Samochód jadący na długich

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez lith » piątek 25 czerwca 2010, 23:46

No dobra, już starczy. Nigdy nie próbowałem wrzucić wstecznego przy prędkości szybszej niż kilka/kilkanaście km/h. Wiem, że skrzynia mi 'chroboli' i nie pozwala wrzucić, ale byłem przekonany, że to nie przez to, że jadę, a przez to, że obroty nie zdążyły spaść. Ale oczywiście delikatnie, bo delikatnie, ale nie omieszkam sprawdzić :P
lith

Postprzez shershen_OLD » sobota 26 czerwca 2010, 01:22

Hmm... Ja wiem, czy jest sens próbować? :D W Seatach, VW trzeba w dół wcisnąć drążek, ale żeby go jeszcze przesunąć do przodu... oj... za dużo by ta ciekawość mogła mnie kosztować. Kiedyś jak się rozpędzałem na ekspresówce (jeszcze prawka nie miałem) to wrzucając z 4 piątkę, zrobiłem przełożenie na 3. I dość ładnie mnie wyhamowało z piskiem opon. :D Tak więc... limit głupot odnośnie skrzyni biegów uważam, że jest wyczerpany. :P
shershen_OLD

Postprzez Borys_q » sobota 26 czerwca 2010, 09:56

Generalnie twoje wypowiedzi wskazują że nie masz dużej wiedzy o skrzyni biegów.

Włączając wsteczny podczas jazdy do przodu zmuszasz wałek pierwotny skrzyni do obrotu w przeciwną strone niż normalnie sie obraca, gwarantuje ci cokolwiek byś nie zrobił z obrotami powyżej 5km na godzine nie włączysz, a przy prędkości normalnej jazdy lepiej najpierw szukać skrzyni na wymiane.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » sobota 26 czerwca 2010, 12:02

No nie mam. Musze przyznać, że po prostu myślałem że skrzynia jest względem sprzęgła po stronie silnika, a nie kół. No, ale już wiem więcej :wink:
lith

Postprzez BOReK » sobota 26 czerwca 2010, 15:25

I u mnie brak wyobraźni, zapomniałem o bezwładności samej skrzyni. :P

W takim razie nie ma innej metody, niż znak ręką, bo na przeciwmgłowe w takiej sytuacji (albo na długie, jak ktoś jedzie na przeciwmgłowych) ludzie nie reagują. W moim przypadku jeszcze nikt nie zareagował, ale ja przeciwmgłowe mam nisko w zderzaku.
BOReK

Postprzez Borys_q » sobota 26 czerwca 2010, 15:35

U mnie w oplu cofania sie zapala już jak przesune dzwignie skrajnie w lewo, więc teoretycznie dało by sie zamrugać swiatłami cofania, ale jak na moje wywoła to co najwyżej śmiech tego z tyłu, ja osobiście uważam że jedyne co można to dać się wyprzedzić lub przywyknąć.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Razor1990 » niedziela 27 czerwca 2010, 17:56

Albo walnąć sobie na tylnej szybie panel LED (taki jakiego używa np. policja) ;) i puszczać odpowiednie wiadomości do osoby z tyłu ;)
Razor1990

Postprzez lith » poniedziałek 28 czerwca 2010, 01:28

Te które widziałem to ei dość, zę miały strasznie ograniczoną funkcjonalność to jescze nie wiedzieli ile sobie za to kasy zażyczyć...ale może na aledrogo taniej niż na stacjach.
lith

Postprzez BOReK » poniedziałek 28 czerwca 2010, 09:50

Drozej niż stacjach jest tylko u jubilera. Taki zestaw można zrobić samemu - panel na pewnonie jest drogi sam w sobie, a do tego kupić jakiś procesor i go zaprogramować. ;)
BOReK

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze