Kamery i mikrofony w samochodach egzaminacyjnych ??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Aarienka » czwartek 09 września 2004, 21:58

no tez prawda ale sa tez tacy co moze ich to jeszcze bardziej stresowac...
Aarienka

Postprzez sylurek » czwartek 09 września 2004, 22:35

Ja jestem jak najbardziej ZA kamerami w czasie egzaminu.

Ewentualnie, jesli ma to kogos stresowac, to moga byc do wypelnienia w WORDzie formularze, czy zdajacy sobie tego zyczy, czy tez sprzet ma byc wylaczony. Ale wtedy nici z zabezpieczenia antylapowkarskiego...

Wydaje mi sie, ze czlowiek ma tyle innych 'atrakcji' w czasie egzaminu, na ktore musi zwracac uwage, ze taka kamera raczej stresu nie powiekszy, bo sie nie bedzie po prostu o niej myslec.
21.08.04-piersze podejście:zaliczone:)))
sylurek

Postprzez zoltan » piątek 10 września 2004, 13:36

sylurek napisał(a):Ewentualnie, jesli ma to kogos stresowac, to moga byc do wypelnienia w WORDzie formularze, czy zdajacy sobie tego zyczy, czy tez sprzet ma byc wylaczony.

I każdy kto chce dać w łapę mówi, że nie chce kamery?
zoltan

Postprzez ella » piątek 10 września 2004, 13:44

I każdy kto chce dać w łapę mówi, że nie chce kamery?

Zoltan masz rację. Nie ma wyjątków, bo znowu by były kombinacje. Kamery dla wszystkich a nie dla tych którzy tylko chcą.
ella
Moderator

Postprzez sylurek » piątek 10 września 2004, 20:09

Kamery kamerami, a jak ktos bedzie bardzo chcial dac w lape, to zrobi to po prostu, zanim wsiadzie do samochodu...

Moim zdaniem kamera moze byc bardziej przydatna jako zapis samego egzaminu (moze zapobiegnie to oblewaniu za 'byle co'), niz jako 'remedium' na lapowkarstwo.

A z ta zgoda na nagrywanie chodzilo mi o kwestie ochrony prywatnosci, co ma kazdy obywatel konstytucyjnie zagwarantowane(a co jest nagminnie lamane- np. kamery w przymierzalniach) i chyba nie mozna tak poprostu zamontowac tych kamer i nie pytac sie ludzi o zgode... Moze jakis prawnik sie wypowie?
21.08.04-piersze podejście:zaliczone:)))
sylurek

Postprzez Bumer » piątek 10 września 2004, 21:52

sylurek napisał(a):A z ta zgoda na nagrywanie chodzilo mi o kwestie ochrony prywatnosci, co ma kazdy obywatel konstytucyjnie zagwarantowane(a co jest nagminnie lamane- np. kamery w przymierzalniach) i chyba nie mozna tak poprostu zamontowac tych kamer i nie pytac sie ludzi o zgode...
chyba tak nie jest, bo kamery pojawiaja sie w wielu miejscach: ulice, sklepy, szkoly ( mnie sie nie pytali o zgode jak montowali kamery :lol: ). chyba musi byc tylko ostrzezenie ze obiekt monitorowany i nie moze byc taki film wykorzystywany do celow komercyjnych.
Bumer

Postprzez mpaszko » środa 03 listopada 2004, 22:40

Myślę ,że w niektórych WORD ach kamery i mikrofony sie szybko popsują :D
mpaszko

Postprzez wiruswww » środa 03 listopada 2004, 23:30

Jestem jak najbardziej za kamerami, napewno nie zaszkodzą a mogą pomóc. Co do prywatności to nie ma nic do rzeczy, ktoś kto idzie na egzamin wie że będzie nagrywany i jak to się jemu nie podoba to nikt mu nie każe zdawać. Technologia jest obecnie na takim poźomie że kamere można spokojnie zamantować w samochodzie tak że będzie praktycznie niezauważalna, myślę że to stresu nie dodaje, jak ktoś chodzi po monitorowanym sklepie to też się stresuje tym że go nagrywają?
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez młody » czwartek 04 listopada 2004, 10:04

Krakowski Mord ogłosił przetarg na dostawe takich kamer-czyli jednak to wprowadzą.Ciekaw jestem co taka kamera będzie rejestrować-czy sytuacje na drodze,czy może tylko to co dzieje się w samochodzie.
Jak myślicie?
młody

Postprzez ella » czwartek 04 listopada 2004, 23:37

.Ciekaw jestem co taka kamera będzie rejestrować-czy sytuacje na drodze,czy może tylko to co dzieje się w samochodzie.
Jak myślicie?

