Rondo sulejowskie w piotrkowie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo sulejowskie w piotrkowie

Postprzez Mlody1992 » piątek 02 lipca 2010, 12:11

Hej moze mi ktos pomoc????Jak to jest z tymi zjazdami ktory to prosto jak sie jedzie od sulejowa??? itp
Mlody1992

Postprzez MarcoFox » piątek 02 lipca 2010, 12:55

no cóż u mnie na żadnym rondzie nie ma zjazdu do sulejowa :)
MarcoFox

Postprzez Mlody1992 » piątek 02 lipca 2010, 15:02

Ale jak sie jedzie od strony sulejowa,to ktory zjazd jest prosto??
Mlody1992

Postprzez ixi25 » piątek 02 lipca 2010, 15:05

Jest rozwidlenie(¥). Jedno mniejsze, północno-zachodnie, a drugie większe, południowo-zachodnie.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez Mlody1992 » piątek 02 lipca 2010, 18:08

A moglby ktos dac rysunek i objasnic ktore zjazdy sa prosto od kazdej strony.Prosze
Mlody1992

Postprzez dylek » piątek 02 lipca 2010, 21:31

http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Piotrk%F3w+Trybunalski,+Rondo+Sulejowskie+&Submit=Szukaj&long=19.7036774&lat=51.4056138&type=3&scale=1&svActive=false

Sulejowska ma na wprost jerozolimską, a Skłodowskiej ma na wprost Śląską, do której tuż przed rondem dochodzi Kopernika....
Wg mnie tak to wygląda wg mapy...

P.S Swoją drogą ciekawe jak ci co to zawsze z prawym kierunkowskazem za to bez lewego wokół zasygnalizują chęć wyjechania w Śląską :D
Dla mnie w Śląską bez kierunku, w Kopernika z prawym, a dalej wokół ronda z lewym kierunkowskazem.....
Ale oczywiście są i inne koncepcje, choć nie wiem jak ty w śląską z prawym by nie mylić, że jednak nie w kopernika..
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Mlody1992 » sobota 03 lipca 2010, 09:48

A jak bede na sulejowskiej i pojade w kopernika to tez pojade prosto
Mlody1992

Postprzez BOReK » sobota 03 lipca 2010, 10:02

Gdzie chcesz dojechać tym "prosto" tak w ogóle? Rzuć okiem szerzej na mapę i będziesz wiedział który zjazd wziąć. Dla mnie "prosto" w tym wypadku oznacza podążanie drogą nr 12, czyli właśnie w Kopernika. Ta Jerozolimska to jakaś mniejsza miejska uliczka, która później i tak wywiedzie cię na 12-tkę (Kopernika), 91-kę (Skłodowskiej) albo w osiedla. Drogowskazy stały na tym rondzie w wakacje roku 2007, 2008, 2009 i nie sądzę, żeby nagle je ktoś ukradł. Myśl podczas jazdy. ;)
BOReK

Postprzez Mlody1992 » sobota 03 lipca 2010, 11:56

Ale mi chodzi na egzaminie jak bede jechal Sulejowska albo slaska i egzaminator bedzie mi kazal jechac prosto na tym rondzie to co wtedy ktory zjazd??
Mlody1992

Postprzez BOReK » sobota 03 lipca 2010, 12:36

No to "prosto" możesz rozumieć na trzy sposoby:
- prosto w domek przy Jerozolimskiej,
- najmniej kręcenia kierownica, czyli Jerozolimska i potem łuk,
- kontynuacja jazdy szlakiem, czyli Kopernika (zauważ, że przy większym oddaleniu to właśnie ten zjazd wygląda jak "prosto"), nawet jeżeli to trzeci zjazd (czyli niby lewy).

Ja to rozumiem jako opcję trzecią. Tak naprawdę zjazd w Skłodowskiej jest trochę przed rondem (wiem wiem, niejedno takie rondo istnieje - co z tego?), chociaż to zależy od pozycji znaku. Jeżeli stoi za tym zjazdem, to wtedy wjeżdżając na rondo zjazd w Jerozolimską jest pierwszy, czyli prawy. Drugi, czyli prosto, jest w Kopernika, a trzeci (w lewo) w Śląską. Jeżeli znak stoi przed Skłodowskiej, to wtedy trochę bym się wahał, ale za Kopernika przemawia kontynuacja szlaku i fakt, że całe rondo jest nieco obrócone i przestawione w stosunku do klasycznej budowy.
BOReK

Re:

Postprzez LeszkoII » wtorek 25 grudnia 2012, 12:15

Mam nadzieję, że na tym Forum nie jest źle widziane odgrzebywanie starych kotletów.
dylek napisał(a):http://goo.gl/maps/q10bjP.S Swoją drogą ciekawe jak ci co to zawsze z prawym kierunkowskazem za to bez lewego wokół zasygnalizują chęć wyjechania w Śląską :D
Dla mnie w Śląską bez kierunku, w Kopernika z prawym, a dalej wokół ronda z lewym kierunkowskazem.....
Od zjazdu w ul. Jerozolimską do zjazdu w ul. Kaliską lub Sląską jest ~30 metrów. Właściwie to są tutaj dwa zjazdy w jednym miejscu. Użyłbym prawego kierunkowskazu, gdyż jeśli bym tego nie uczynił oznaczałoby, że nie chcę zmieniać kierunku jazdy czyli chcę pozostać w ruchu okrężnym. Wobec różnorodności skrzyżowań tego typu, azymutalne określenie kierunku na prawdę nie ma sensu zwłaszcza kiedy jest więcej niż 4 wloty lub wloty nie są symetrycznie położone.
Teraz moje uzasadnienie.
Ruch okrężny wskazuje na poruszanie się w kierunku "dookoła wyspy lub placu", ale nie nakazuje utrzymywania tego kierunku(bez sensu jeździć wokół wyspy cały czas). Podobnie znak D-3 nie nakazuje w praktyce jazdy tylko na wprost mimo, że w jego definicji czytamy "...ruch wszelkich pojazdów odbywa się tylko w jednym kierunku określonym na znaku." Proszę zwrócić uwagę na, że tam chodzi o kierunek ruchu a nie kierunek jazdy. Dlatego C-12 jest dziwnym znakiem, takim z pogranicza grupy nakazu i informacyjnych. Aż się prosi, żeby zaliczyć go do znaków informacyjnych by spełniał rolę jak D-3. Prosi się ze względu na jego nazwę "Ruch okrężny" a nie: "jazda okrężna". Znaki od C-1 do C-11 należą do grupy znaków nakazu kierunku lub zmiany kierunku jazdy. W przypadku C-12 nakaz "poruszania się w kierunku" nie musi oznaczać nakazu zmiany kierunku jazdy, jest ona oczywiście dozwolona i oznacza wyjazd z ruchu okrężnego. Zgodnie z art. 25. sygnalizujemy jedynie zmianę kierunku jazdy(nie ruchu!). Taka zmiana ma kierunek w prawo, podobnie jak na drodze jednokierunkowej.
Ważne, żeby prawoskręt wykonać z prawej strony jezdni(chyba że znaki mówią inaczej).

P.S. w PoRD pojawia się zwrot "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" natomiast w definicji znaku C-12 istnieje wyrażenie:
Nie umieszcza się znaku C-12 przed takimi skrzyżowaniami z ruchem dookoła wyspy, przez które
To jak w końcu "o ruchu" czy "z ruchem"? Skoro istnieje dowolność to wybieram "z ruchem".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze