Umowa kupna sprzedaży, a rejestracja poprzednia

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Umowa kupna sprzedaży, a rejestracja poprzednia

Postprzez verde » poniedziałek 21 czerwca 2010, 20:18

Witam mam pewien problem, a mianowicie jak to wygląda.

Chce kupić auto od pewnej osoby nazwijmy ją osoba B.

Osoba B kupiła auto nazwijmy od osoby A

Sytuacja miewa się następująco. Osoba B od której chce odkupić auto jeździ na tablicach poprzedniego właściciela osoby A i nie przerejestrowała auta. Teraz moje pytanie czy ja bez problemu będę mógł przerejestrować auto, mimo tego że osoba B nie przerejestrowała pojazdu na siebie ? . Ubezpieczenie auta stoi na osobę B, lecz auto na osobę A . Po prostu chyba z lenistwa osoba B nie przerejestrowała auta, a teraz ja chce zakupić od niej auto i zarejestrować je na siebie.
Powiem tyle że osoba B ma umowę kupa - sprzedaży między osobą A- B .

Czy bez problemu będę mógł przerejestrować auto na siebie w urzędzie, ewentualnie co mi grozi jeśli też i ja bym nie przerejestrował auta :)
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez Borys_q » poniedziałek 21 czerwca 2010, 22:29

Generalnie jeśli masz ciągłość umów nie powinno być problemów.

Co ci grozi??

Jak osobie A przyjdzie twój fotoradar lub przez ciebie straci zniżki na oc na 4 rech swoich autach to sam pomyśl co ci grozi.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez verde » poniedziałek 21 czerwca 2010, 23:17

No tak tylko że OC opłaca osoba B, nie osoba A .
Rejestracja tylko sama stoi na osobę A
Ja to będę już osoba C i chce od osoby B odkupić auto :) .
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez marcij » poniedziałek 21 czerwca 2010, 23:28

Nie ma problemów, umowy wystarczą. Jak nie przerejestrujesz, to w razie kontroli, policjanci różnie interpretują. W najgorszym przypadku mogą Ci odesłać dowód rejestracyjny do miejsca wydania i tutaj już nie wiem czy mają prawo go nie oddać do momentu przerejestrowania , czy nie (różni ludzie różnie mówią). Generalnie nie ma się czym przejmować , jeśli dowód nie był wydany na drugim końcu Polski. Za to ubezpieczenia pilnuj co do godziny , bo z tym już są jaja i poważne kary.
Obrazek
marcij

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 czerwca 2010, 14:04

verde ==> nie będzie żadnych problemów pod warunkiem, że masz umowę między osobami B i A - ona będzie potrzebna.

marcij napisał(a):w razie kontroli, policjanci różnie interpretują. W najgorszym przypadku mogą Ci odesłać dowód rejestracyjny do miejsca wydania i tutaj już nie wiem czy mają prawo go nie oddać do momentu przerejestrowania , czy nie (różni ludzie różnie mówią).

Pierwsze słyszę, że policjanta ma prawo to w ogóle interesować, czy dopełniłeś formalności przerejestrowania. :shock: Z tego, co wiem, to policjanta powinno interesować tylko to, czy mam dowód rejestracyjny i czy mam w nim aktualny przegląd. Wiadomo zresztą powszechnie, że za niedopełnienie formalności przerejestrowania nie grożą żadne konsekwencje.
scorpio44

Postprzez marcij » czwartek 24 czerwca 2010, 15:35

scorpio44 napisał(a):.....Z tego, co wiem, to policjanta powinno interesować tylko to, czy mam dowód rejestracyjny i czy mam w nim aktualny przegląd. Wiadomo zresztą powszechnie, że za niedopełnienie formalności przerejestrowania nie grożą żadne konsekwencje.

Z tego co ja wiem jest podobnie. Kupmlowi jednak jakis czas temu zabrali właśnie za to dowód , odesłali do miejsca wydania , gdzie on pojechał ,odebrał, z tego co pamiętam oddający również się zdziwił taką sytuacją, i jeździ dalej.
Obrazek
marcij

Postprzez qwer0 » czwartek 24 czerwca 2010, 17:12

nie będzie żadnych problemów pod warunkiem, że masz umowę między osobami B i A - ona będzie potrzebna.

Jesli osoba B zglosila fakt nabycia pojazdu (tzn umowa jest podsteplowana) to nie ma potrzeby zabierac mu umowy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 czerwca 2010, 18:05

A co to jest "zgłaszanie faktu nabycia pojazdu" (bez przerejestrowywania go na siebie)?
scorpio44

Postprzez Borys_q » czwartek 24 czerwca 2010, 18:19

Problem może pojawić się jeśli pan A już dawno wyrejestrował pojazd z tytułu sprzedaży (ja zawsze to robiłem praktycznie odrazu), może od razu się nie pokapują ale kiedyś napewno.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez qwer0 » czwartek 24 czerwca 2010, 18:27

Problem może pojawić się jeśli pan A już dawno wyrejestrował pojazd z tytułu sprzedaży

Nie mozna wyrejestrowac auta z tytulu sprzedazy juz ... juz jakis czas :P
A co to jest "zgłaszanie faktu nabycia pojazdu" (bez przerejestrowywania go na siebie)?

Pofatygowanie sie do WK z umowa w celu zgloszenia nabycia srodka transportu, co jest jednoznaczne z dostaniem stepla na umowe "Pojazd zostal zgloszony do ewidencji pojazdow w WK XXXX + data + podpis"? :P
Ostatnio zmieniony czwartek 24 czerwca 2010, 18:28 przez qwer0, łącznie zmieniany 1 raz
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 czerwca 2010, 18:29

Przyznam, że pierwsze słyszę o czymś takim i nie bardzo wiem, jaki ma to mieć cel.
scorpio44

Postprzez qwer0 » czwartek 24 czerwca 2010, 18:59

Przyznam, że pierwsze słyszę o czymś takim i nie bardzo wiem, jaki ma to mieć cel.

Zeby np. oplacac podatek od srodkow transportowych w kasie swojego UM, a nie fatygowac sie do urzedu, pod ktory podlegal poprzedni wlasciciel.
qwer0

Postprzez verde » czwartek 24 czerwca 2010, 21:36

Okazało się że właściciel B nie opłacił nawet podatku za nabyte auto ... coś mi tu śmierdzi, by nie okazało się że będę musiał podwójnie płacić.

ps. tak przy okazji jeśli sprzeda się auto to w ciągu 30 dni muszę się zgłosić do skarbówki że sprzedałem auto ? skoro w umowie jest na pisane że koszta pokrywa kupujący .
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez loser » poniedziałek 28 czerwca 2010, 21:36

Skontaktuj się z Urzędem Skarbowym i WK.
To oni będą Ciebie rozliczać z dokumentów a nie forumowicze.
loser

Powrót do Porady techniczne