Żeby taka kamera spełniła swoje zadanie powinna rejestrować sytuację na drodze i dzwięk z samochodu ( czyli zapis rozmowy i komend wydawanych przez egzaminatora).Przecież oblewają nas za wymuszenie pierwszeństwa, przejechanie ciagłej, nie zatrzymanie się przy znaku Stop, zielonej strzałce i wiele innych rzeczy. I to powinno być rejestrowane.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 06 listopada 2004, 00:17

Więc tak: ja uważam, że jeżeli chodzi o oblewanie bez powodu i tego typu sprawy - to owszem, kamera być może się sprawdzi. Ale naprawdę nie sądzę, żeby mogła mieć ona jakikolwiek wpływ na korupcję, a raczej jej zwalczenie. Czy sprawy kopertowe, czy nawet sama sugestia egzaminatora - czy to wszystko musi się dziać w samochodzie? Gdyby tak było, to faktycznie kamerka by tu pomogła. Ale niestety tak nie jest.
Chociaż tak swoją drogą, gdyby ta kamera miała dokładnie rejestrować przebieg egzaminu łącznie z tym, co się dzieje na drodze, to może jej zapis byłby nie tylko dowodem na to, że ktoś niesłusznie oblał, ale również mógłby być dowodem na to, że ktoś NIESŁUSZNIE ZDAŁ! :D Ciekawe, czy ktoś jest tak pomysłowy jak ja i wpadnie na to. :D:D:D:D:D:D:D

Jeżeli zaś chodzi o stres, który taka kamera rzekomo miałaby wywołać u zdającego - to powiem szczerze, że w ogóle Was nie rozumiem. Ja uważam, że jeżeli założymy i będziemy uparcie wierzyć w to, że dzięki zapisowi z tej kamery będziemy mogli się na przykład odwołać od decyzji egzaminatora (negatywny), to zdający z tą kamerą w samochodzie powinien czuć KOMFORT! A nie stres. Przynajmniej tak by było w moim wypadku.
scorpio44

Postprzez bodek541 » wtorek 16 listopada 2004, 12:17

Kamery są dobre ale też trzeba sie zastanowić nad jednym.Czasem ludzie popełniają takie błędy że nie powinni dostawać pozytywnego wyniku z egzaminu a egzaminator przymyka oko.Teraz z kamerą tak by nie było a jeśli chodzi o małe błędy to egzaminator rónież by przymknął oko w tej chwili a z kamerą będzie musiał oblać.Ale ja nie mam nic przeciwko kamerą
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

niemożliwe

Postprzez sonix » wtorek 16 listopada 2004, 13:19

czy myślicie, że to ktoś bedzie ogladał. To jest ważne tylko, gdy kursant odwoła się od decyzji lub gdy egzaminator jest podejrzany i jest prowadzone przeciwko niemu śledztwo a uzyskanie pozwolenia na oglądanie takich materiaów nie jest łatwe. No - chyba, że będzie zespół egzaminacyjny do egzaminowania egzaminatorów :D
sonix

Postprzez ella » wtorek 16 listopada 2004, 13:30

a jeśli chodzi o małe błędy to egzaminator rónież by przymknął oko w tej chwili a z kamerą będzie musiał oblać.

Bodek, tego to akurat się nie musisz obawiać. Bo tak jak napisał Sonix

To jest ważne tylko, gdy kursant odwoła się od decyzji

A Ty chyba nie będziesz się wtedy odwoływał :shock:
ella
Moderator

Postprzez ella » poniedziałek 31 stycznia 2005, 16:19

młody napisał(a):Krakowski Mord ogłosił przetarg na dostawe takich kamer-czyli jednak to wprowadzą.Ciekaw jestem co taka kamera będzie rejestrować-czy sytuacje na drodze,czy może tylko to co dzieje się w samochodzie.
Jak myślicie?

Właśnie od dziś w Krakowie w samochodach są już zainstalowane kamery. Pierwsi egzaminowani wyruszyli w trasę. Zamontowane są one między siedzeniami przy zagłówkach i rejestrują zarówno to co się dzieje w samochodzie oraz to co się dzieje przed maską.
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy