wgrać sam mapę (taniej)

Na jakich model najłatwiej wgrać mapę? Czy to trudne?

Jeśli samemu ciężko wgrać to jakich map szukać?Jakich firm?

Zależy mi na dokładnej aktualnej mapie Polski.Szczególnie w miastach ,pokazane dokładnie ulice i np bankomaty, stacje ,apteki .(z opcja 3d)

Czy są mapy także z szlakami górskim?

Czy jak zakupię urządzenie z jakąś mapą to mam bezpłatne aktualizacje map?

Co do innych wymagań

-wyraźny wyświetlacz w słoneczne dni oraz w nocy
-różne głosy pl(to chyba też da sie wgrać)
-nie za duży
-oszczędna bateria
-nie za duże gabaryty

Jak chodzi o szybkość to nie musi być rakieta.Byle mapa chodziła bez problemu.Nie planuję oglądać filmów czy cos.

Jak widzicie jestem laikiem jak chodzi GPS. A zależy mi w miarę na czymś dobrym(wiem budżet jest mały)
Nie chce kupić jakiegoś chińskiego bubla

Na co zwracać uwagę?
PapuT

Postprzez lith » wtorek 27 lipca 2010, 21:42

Ja mogę napisac tylko o tych co używałem czyli o garminach.
Na dzień dzisiejszy mam pod opieką 3 modele:
nuvi 200 (jacht)
nuvi 760 (samochód ojca)
nuvi 1200 (moje własne wozidełko)

Czyli co by nie mówić raczej sie do nich nie zraziłem. Mapy wydają się być w porządku, trasy liczą w miarę ok, chociaż każda ma swój 'indywidualny styl'. Są różne mapy. Garmin u mnie plusuje tym, że można znaleźć do niego na prawdę wymyślne mapy, ale z tego co piszesz, to Ciebie raczej interesuje Polska.

Inną zaleta Garminów jest dość ciekawy projekt UMP pc-PL. W jednym miejscu bardziej, w innym mniej dopracowana, w większości miejsc nie odbiega od płatnych. Jeżeli nie chcemy tracić majątku na aktualizacje map, ani jechać na piraciuchach to może być bardzo ciekawe wyjście.

Słyszałem, że gdzieś (w vobisie czy gdzie tam) można wykupić jakąś dożywotnią prenumeratę na mapy za 300 zł... muszę to jeszcze dokładniej ogarnąć, bo jeżeli byłyby porządne to też ciekawa opcja.

Jeżeli chodzi o minusy to mnie chyba baterie nie lubą i siadają mi bardzo szybko. Więc pieszo raczej z moimi garminami nie pochodzę, cały czas pod prądem. Dla mnie mało istotny minus. Poza tym w niższych modelach strasznie ograniczona ilość wodotrysków, nie ma tak, że masz tam gdzieś zamaskowaną windę coś zakombinujesz i masz mały komputerek jak to jest przy tych tanich.

Nie wiem jak ze szlakami górskimi, ale jakieś szlaki na tej darmowej UMP pc-PL są. Na płatnych samochodowych raczej nie.

Darmowe aktualizacje to rzadkość, gdzieś czytałem, że jakiś mniej znany producent tym zachęcał... ogólnie to jeżeli chce sie jechać na płatnych, oryginalnych i aktualnych mapach to w większości przypadków w nawigacje będziemy musieli ładować sporo kasy co roku.

Co do Twoich 'innych wymagań'.
To w garminach oczywiście im nowszy tym lepiej zorganizowany interface i lepszy wyświetlacz, ale ze wszystkich się wygodnie korzysta.. Polskie głosy są chyba 2. Głosy można niby dogrywać, ale gotowce spotkałem tylko angielskie... samemu zawsze można pokombinować. jeżeli chodzi o wielkość to 1200 jest bardzo fajny, bo bardzo cienki. O bateriach pisałem, że mnie nie lubią, tylko w tym 200 jakoś (ze 3h?) trzyma, ale to pewnie dlatego, że na co dzień nie mam go pod ręką :). Jeżeli chodzi o szybkość to jednak imo ważne, żeby był szybki, bo płynne chodzenie mapy to nie taka oczywista sprawa (760 dość ostro skacze, 1200 działa o niebo lepiej, ale też zawsze mógłby być szybszy)

Aha... i te najtańsze typu lark tez niekoniecznie są złym pomysłem. mają dużo więcej 'bajerów', można je tam odblokowywać. Piraciuchy z neta jakieś wgrać, coś pokombinować. Mapy Polski tez sa podobno przyzwoite... z tym, że jak chcemy jakieś wymyślniejsze mapy (np. ze szlakami turystycznymi, albo 'wodne', albo jakiś mniej popularnych państw) to zaczynają się schody.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 lipca 2010, 22:11 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez ixi25 » wtorek 27 lipca 2010, 22:00

Podepnę się pod temat.
Jakie mapy chodzą pod Windows CE?
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez modzel » wtorek 27 lipca 2010, 22:08

ja bym polecał za 500zł jakieś ppc z gsm, wifi, gps i windowsem mobilnym - najwięcej map
modzel

Postprzez drill » wtorek 27 lipca 2010, 22:43

A ja proponuję MIO Moov 500 lub coś z Biedronki. Wgrasz tam wszystko czego byś potrzebował a cena o wiele mniejsza niż zakładasz. Niestety bateria nie będzie trzymać długo ok.1h jednak ta nawigacja będzie ci potrzebna tylko w samochodzie i sporadycznie poza nim. Ja używam Navroad Q1 i jestem zadowolony jednak cena zabija, a opiekuję się różnymi i MIO i Gooclever i polecam Ci to MIO 500
drill

Postprzez disaster » wtorek 27 lipca 2010, 23:15

Jak masz chwilę czasu to poczytaj:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -3147.html
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Cyberix » środa 28 lipca 2010, 16:18

Ja ostatnio kumplowi odpaliłem Larka 50.1, na karcie wgrane 4 programy nawigacyjne... obsługa bajecznie prosta, cena? 300 zł lark, 70 zł karta 8 gb. Tylko to rozwiązanie raczej do auta a nie dla pieszych wycieczek.
Cyberix

Postprzez macnos » środa 28 lipca 2010, 16:21

Jeżeli chodzi o prostotę w obsłudze i niewygórowaną cenę, to tylko Lark.
macnos

Postprzez disaster » środa 28 lipca 2010, 20:38

Jeśli oczywiście ma się szczęście i trafi się na sprawnego ;)

Mój sklep między innymi handluje nawigacjami, tak więc trochę się Larków naprzyjmowaliśmy na serwis.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez PapuT » środa 28 lipca 2010, 22:52

disaster napisał(a):Jeśli oczywiście ma się szczęście i trafi się na sprawnego ;)

Mój sklep między innymi handluje nawigacjami, tak więc trochę się Larków naprzyjmowaliśmy na serwis.

Hm może jest jakaś wadliwa seria?

Myśle też o GC 5066 , Lark 35.7
[center]Obrazek[/center]
PapuT

Postprzez Cyberix » środa 28 lipca 2010, 23:05

Przed zakupem sprawdź kwestie odblokowania, lark 50.1 ma bajecznie prostą, właściwie wbudowaną w siebie, po prostu wchodzisz w menu i wskazujesz link do programu nawigacyjnego. Są dodatkowe bajery które umożliwiają podpięcie kilku programów nawet 8, odpalasz nawigację i najpierw wyskakuje okienko gdzie wybierasz który program nawigacyjny ma się uruchomić :) wybierasz sobie ten którego chcesz w danym momencie używać i jazda :) Śmiga aż miło.
Cyberix

Postprzez adam_0103 » czwartek 29 lipca 2010, 01:18

Mam od 2 miesięcy Mio Moov 500 i mogę śmiało polecić. Banalna do odblokowania, możliwość wgrania Automapy (wg. wielu najlepsza na Polskę), wyświetlacz 4,7'' w sam raz, przyjemna w obsłudze. Jak na razie jestem z niej bardzo zadowolony.
adam_0103

Postprzez qwer0 » czwartek 29 lipca 2010, 09:07

ja bym polecał za 500zł jakieś ppc

Ehe...
Cena duże max 400zł

To raz, a 2 za 500zl to faktycznie bedzie "jakies" PPC, a nic konkretnego.

możliwość wgrania Automapy (wg. wielu najlepsza na Polskę)

taaa, chyba, wg tych, co to nie mieli niczego lepszego w lapach.

Automapa odpada na samym starcie, bo wyda kase na program, a gdzie urzadzenie? Ile kasy zostanie? Jaka navi za to kupi?
Poza tym w AM brak mozliwosci aktualizowania samych map, trzeba od razu caly program, a w cenie zakupu mamy aktualizacje tylko przez 12miesiecy.

Za 4 setki nie kupi niczego konkretnego, wystarczy jedynie na w miare dobre urzadzenie bez mapy lub z darmowym oprogramowaniem watpliwej jakosci, albo na jeden z nizszych modeli tomtoma (powinno wystarczyc).
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Cyberix » czwartek 29 lipca 2010, 09:33

Poważnie? Nie widziałeś nawigacji z wliczoną ceną za AM? Nie wychodzi tak drogo! A widziałeś jak działa AM w połączeniu internetowym kiedy ściąga informacje o korkach i utrudnieniach w ruchu? Nie? Oj jaka szkoda....
Akurat używam AM, Garmina, Igo, Sygic, TomToma i powiem jedno, nie ma idealnej nawigacji, każda ma plusy i minusy... Dodam tylko że AM mam legalną, przedłużenie licencji na rok kosztuje około 100 zł (aktualizacje map i programu) czy to jest majątek? No chyba, dla kogoś kto jeździ 20 letnim gruchotem za 500 zł to wtedy 100 zł stanowi 1/5 ceny "samochodu". Ludzie więcej wydają miesięcznie na fajki i piwo, i jakoś nie marudzą, no ale wydać 100 zł rocznie na nawigację to od razu marudzenie, jakie to drogie i w ogóle.
Cyberix

Postprzez modzel » czwartek 29 lipca 2010, 10:30

jak dla mnie

Igo> AM
modzel

Następna strona

Powrót do Luźna gadka