kilka pytań

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kilka pytań

Postprzez kaka17ab » czwartek 01 lipca 2010, 11:08

witam, jeżdżę Toyotą Yaris tą najnowszą i chcę się dowiedzieć po przekroczeniu jakiej prędkości jaki dawać bieg, bo mam problem z wyczuciem i tak na teorię chcę, następne pytanie, które mnie nurtuje to gdy jest obszar zabudowany przekreślony lub miejscowość na zielonym tle to ograniczenie prędkości jest odwoływane i można jechać 90km/h? bo wjechałam za znak z miejscowością na zielonym tle i instruktor powiedział żeby zwolnić, a nie było ograniczenia- jechałam tam z 60km/h i nadal nie wiem czemu tak? kiedy ograniczenie jest odwoływane? wiem, żen a pewno na skrzyżowaniach cztero-wlotowych i obszar niezabudowany, jak to jest z tym ograniczeniem prędkości? proszę o odpowiedzi na wszystko, to ważne
kaka17ab

Postprzez kg1956 » czwartek 01 lipca 2010, 12:10

Zmiana biegów zależy od sytuacji na drodze i od upodobania kierowcy. Ekolodzy radzą jeździć na możliwie najwyższych biegach, co pokrywa się z jeżdżeniem oszczędnym. Czasem trzeba jednak trochę "depnąć".
Biała tablica z domkami to ograniczenie prędkości do 50km/h, a przekreślona odwołuje to ograniczenie. Zielona z nazwą miejscowości nie ogranicza prędkości. Należało zapytać instruktora dlaczego prosił o zwolnienie. Myślę, że może sytuacja w tym rejonie wydała Mu się wymagająca zmniejszenia prędkości mimo braku ograniczenia.
kg1956

Postprzez archis_p » czwartek 01 lipca 2010, 12:13

1. Zależy od silnika i sytuacji na drodze.
2. "miejscowość na zielonym tle" nie odwołuje ograniczenia prędkości!!! (prawdopodobnie cały czas znajdowałaś się na obszarze zabudowanym)
3. Tutaj rozumiem, pytasz o znak B33 (ograniczenie prędkości)

§ 27. 1. Znak B-33 "ograniczenie prędkości" oznacza zakaz przekraczania prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę. Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje, z zastrzeżeniem ust. 4 i § 32, do miejsca:
1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33 lub B-43,
2) umieszczenia znaku D-40 oznaczającego początek strefy zamieszkania,
3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego, o których mowa w § 58 ust. 3 i w § 114 ust. 1 pkt 1 i 2.
2. Umieszczona pod znakiem B-33 tabliczka, o której mowa w § 23 ust. 2, wskazuje, że ograniczenie prędkości dotyczy kierującego pojazdem, którego symbol znajduje się na tabliczce.
3. Znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem:
1) pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne, o którym mowa w art. 20 ust. 5 ustawy,
2) pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia kierującego, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 2 ustawy,
3) pojazdu holującego pojazd silnikowy, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 1 ustawy,
4) motocykla, którym przewozi się dziecko w wieku do lat 7, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 3 ustawy,
5) samochodu ciężarowego przewożącego osoby poza kabiną kierowcy, o którym mowa w art. 63 ust. 2 pkt 4 ustawy.
4. Znak B-34 "koniec ograniczenia prędkości" oznacza odwołanie ograniczenia prędkości wprowadzonego znakiem B-33.

Co do tych czterowlotowych skrzyżowań... To oczywiście bzdura jest. Tzn, tak. One między innymi też
§ 32. 1. Znak B-42 "koniec zakazów" oznacza odwołanie zakazów wyrażonych znakami: B-23, B-25, B-26, B-29 i B-33.
2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez ixi25 » czwartek 01 lipca 2010, 13:32

Poprostu brak podstawowej wiedzy!!! Nauka na kursie, tzw. "na pamięć", bądź też "instruktor wyrocznia". Całkowity brak zrozumienia przepisów o operowaniu mechanizmami pojazdu już nie wspominam :roll:

4 wlotowe ????????? Ale bzdura.
Tablica E-17a, ustala prędkości i ją odwołuje tylko i wyłącznie jeśli jest połączona ze znakiem B-33
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez kaka17ab » czwartek 01 lipca 2010, 14:17

miejscowość na zielonym tle czyli można jechać 90km/h chyba, że warunki nie pozwalają? czyli co odwołuje ograniczenie, bo nie mogę nigdzie znaleźć: inne ograniczenie, strefa zamieszkania, koniec obszaru zabudowanego, początek zabudowanego, koniec strefy zamieszkania, co jeszcze? mi mówiono, że ograniczenie obowiązuje do skrzyżowania, później jedzie się normalnie- mam mętlik, i jeszcze gdy włączam św.drogowe to tylko wajcha do przodu, a pierścień w Toyocie ma być na off?
kaka17ab

Postprzez Pinhead » czwartek 01 lipca 2010, 14:36

Może poczytaj sobie o światłach. Jakie są i do czego służą, czym się je obsługuje bo widać że brakuje Ci podstawowej wiedzy. Delikatnie mówiąc to jest nie normalne że osoba po kursie i zdanym egzaminie nie ma pojęcia o tak podstawowych rzeczach jak kwestie ograniczenia prędkości, sterowanie pojazdem, obsługa świateł zewnętrznych. Tu by się przydał kolejny tym razem prawdziwy kurs od teorii po praktykę.
Pinhead

Postprzez ixi25 » czwartek 01 lipca 2010, 14:39

kaka17ab napisał(a):miejscowość na zielonym tle czyli można jechać 90km/h chyba, że warunki nie pozwalają? czyli co odwołuje ograniczenie, bo nie mogę nigdzie znaleźć: inne ograniczenie, strefa zamieszkania, koniec obszaru zabudowanego, początek zabudowanego, koniec strefy zamieszkania, co jeszcze? mi mówiono, że ograniczenie obowiązuje do skrzyżowania, później jedzie się normalnie- mam mętlik, i jeszcze gdy włączam św.drogowe to tylko wajcha do przodu, a pierścień w Toyocie ma być na off?

Skąd te 90 km/h ????????????//
To jest uczenie się przepisów z testów!!! Na autostradzie lub drodze ekspresowej też będziesz jechać 90 km/h bo stoi "zielona" tablica E-17a??!!
Jaki pierścień??? Drogowe włączają się tylko i wyłącznie, kiedy są włączone mijania.
Taka nie wiedza osoby posiadającej prawo jazdy, jest szokująca!

ixi25

Postprzez archis_p » czwartek 01 lipca 2010, 14:40

Nie panikuj. Z drugiego postu wynika, ze brak ci podstawowej wiedzy. Nie przeczytałaś nawet (albo przeczytałaś i nie zrozumiałaś ) zacytowanych przeze mnie przepisów. Odpowiadając na twoje pytania można napisać esej (bo oprócz suchych przepisów trzeba podeprzeć się przykładami). Mogę to zrobić ale, po pierwsze mi się nie chce, a po drugie nie wydaje mi się, żeby to był dobry pomysł. Taką wiedzę powinnaś otrzymać od instruktora, w czasie rzeczywistym, który na bieżąco będzie rozwiewał twoje wątpliwości.
Weź głęboki oddech i powiedz instruktorowi to co tu napisałaś.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez Pinhead » czwartek 01 lipca 2010, 14:42

Świetny dowód na to ile warte jest pierwsze zadanie egzaminacyjne i jak rzetelna jest ocena "posługiwania się urządzeniami sterowania pojazdem podczas jazdy i parkowania". Jakie egzaminy tacy kierowcy.
Pinhead

Postprzez kaka17ab » czwartek 01 lipca 2010, 14:46

nie mam jeszcze prawa jazdy, nigdy nie jeździłam samochodem i się dopytuję, trochę zrozumienia, 90km/h będę jechać gdy jest droga jedno jezdniowa poza zabudowanym autostrada to 130km/h wiem
kaka17ab

Postprzez archis_p » czwartek 01 lipca 2010, 14:47

A skąd wam do głowy przyszło, że koleżanka ma prawko?? Nie ma.

Edit:
kaka17ab napisał(a):nie mam jeszcze prawa jazdy, nigdy nie jeździłam samochodem

No właśnie :)
Ostatnio zmieniony czwartek 01 lipca 2010, 14:50 przez archis_p, łącznie zmieniany 1 raz
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez Pinhead » czwartek 01 lipca 2010, 14:49

Ufff to tyle dobrze :) Zrozumiałem to tak że jeździ już swoim samochodem w postaci Yarisa.
Pinhead

Postprzez kaka17ab » czwartek 01 lipca 2010, 14:50

nikt w domu nie ma samochodu więc skąd mam wiedzieć co i jak się włącza? czyli jak jest tabliczka E-17a gdziekolwiek to jadę dalej swoją prędkością? to nic nie zmienia?http://www.eti.agh.edu.pl/brd/strony/skrzyzowania_r.html chodzi mi o pierwszy obrazek, gdybym jechała tam gdzie rowerzysta,a jest ograniczenie np. do 40km/h i jadę cały czas prosto jak przepuszczę samochód z prawej to dalej jadę nadal 40km/h czy coś się zmienia? a gdyby była taka sama sytuacja tylko samochód wyjeżdżał by z mojej lewej to nadal też będzie ograniczenie obowiązywać gdy jadę prosto? archis_p pomóż jeśli poprawnie znasz przepisy
Ostatnio zmieniony czwartek 01 lipca 2010, 15:01 przez kaka17ab, łącznie zmieniany 2 razy
kaka17ab

Postprzez archis_p » czwartek 01 lipca 2010, 14:56

kaka17ab napisał(a):nikt w domu nie ma samochodu więc skąd mam wiedzieć co i jak się włącza? czyli jak jest tabliczka E-17a gdziekolwiek to jadę dalej swoją prędkością? to nic nie zmienia?

Tak jak wspomniałem wyżej. Forum nie zastąpi ci zajęć teoretycznych. Twoje pytania są elementarne i powinnaś rozmawiać z instruktorem. Ucząc się na forum, na podstawie odpowiedzi użytkowników, możesz zrobić sobie krzywdę. Nie masz pewności, że odpowiedzi są poprawne. A już na pewno, że są wyczerpujące.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez ixi25 » czwartek 01 lipca 2010, 14:59

kaka17ab napisał(a):czyli jak jest tabliczka E-17a gdziekolwiek to jadę dalej swoją prędkością? to nic nie zmienia?

Tak to jest tabliczka informująca o nazwie terenu, chyba, że do niej jest przymocowany znak B-33, to wtedy te ograniczenie obowiązuje na terenie całej miejscowości.
więc skąd mam wiedzieć

Ale taką wiedzę to się bierze z aktów prawnych. Tym bardziej, że skoro jeździsz to już miałaś teorię i zdałaś egzamin wew.

archis_p napisał(a):A skąd wam do głowy przyszło, że koleżanka ma prawko?? Nie ma.

witam, jeżdżę Toyotą Yaris tą najnowszą
.

Dlatego.

ixi25

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze