Zjazd z ronda.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez ixi25 » piątek 25 czerwca 2010, 22:06

dylek napisał(a):Nie ma przepisu, ze jak się chce pojechać prosto przez skrzyżowanie to należy zjeżdżać ze skrzyżowania prawym..

No ja się z tobą zgadzam całkowicie, tylko wcześniej pisałem jak mogą rozumować inni tłumaczący, że można zjeżdżać tylko prawym. Nie do końca wyraziłem się jasno, miałem na myśli sam skręt w prawo niż zjazd- mój błąd. Jest tak jak napisałeś. Prosto można jechać z każdego, a skręcać ze skrajnych chyba, że znaki mówią co innego. Tak więc jeśli nie ma znaków i są dwa, trzy pasy lub więcej to z każdego można zjechać jadąc na wprost, w lewo ze skrajnego lewego, a w prawo analogicznie ze skrajnego prawego.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez bac » sobota 26 czerwca 2010, 10:44

wg zasad ogólnych - skrajnie prawy/lewy w prawo/lewo

I właśnie dlatego na skrzyżowaniu z obrazka wyjeżdżasz prawym.
bac

Postprzez dylek » sobota 26 czerwca 2010, 11:14

bac napisał(a):
wg zasad ogólnych - skrajnie prawy/lewy w prawo/lewo

I właśnie dlatego na skrzyżowaniu z obrazka wyjeżdżasz prawym.

tak - wg obrazka w "wyjazd 1 " - wyjeżdżam prawym - tu się zgodzę - w prawo na skrzyżowaniu z prawego....
W "wyjazd 2" z obrazka z obu, bo wg zasad prosto mogę z obu..
W "wyjazd 3" z obrazka tylko z lewego - podobnie przy zawracaniu...

Jeśli masz problem, gdzie jest prawo/prosto/lewo na skrzyzowaniu to sorry - nie moja, ani ustawodawcy to wina....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez under » sobota 26 czerwca 2010, 11:25

piotrekbdg napisał(a):A wiec tam jest jeszcze sygnalizacja...ten element przeoczyłem. Jezeli zielone światło zapala się dla twojego wlotu i z prawego pasa można jechać tylko prosto i w prawo to wydaje mi się, że w tym przypadku mozesz zjechać lewym, bo nikomu nie przetniesz toru jazdy w teorii. I wtedy to nie ejst tardycyjne rondo bo mamy ruch kierowany za pomocą sygnalizacji świetlnej.

Zakłądajać że w przeciwieństwie do rysunku są tam dwa pasy zjazdowe, gdy wybierzemy jazdę na wprost.

tak właśnie jest, zielone zaświeca się tylko dla jednego wjazdu w tym samym czasie. i na rysunku jest właśnie bład, bo wyjazd numer 2 ma dwa pasy w każdym kierunku, więc można zjechac na dwa pasy.

a więc w takiej sytuacji zjeżdżanie lewym jest dozwolone i w razie gdyby ktos wymyślił okrążanie ronda prawym pasem to łamie przepisy?
under

Postprzez bac » sobota 26 czerwca 2010, 11:28

Jeśli masz problem, gdzie jest prawo/prosto/lewo na skrzyzowaniu to sorry - nie moja, ani ustawodawcy to wina....

Tylko, że ustawodawca w artykule o zmianie kierunku jazdy, nie pisze nic o skrzyżowaniu.
bac

Postprzez dylek » sobota 26 czerwca 2010, 11:50

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

serio nic o skrzyżowaniu ?? :D
[ szczegółowe warunki tech. dla znaków i sygnałów ...załącznik 2.3 o znakach drogowych poziomych.... gdyby nie było jasne skąd cytat...]

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez bac » sobota 26 czerwca 2010, 12:56

bac napisał(a):Tylko, że ustawodawca w artykule o zmianie kierunku jazdy, nie pisze nic o skrzyżowaniu.

Chodziło mi o artykuł 22. PRD (obligujący skręcającego w prawo do zbliżenia się do prawej krawędzi jezdni).
W opisywanej sytuacji strzałek równie dobrze mogłoby nie być i nie zmieniałoby to nic.
bac

Postprzez ixi25 » sobota 26 czerwca 2010, 13:28

Ale jadąc prosto nie możemy skręcać w prawo! fizycznie niewykonalne.
Zjazd z ronda, a skręt w prawo czy lewo to dwie różne rzeczy!

ixi25

Postprzez lith » sobota 26 czerwca 2010, 14:06

Tyle, że ta 'jazda prosto' odnosi się do całego skrzyżowania. Taka wypadkowa wszystkich manewrów, które na tym skrzyżowaniu wykonujemy. Nie wiem czemu nie może być pośród nich np. zmiany kierunku jazdy w prawo.
lith

Postprzez bac » sobota 26 czerwca 2010, 14:19

Ale jadąc prosto nie możemy skręcać w prawo! fizycznie niewykonalne.

Wszystko zależy od skali.
Przejeżdżając na wprost przez rondo najpierw skręcasz w prawo o 45 stopni (załóżmy), potem robisz szeroki skręt w lewo o 90 stopni i wyjeżdżasz skręcając w prawo o 45 stopni. Jak to zsumujesz, to w skali całego skrzyżowania wychodzisz na zero, czyli pojechałeś prosto. Patrząc na to w mniejszej skali, nie jechałeś prosto, bo przecież kręciłeś kierownicą.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy

Nie jest powiedziane wprost jakiej skali dotyczą powyższe przepisy, ale łatwo się zdecydować, która ma tutaj większy sens.

Zjazd z ronda, a skręt w prawo czy lewo to dwie różne rzeczy!

Oczywiście.
"Zjazd z ronda", "wjazd na rondo", "wjazd na parking", "wjechanie do bramy"... Aby tych wszystkich rzeczy dokonać jedziemy prosto, skręcamy w lewo, w prawo...
bac

Postprzez ixi25 » sobota 26 czerwca 2010, 18:06

bac napisał(a):
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;

Tylko manewr skrętu w prawo, a delikatna zmiana toru jazdy to nie to samo. I drugi przykład: Mając dwa pasy do skrętu w prawo nie będziemy skręcać tylko z jednego.

ixi25

Postprzez lith » sobota 26 czerwca 2010, 18:50

na wiekszości rond jest to jednak zdecydowana zmiana kierunku. Na tych większych, często z sygnalizacja świetlną zazwyczaj pojawiają się dopiero zjazdy na wprost- i są ładnie pooznaczane.
lith

Postprzez bac » sobota 26 czerwca 2010, 21:46

Tylko manewr skrętu w prawo, a delikatna zmiana toru jazdy to nie to samo.

Konia z rzędem temu, kto potrafi orzec przy jakim kącie delikatne odgięcie prostego toru jazdy staje się skrętem.
bac

Postprzez ixi25 » sobota 26 czerwca 2010, 22:06

Nie, ja już się poddaję. Nie wiem jak to przetłumaczyć, żeby wyjaśnić. Może ktoś inny podejmie się próby. Ale to pewnie przez to, że przez niektórych powierzchnia skrzyżowania o ruchu okrężnym jest traktowana jako oddzielna "droga/jezdnia".

ixi25

Postprzez bac » sobota 26 czerwca 2010, 22:23

Ale co takiego chcesz nam (bo teraz widzę, że z lithem się zdublowaliśmy) wytłumaczyć?

przez niektórych powierzchnia skrzyżowania o ruchu okrężnym jest traktowana jako oddzielna "droga/jezdnia".

A co to ma do rzeczy?
bac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze