Parkowanie na jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez tristan » środa 16 czerwca 2010, 15:49

lith napisał(a):nie, o zakaz ruchu m chodzi. Często można spotkać jakiś nie obstawiony nim wjazd. A przecież nie ma czegoś takiego jak strefa na której obowiązuje zakaz ruchu, są pojedyncze znaki i jak można je objechać to zawsze można się tłumaczyć, ze się tamtędy wjechało.

No to jest źle oznakowany teren.

lith napisał(a):Dla mnie podobnie jest z zakazem postoju. To chyba nie jest tak, że jest strefa gdzie nie wolno stawać i ona jest obstawiona znakami, tylko są pojedyncze znaki, które obowiązują tylko jadących w danym kierunku.

Nie. Znak zakazu postoju lub znak zakazu zatrzymania obowiązuje do jego uchylenia odpowiednim znakiem, albo do skrzyżowania. Obowiązuje po stronie drogi, po jakiej został postawiony.

lith napisał(a):Chyba dlatego zazwyczaj zakazy zatrzymywania czy postoju są umieszczane z obu stron.

To oddzielny temat. Na drodze jednokierunkowej są stawiane z dwóch stron, dlatego, że znaki zakazu postoju/zatrzymywania obowiązują po stronie, po jakiej zostały ustawione.

lith napisał(a): Bo jak zjeżdżam ze skrzyżowania i na tej drodze mają akurat (patrz np. prawoskręt na s-1) to mam przy zjeździe ze skrzyżowania stanąć i poczekać na zielone na stojących do mnie tyłem światłach? Albo skręcając w podporządkowaną ze stopem mam się zatrzymać??

Nie związane z tematem.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez lith » środa 16 czerwca 2010, 15:55

A to zakaz postoju oznaczony tylko z jednego końca nie jest też xle oznakowany (to samo co z 'nieszczelnym' zakazem ruchu). Dzisiaj jak będę jeździł to postaram sie pamiętać i zwróce na to uwagę, bo mi się wydaje, że na 2 kierunkowych tez normalnie zakaz postoju czy zatrzymywania po obu stronach jest (czyli na jeden odcinek mizy skrzyżowaniami z zakazem zatrzymywania po obu stronach przypadają 4 znaki, albo 2 znaki i 2 tabliczki do tego)

edit: wyniki pobieżnych obserwacji:
Zauważyłem, coś takiego, że zakazy postoju nie są powtarzane 'z lewej tym na przeciwko', a zakazy zatrzymywania są.... na ile to reguła to nie wiem, na razie mi się tyle rzuciło w oczy :P Jeszcze popatrzę, w paragrafach poszukam.
lith

Postprzez tristan » środa 16 czerwca 2010, 21:26

lith napisał(a):A to zakaz postoju oznaczony tylko z jednego końca nie jest też xle oznakowany (to samo co z 'nieszczelnym' zakazem ruchu).

Nie. Zakaz ruchu to korek na wlocie do jakiejś strefy po której się poruszać nie wolno. Zakaz postoju czy tam zatrzymywania to zakaz obejmujący tylko jedną stronę ulicy. Dwa różne znaki. To, że jest zakaz ze strony B to nie znaczy, ze ze strony A też ma być.

Kod: Zaznacz cały

A
========================================================

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

======Z/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\=             ============
                     B       ||    |      ||

Zakaz obowiązuje od Z do najbliższego skrzyżowania. Tam gdzie łamane kreski. A po stronie A wcale nie musi obowiązywać. Po prostu obowiązuje w danym miejscu i już.

lith napisał(a):edit: wyniki pobieżnych obserwacji:
Zauważyłem, coś takiego, że zakazy postoju nie są powtarzane 'z lewej tym na przeciwko', a zakazy zatrzymywania są.... na ile to reguła to nie wiem, na razie mi się tyle rzuciło w oczy :P Jeszcze popatrzę, w paragrafach poszukam.

No ja nie zauważyłem takich powtarzań.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez lith » środa 16 czerwca 2010, 22:12

Starałem sie dzisiaj na to zwracać uwagę i właśnie przy zakazach zatrzymywania nawet na dwukierunkowych pojawiały się one także z lewej (jadący z przeciwka też je mięli, tak więc 'strefa' z zakazem zatrzymania po danej stronie była oznaczona z dwóch stron.
A zakazy postoju to jak np. był zakaz postoju po obu stronach to dla każdego kierunku był tylko jeden znak po prawej... nie ma jakiegoś przepisu, że można się zatrzymywać tylko po swojej stronie? W sumie to trochę dziwne by było:P Może ustawiający u mnie znaki uznali, ze jak ktoś nie zauważy znaku zakaz postoju to nic się nie stanie, a zakazy zatrzymywania są raczej w takich krytyczniejszych miejscach i na wszelki wypadek obstawiają je z 2 stron?

...przy okazji odkryłem kilka zakazów postoju w miejscach gdzie namiętnie parkowałem niczego nie świadomy zajeżdżając praktycznie zawsze z drugiej strony :P
lith

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze