szybkie pytanie - egzamin i okulary przeciwsłoneczne

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

szybkie pytanie - egzamin i okulary przeciwsłoneczne

Postprzez dawciol92 » sobota 10 lipca 2010, 14:22

Witam,

w orzeczeniu lekarskim nie mam nic napisane o konieczności prowadzenia w okularach. I tutaj moje pytanie: Czy mogę podczas egzaminu mieć założone okulary przeciwsłoneczne? Nie ukrywam, że mi się wtedy lepiej prowadzi..
dawciol92

Postprzez agatka 2001 » sobota 10 lipca 2010, 14:58

Spokojnie możesz prowadzić pojazd w okularach słonecznych podczas egzaminu, jeżeli lekarz Ci nic nie napisał. :)
agatka 2001

Postprzez DEXiu » sobota 10 lipca 2010, 17:00

Możesz a wręcz będzie to jak najbardziej wskazane (zwłaszcza jeśli to np. jakieś fajne okularki polaryzacyjne; ale i zwykłe przydymione szkiełka ze stacji benzynowej mogą być przydatne). Upewnij się jedynie, że są to zwykłe okulary p/słoneczne, a nie np. turystyczne/lodowcowe/narciarskie o zbyt wysokim stopniu przyciemniania (przepisy zdaje się wymagają, aby okulary przepuszczały ileśtam % światła; zresztą i tak w takich okularach czułbyś dyskomfort i niewiele widział na drodze)
DEXiu

Postprzez Enko_ » sobota 10 lipca 2010, 23:30

Pewnie, że możesz!
Zdawałam w czwartek i bez nich byłoby dość ciężko, bo akurat teraz słońce nie dość, że mocno grzeje, to jeszcze razi, czasem nawet ciężko zobaczyć, czy światło się zmieniło.
Mój egzaminator nie miał nic do tego, a ja się o wiele lepiej czułam : )
Enko_

Postprzez Borys_q » niedziela 11 lipca 2010, 19:57

(przepisy zdaje się wymagają, aby okulary przepuszczały ileśtam % światła;

Tak ale to przepisy o szybach samochodowych przednich i przednich bocznych.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez DEXiu » niedziela 11 lipca 2010, 22:37

Borys_q ==> O szybach to wiem, ale o okularach tez coś podobnego słyszałem/czytałem :) Niestety nie potrafię podać konkretnego przepisu ani nawet nie mam pewności czy to przepis czy tylko zalecenie, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że chyba nie powinno się kierować ze szkłami powyżej 3 kategorii przyciemniania (87 % pochłaniania promieni widzialnych)
DEXiu

Powrót do Egzamin na prawo jazdy