Mieszkam w Anglii - mogę zdawać?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Mieszkam w Anglii - mogę zdawać?

Postprzez leonzawowowiec » wtorek 06 lipca 2010, 16:07

Witam. Mieszkam w Anglii (wyjechałem we wrześniu 09), a w tym roku kończę 18 lat i postanowiłem, że na całe wakacje (w moim przypadku zaczynają się dopiero za 2.5 tygodnia i kończą z początkiem września) przyjadę do Polski w celu zdania egzaminu na prawo jazdy. Załatwiłem już sobie kurs, na pewno zdążę go skończyć i podejść do egzaminu przed końcem wakacji (muszę po prostu zdać za 1 razem). Wszystko pięknie, ładnie, ale dzisiaj, podczas przeglądania różnych stron związanych z prawkiem natrafiłem na takie coś:

Prawo jazdy może otrzymać osoba, która:
(...) - przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawi zaświadczenie, że studiuje od co najmniej sześciu miesięcy.

Ja, jak można się domyślić z tego co napisałem wyżej, niezbyt ten warunek spełniam, bo ani 185 dni w Polsce nie przebywam (w sumie 2010 to pierwszy rok, kiedy ma to miejsce), ani studentem jeszcze nie jestem. I tutaj moje pytanie - co robić? Na niektórych stronach ten przepis w wymaganiach widniał, na innych nie, więc może on jednak nie obowiązuje? A jeśli obowiązuje to co, odpuścić sobie, nie ma to sensu przyjeżdżać i próbować zdać?

Proszę o pomoc i z góry za wszelaką dziękuję :)
leonzawowowiec

Postprzez ixi25 » wtorek 06 lipca 2010, 16:16

Przepis ten jak najbardziej obowiązuje. Nawet przy składaniu wniosku o prawo jazdy to oświadczasz. Z tego co mi wiadomo, kursu to nie obejmuje.

Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez P. » wtorek 06 lipca 2010, 21:24

Masz cały czas zameldowanie w RP? Wydaje mi się, że nikt nie będzie wnikał czy kiedykolwiek i gdziekolwiek wyjeżdżałeś. Ale ryzyko zawsze istnieje (odpowiedzialność za składanie fałszywych zeznań).
P.

Postprzez zibi » środa 14 lipca 2010, 18:39

a nie lepiej zdawać w anglii?
Tam zdasz na 99% za pierwszym razem, a w Polsce może nie być to takie proste
zibi

Postprzez Tomek_ » piątek 16 lipca 2010, 16:40

W niektórych krajach ( nie wiem jak w UK) koszt może sięgnąć nawet 20 tys. zł
To po części odpowie na pytanie dlaczego korzystniej jest robić prawo jazdy jednak w Polsce :)
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez ks-rider » piątek 16 lipca 2010, 22:12

Tomek_ napisał(a):W niektórych krajach ( nie wiem jak w UK) koszt może sięgnąć nawet 20 tys. zł
To po części odpowie na pytanie dlaczego korzystniej jest robić prawo jazdy jednak w Polsce :)

Kwestia zdolnosci kursanta :mrgreen:

Korzystniej, hmmmmm, zalezy jak bardzo cenisz sobie wiedze ktora zostanie Ci przekazana.

Chcesz tanio to tylko USA - 10 USD

:wink:
ks-rider

...

Postprzez Luke00 » wtorek 20 lipca 2010, 00:49

Człowieku nie jest ci lepiej zdawać w UK ? mam tam rodzinę kuzynka zdaje sobie teraz. Możesz nawet uczyć się z Polskimi Instruktorami jest ich cała masa ;) po co masz jechać i tracić czas ? a szybko sobie w Polsce prawka nie zrobisz;)
Lukasz
Luke00

Powrót do Egzamin na prawo jazdy