Egzamin na kategorię C w WORD Katowice

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin na kategorię C w WORD Katowice

Postprzez driv3rKatowice » czwartek 17 czerwca 2010, 16:34

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)
Zdaję jutro egzamin na kat. C (WORD Katowice) jest to moje pierwsze podejście i mam kilka pytań do osób które mają ten egzamin już za sobą.

1. Czy jest na placu jakiś punkt odniesienia który można obrać sobie i zatrzymać się w granicy metra przed końcem łuku ?
2. Którą stroną odbywa się powrót/wyjazd do/z ośrodka od str. Orlenu czy salonu samochodowego ?
3. Czy na kat. C zadaniem egzaminacyjnym jest również ruszanie pod górkę z hamulca ręcznego ?
4. Jak wygląda sama prezentacja płynów, świateł itp. czy trzeba pokazywać wszystko jak leci czy egzaminator każe pokazać tylko wybrane rzeczy ?
Jeśli mógłby ktoś wrzucić zdjęcia z tymi elementami katowickiego MANika na pewno przydadzą się innym zdającym :)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc z waszej strony.

Mile widziane inne opinie:)
Ostatnio zmieniony czwartek 15 lipca 2010, 17:46 przez driv3rKatowice, łącznie zmieniany 2 razy
driv3rKatowice

Re: Egzamin na kategorię C w WORD Katowice

Postprzez ixi25 » czwartek 17 czerwca 2010, 16:53

driv3rKatowice napisał(a):
1. Czy jest na placu jakiś punkt odniesienia który można obrać sobie i zatrzymać się w granicy metra przed końcem łuku ?

Jeśli nie przemalowali łuku to punktem odniesienia mogą być liter kategorii wymalowane po lewej stronie w stosunku do koła pojazdu. Tylko nie powiem ci dokładnie jak to tam ma być zgrane bo już nie pamiętam zbyt dawno temu zdawałem. A jak będziesz patrzał na literki to rób to dyskretnie bo ci egzaminator nie uzna.

2. Którą stroną odbywa się powrót/wyjazd do/z ośrodka od str. Orlenu czy salonu samochodowego ?

Różnie, ale za zwyczaj od orlenu bo więcej miejsca, choć od dupy strony też wjeżdzają. Zwykle przesiadka jest na przystankach autobusowych.

3. Czy na kat. C zadaniem egzaminacyjnym jest również ruszanie pod górkę z hamulca ręcznego ?

Tak! Na kat. C masz wszystkie 6 zestawów, na C+E tylko dwa, a na D cztery zestawy:

http://word.katowice.pl/index.php?inc=1&kid=11567093366689

4. Jak wygląda sama prezentacja płynów, świateł itp. czy trzeba pokazywać wszystko jak leci czy egzaminator każe pokazać tylko wybrane rzeczy ?

Zależy od egzaminatora.

Jeśli mógłby ktoś wrzucić zdjęcia z tymi elementami katowickiego MANika na pewno przydadzą się innym zdającym

Google nie bolą
"Kategoria C
MAN LE 10.150
Rok produkcji: 2005
Pojemność skokowa: 4580 cm3
Dopuszczalna masa całkowita: 10000 kg
Masa własna: 4270 kg
Wysokość: 3,10 m
Długość: 8,30 m"
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez driv3rKatowice » czwartek 15 lipca 2010, 17:47

Witam po małej przerwie, egzamin mam już za sobą, udało się za drugim podejściem
Pierwszy oblany na odległościach i tutaj chciałbym wspomnieć co nieco, może akurat komuś pomogę otóż jadąc do przodu zatrzymujemy się praktycznie przed samym końcem łuku tak jak by wydawało się że samochód ma już dotknąć pachołka natomiast tyłem obrałem sobie 2 punkty odniesienia, pierwszy z nich to literka D na asfalcie tóż przy lini łuku, trzeba się zatrzymać kawałeczek za nią, druga metoda to barierki po lewej stronie, jedziemy do momentu aż nasze lewe ramie zrówna się z początiem piątej barierki
Tym sposobem zdałem może ta matoda jest dobra i może komuś też w takim sam sposób się uda
Zyczę powodzenia na egzaminie
driv3rKatowice

Powrót do Egzamin na prawo jazdy