Dobry przykład z TV.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez oskbelfer » czwartek 22 lipca 2010, 22:04

arcchis nierobie zadnych personalnych wycieczek do Ciebie, czytam ze zrozumieniem i nietoleruje panantów którzy siedają za kółko po wódzie czy prochach - sam piszesz 333 śmiertelne wypadki - moje pytanie czy to jest mało ? sory ale taki już jestem ze skrajną głupotę nazywam po imieniu a jazda po wódzie jest właśnie takim idiotyzmem. Zresztą poczytaj wypowiedzi innych forumowiczów, a swój liberalizm zaprezentuj nad trumnami tych kórzy zginęli przez pijaków
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez drtomee » piątek 23 lipca 2010, 09:32

swój liberalizm zaprezentuj nad trumnami tych kórzy zginęli przez pijaków

Ale ja tu nie widzę promowania wódy i narkotyków za kółkiem tylko apel o to, żeby wziąć się za inne, też groźne grzeszki kierowców...i się pod nim podpisuję.
drtomee

Postprzez oskbelfer » sobota 24 lipca 2010, 10:30

brać się za głupotę kierowców - owszem jak najbardziej, jednak nie w formule, która neguje łagodniejesze traktowanie pijaków.

Otóż kierowca popełnił wypadek - ukarać jak na to zasłużył, był pijany dołożyć za wódę - bo to jest jak działanie zaplanowane.

Jeśli natomiast ktoś twierdzi że wóda i pijani to tylko niewielki odsetek bo statystki wskazują - no to sorry - jak to nazwać - czyli co wóda niema wpływu na zachowanie kierowcy ?

Skoro trzeźwy jest głupi i robi wypadek, to ten sam głupi i na dodatek pijany wypadku niezrobi ? :)
oskbelfer

Postprzez archis_p » sobota 24 lipca 2010, 12:43

oskbelfer napisał(a):Otóż kierowca popełnił wypadek - ukarać jak na to zasłużył, był pijany dołożyć za wódę - bo to jest jak działanie zaplanowane.

Jazda z prędkością niezapewniającą panowania (przyczyna większości wypadków śmiertelnych), to działanie nieplanowane?
Wyjazd z pojazdem niesprawnym technicznie to działanie nieplanowane?
Weź ty się zastanów...

oskbelfer napisał(a):Jeśli natomiast ktoś twierdzi że wóda i pijani to tylko niewielki odsetek bo statystki wskazują - no to sorry - jak to nazwać ? (...)

Może fakt?

oskbelfer napisał(a):Skoro trzeźwy jest głupi i robi wypadek, to ten sam głupi i na dodatek pijany wypadku niezrobi ? :)

Istnieje duże prawdopodobieństwo, ze nie spowoduje wypadku śmiertelnego.

Dla przypomnienia:
www.policja.pl napisał(a):W 2009 roku nietrzeźwi uczestnicy ruchu spowodowali 4 139 wypadków (9,4%
ogółu), w których zginęło 466 osób (10,2%), a rannych zostało 5 318 osób (9,5%).
Najliczniejszą grupę nietrzeźwych sprawców wypadków stanowili kierujący pojazdami. Byli
oni sprawcami 3 007 wypadków, w których zginęły 333 osoby, a ranne zostały 4 243 osoby.
W odniesieniu do ogólnej liczby wypadków spowodowanych przez kierujących, nietrzeźwi
stanowili 8,6%. W porównaniu do 2008 roku nastąpił spadek liczby wypadków
spowodowanych przez nietrzeźwych kierujących o 522 ( -14,8%).

Może w końcu przeczytasz to ze zrozumieniem i zaczniesz myśleć samodzielnie.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez oskbelfer » niedziela 25 lipca 2010, 02:10

Jestem za surowym karaniem pijaków - koniec. Mam odmienne zdanie od Ciebie :) Zdania niezmiemnię. Wolę na drodze widzieć trzeźwych kierowców. Skończyłem z Tobą polemikę :)
oskbelfer

Postprzez archis_p » niedziela 25 lipca 2010, 13:08

oskbelfer napisał(a):Jestem za surowym karaniem pijaków - koniec.

Ok. Tylko trzeba było tak od razu, nie bawiłbym się w faktografię :? W końcu każdy ma możność mieć własne zdanie na temat danego zagadnienia. Choćby najbardziej absurdalne, bez żadnych merytorycznych podstaw.

oskbelfer napisał(a):Skończyłem z Tobą polemikę

No, to jest akurat logiczna konsekwencja wynikająca z poprzedniego zdania :smile2:
Zresztą, biorąc pod uwagę siłę twoich argumentów... to chyba najwyższy czas :wink:
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 26 lipca 2010, 00:43

scorpio44 napisał(a):oskbelfer ==> to nie tak. Archis_p uważa, że jazda na bani nie jest OK, ale nie powinni za to karać. :mrgreen:

wszystko w temacie :)
oskbelfer

Postprzez archis_p » poniedziałek 26 lipca 2010, 02:17

Z twojego punktu widzenia na pewno, ale to już ustaliliśmy. Nie wiem po co się powtarzasz.

Gdyby skorpio44 najpierw pomyślał, później napisał (a nie odwrotnie), to jego wpis mógłby brzmieć zupełnie inaczej. Ale wtedy byłby dla ciebie mało atrakcyjny, jak sądzę :?
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez wooly » poniedziałek 26 lipca 2010, 15:26

wstawiam tu linka bo najbardziej mi pasuje do tematu wątku http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 10/2062128 czyli jak i gdzie skasować samochód w Krakowie aby otrzymać odszkodowanie. Przyznaje, że uśmiałem się trochę ale po oglądnięciu mi przeszło, to co się tam dzieje to smutna prawda.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez oskbelfer » wtorek 27 lipca 2010, 16:06

archis_p napisał(a):Z twojego punktu widzenia na pewno, ale to już ustaliliśmy. Nie wiem po co się powtarzasz.

Gdyby skorpio44 najpierw pomyślał, później napisał (a nie odwrotnie), to jego wpis mógłby brzmieć zupełnie inaczej. Ale wtedy byłby dla ciebie mało atrakcyjny, jak sądzę :?

Mów za siebie, a nie za skorpio44 który nieraz na naszym szanownym forum pokazał że jest fachowcem w tej branży i naprawdę wie co pisze :)
oskbelfer

Postprzez scorpio44 » środa 28 lipca 2010, 12:36

archis_p ==> zapewniam Cię, że długo myślałem nad Twoimi wypowiedziami i niby rozumiem, co próbujesz uświadomić (czyli że są inne tak samo poważne albo i poważniejsze od jazdy po spożyciu występki zagrażające brd i powodujące wypadki), ale jednak jakoś bardziej z Twoich wypowiedzi wyziera sprzeciw wobec tak surowemu traktowaniu pijanych kierowców, niż przesłanie, żeby tylko równie surowo traktować inne poważne wykroczenia.
scorpio44

Postprzez Billon » piątek 30 lipca 2010, 22:32

bash.org.pl napisał(a):Niemal 100% wypadków samochodowych powodują osoby, które choć raz w życiu piły herbatę. Przerażające nie?
Billon

odp

Postprzez rusel » sobota 31 lipca 2010, 11:31

ryzyko zagrożenia wypadkiem drogowym w zależności od stężenia alkoholu we krwi zwiększa się (wg Vamosiego):

7 razy przy stężeniu 0,5 - 1,0 promila
31 razy przy stężeniu 1,0 - 1,5 promila
128 razy przy stężeniu powyżej 1,5 promila

Jednocześnie szacuje się, że w porównaniu z kierowcami, którzy nie pili alkoholu, ryzyko śmiertelnego wypadku u kierowców pijących jest wyraźnie wyższe

1,4 razy przy stężeniu 0,2 - 0,4 promila
11,1 razy przy stężeniu 0,5 - 0,9 promila
48 razy przy stężeniu 1 - 1,4 promila
380 razy przy stężeniu powyżej 1,5 promila.

Z badań wynika, że przy wzroście stężenia alkoholu we krwi o każde 0,2 promila, ryzyko śmiertelnego wypadku wzrasta dwukrotnie.

o herbacie nie wspominali w badaniach
rusel

Re: odp

Postprzez archis_p » sobota 31 lipca 2010, 14:58

rusel napisał(a):Z badań wynika, że przy wzroście stężenia alkoholu we krwi o każde 0,2 promila, ryzyko śmiertelnego wypadku wzrasta dwukrotnie.

Ryzyko wypadku prowadzącego do obrażeń ciała wzrasta dwukrotnie z kolejnym wzrostem prędkości o 5 km/h – już nawet przy 65 km/ h w strefie ograniczenia prędkości do 60 km/h ryzyko wystąpienia wypadku prowadzącego do obrażeń ciała jest dwukrotnie większe

I tak można sobie badać i gadać... Ja wolę podejść do tematu całościowo i skupić się na faktach:
W 2009 roku nietrzeźwi uczestnicy ruchu spowodowali 4 139 wypadków (9,4%
ogółu), w których zginęło 466 osób (10,2%), a rannych zostało 5 318 osób (9,5%).
Najliczniejszą grupę nietrzeźwych sprawców wypadków stanowili kierujący pojazdami. Byli
oni sprawcami 3 007 wypadków, w których zginęły 333 osoby, a ranne zostały 4 243 osoby.
W odniesieniu do ogólnej liczby wypadków spowodowanych przez kierujących, nietrzeźwi
stanowili 8,6%. W porównaniu do 2008 roku nastąpił spadek liczby wypadków
spowodowanych przez nietrzeźwych kierujących o 522 ( -14,8%).
Volenti non fit iniuria
archis_p

odp

Postprzez rusel » sobota 31 lipca 2010, 19:41

jest mala roznica odnosnie kierowcow ktorzy popelniaja przestepstwo zanim jeszcze ruszą z miejsca....
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów