Skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 28 czerwca 2010, 22:48

Właśnie tym wybił mnie z tropu. Jutro mam ostatnie jazdy więc życzcie mi powodzenia bo za chwilę egzamin

To Ty na chwilę przed egzamem zasad ogólnych nie znasz?
piotrekbdg

Postprzez qwer0 » wtorek 29 czerwca 2010, 08:39

piotrekbdg A Ty to masz juz prawo jazdy? Bo jesli tak, to Ty mnie bardziej przerazasz, ze masz juz plastik w kieszeni i jak to powiedziales, "zasad ogolnych nie znasz".

To Ty na chwilę przed egzamem

Na nauke nigdy nie jest za pozno 8)
Lepiej, ze przed egzaminem, niz po.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez piotrekbdg » wtorek 29 czerwca 2010, 10:24

No skoro samochód A majako drugi prawą czystą a według Ciebie przejeżdża ostatni to nie wiem kto jest bardziej przerażający. Na twoją korzyść przepisy też nie bardzo przemawiają.

Obejrzałem twoje rysunki skrzyżowań i zauważyłem że zaprezentowany na nich rowerzysta stoi w taki sposób, że samochód z południa nie może skręcić w lewo. Tylko że w pytaniu nie było dodatkowych założeń że droga jest tak wąska że stojący na środku pojazd blokuje skręt w lewo kierowcy z południa. Wykonałeś o jedno założenie za wiele.
piotrekbdg

Postprzez qwer0 » wtorek 29 czerwca 2010, 15:18

No skoro samochód A majako drugi prawą czystą a według Ciebie przejeżdża ostatni to nie wiem kto jest bardziej przerażający. Na twoją korzyść przepisy też nie bardzo przemawiają.

Tak, wjezdzajac na skrzyzowanie ma prawa czysta. Tylko ze jak wjedzie, to po prawo ma goscia na jednosladzie. Na takiej samej zasadzie mu sie "prawa blokuje" co i temu na jednosladzie po wjechaniu na krzyzowke. Przeciez wjechal jako pierwszy bo mial prawa czysta no i co? Czemu pierwszy nie zjedzie? Bo po wjechaniu ma po prawej ciezarowke. Tak samo osobowka po wjechaniu na krzyzowke ma po prawej jednoslada.

Obejrzałem twoje rysunki skrzyżowań i zauważyłem że zaprezentowany na nich rowerzysta stoi w taki sposób, że samochód z południa nie może skręcić w lewo.

A ten znowu swoje... Czlowieku, to jest czysto teoretyczna kolejnosc zdarzen. Jak chcesz aby wszystkie pojazdy sie zmiescily, to narysuj sobie wieksze skrzyzowanie w paincie - mi sie nie chce.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez piotrekbdg » wtorek 29 czerwca 2010, 15:31

ten znowu swoje... Czlowieku, to jest czysto teoretyczna kolejnosc zdarzen. Jak chcesz aby wszystkie pojazdy sie zmiescily, to narysuj sobie wieksze skrzyzowanie w paincie - mi sie nie chce.

No teoretyczne, a o jakie rozwiązanie pytała autor? Praktyczne? zaznaczył wymiary skrzyżowania? Ty założyłeś po swojemu że po wjechaniu jednoslada na środek, pojazd z południa nie przejedzie. Ja zastosowałem się do tego co napisał autor; przyjąłem warunki idealne.
piotrekbdg

Postprzez Bolcia » wtorek 29 czerwca 2010, 23:59

Piotrekbdg - nie zapominaj, ze tutaj to forum prawo jazdy i większość takich pytań to jeszcze od tych bez prawka.
Jego nie interesuje jak to się dzieje w praktyce. Jego interesuje jak to powinno być wg prawa i tak jak tego wymaga egzamin.
Bolcia

Postprzez piotrekbdg » środa 30 czerwca 2010, 00:11

Jego nie interesuje jak to się dzieje w praktyce. Jego interesuje jak to powinno być wg prawa i tak jak tego wymaga egzamin.

No ja cały czas nie piszę inaczej. Twoim zdaniem napisałem coś co z tym prawem zgodne nie jest?
piotrekbdg

Postprzez kg1956 » środa 30 czerwca 2010, 10:07

Bolcia napisał(a):Piotrekbdg - nie zapominaj, ze tutaj to forum prawo jazdy i większość takich pytań to jeszcze od tych bez prawka.

Sugerujesz, że praktyka jest inna od kodeksu i różna od egzaminu? :shock:
kg1956

Postprzez Bolcia » środa 30 czerwca 2010, 10:37

Sugeruje, że testy na prawo jazdy i to czego się wymaga od kursantów to takie stopy na środku skrzyżowania. Pamiętam sama jak się uczyłam tych "krzyżowek". Dojeżdżasz do środka i nagle ten co był z na wprost staje się poprawej więc stop.

Praktyka przetłumaczyła to po prostu na płynniejszą jazdę.
Bolcia

Postprzez lith » środa 30 czerwca 2010, 11:13

W praktyce taki 'stopy' tez bardzo często występują :> Na przykład jadąc droga z pierwszeństwem i skręcając w lewo nie czekasz przed skrzyżowaniem tylko wjeżdżasz na środek i dojeżdżasz do osi (to chyba najczęstszy przykład, bo równorzędnych - przynajmniej u mnie to się praktycznie nie spotyka). Pozatym testy niegdzie nie wymagają tego dojechania do srodka, pytania są najczęściej o pierwszeństwo. A to, że większość musi pierw nie wiadomo po co to na kolejność przejazdu przełożyć to inna sprawa.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze