światła s3, skręt - banalne pytanka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

światła s3, skręt - banalne pytanka

Postprzez walkerek » środa 16 czerwca 2010, 16:49

Witam - mam takie małe łątwe śmieszne pytanka nurtujące mi głowę.

1.Skręcam sobie w lewo lub prawo na światłach kierunkowych i wjeżdżam w uliczkę - jeśli jest ona jednokierunkowa zajmuje sobie lewy pas a potem zmieniam na prawy, zaś jeśli 2 muszę odrazu wjechać na prawy pas. Moje pytanko brzmi skąd mam wiedzieć, że jest ona jedno lub 2 kierunkowa i kiedy mogę sobie wjechać na lewy pas? jeśli jest podwójna ciągła to wiadomo że odrazu na prawy ale jeśli jadę szybko przez światła i jest np przerywana albo jedna ciągła... jak szybko ocenić z jaką drogą mam do czynienia i czy moge wjechać na lewy pas?
2.Światła kierunkowe są to światła bezkolizyjne. Jeśli stoję sobie na światłach mam zielone to pozostałe 3 strony ruchu (ci na wprost, z lewej i prawej) mają czerwone? Bo na normalnych s1 ci z naprzeciwka też mają zielone np. Czy na s3 na skrzyżowanie wjeżdża tylko moja strona? i co za tym idzie mogę wjechać na środek tej przełęczy czy muszę trzymać się lewej strony?

Bardzo chaotycznie to napisałem ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie o co mi chodzi :)
walkerek

Postprzez piotrekbdg » środa 16 czerwca 2010, 16:56

Jak wjeżdżasz w jednokierunkową nikt Ci nie nakazuje zajmować lewego pasa, jeśli są wolne to możesz dowolny. A jak taką drogę szybko rozpoznać? Najlpiej po znaku "droga jednokierunkowa" który stawiany jest w miejscu gdzie taka dróżka się zaczyna. Jak przeoczysz to masz problem, ale zawsze możesz zwrócić uwagę na zaparkowane samochody (czy są zaparkowane tylko w jednym kierunku) oraz inne znaki drogowe (na jednokierunkowych drogach są zwykle po obu stronach powtarzane).

Na S-3 wyświetlany kierunek jest bezkolizyjny i jadąc tak jak strzałka pokazuje nie masz prawa nikogo innego spotkać na swej trasie.

Czy na s3 na skrzyżowanie wjeżdża tylko moja strona? i co za tym idzie mogę wjechać na środek tej przełęczy czy muszę trzymać się lewej strony?

Sorry, ale z tego nic a nic nie czaje...
piotrekbdg

Re: światła s3, skręt - banalne pytanka

Postprzez Jarons » środa 16 czerwca 2010, 17:30

walkerek napisał(a):Czy na s3 na skrzyżowanie wjeżdża tylko moja strona?

To zależy od ustawienia świateł. Zwykle tak jest że ty masz zielone w lewo to i strona naprzeciwko ma zielone w lewo(ruch bezkolizyjny.

walkerek napisał(a):i co za tym idzie mogę wjechać na środek tej przełęczy czy muszę trzymać się lewej strony?

Można jaśniej? Coś mi świta...
Jarons

Postprzez walkerek » środa 16 czerwca 2010, 17:48

chodzi mi o tę przełęcz zaznaczoną niebieską elipsą (ja czerwone auto) http://yfrog.com/i3aaaeecj

czyli już rozumiem gość z na przeciwka też ma zielone światło i skręca w lewo i muszę trzymać się lewej krawędzi owej przełęczy a nie wyjeżdzać na środek bo wtedy mogłaby wyniknąć kolizja z tym naprzeciwko a jeśli trzymam się swojej lewej strony przełęczy to jest wszystko ok i nie ma kolizji.
walkerek

Postprzez Jarons » środa 16 czerwca 2010, 17:56

walkerek napisał(a):czyli już rozumiem gość z na przeciwka też ma zielone światło i skręca w lewo i muszę trzymać się lewej krawędzi owej przełęczy a nie wyjeżdzać na środek bo wtedy mogłaby wyniknąć kolizja z tym naprzeciwko a jeśli trzymam się swojej lewej strony przełęczy to jest wszystko ok i nie ma kolizji.

Zwykle tak jest że ty masz zielone do skrętu w lewo to i ci naprzeciwko maja. Musisz jechać bezkolizyjnie. http://img32.imageshack.us/img32/9667/aaaeec.jpg
Ostatnio zmieniony środa 16 czerwca 2010, 18:17 przez Jarons, łącznie zmieniany 1 raz
Jarons

Postprzez piotrekbdg » środa 16 czerwca 2010, 18:09

czyli już rozumiem gość z na przeciwka też ma zielone światło i skręca w lewo i muszę trzymać się lewej krawędzi owej przełęczy a nie wyjeżdzać na środek bo wtedy mogłaby wyniknąć kolizja z tym naprzeciwko a jeśli trzymam się swojej lewej strony przełęczy to jest wszystko ok i nie ma kolizji.

A po co Ty chcesz wyjeżdzać za środek? To nie jest rondo, jak jedziesz w lewo to skręcasz, nie jeździsz wokół żadnej wyspy.
piotrekbdg

Re: światła s3, skręt - banalne pytanka

Postprzez lith » środa 16 czerwca 2010, 18:15

walkerek napisał(a):2.Światła kierunkowe są to światła bezkolizyjne. Jeśli stoję sobie na światłach mam zielone to pozostałe 3 strony ruchu (ci na wprost, z lewej i prawej) mają czerwone? Bo na normalnych s1 ci z naprzeciwka też mają zielone np. Czy na s3 na skrzyżowanie wjeżdża tylko moja strona? i co za tym idzie mogę wjechać na środek tej przełęczy czy muszę trzymać się lewej strony?

Bardzo chaotycznie to napisałem ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie o co mi chodzi :)

Jak koledzy napisali jedziesz normalnie i nic nie kombinujesz. Na kierunkowym swój tor masz czysty, ale inne samochody też bezkolizyjnie mogą być na skrzyżowanie wpuszczane więc nie latasz po całym skrzyżowaniu.
lith

Postprzez DEXiu » czwartek 17 czerwca 2010, 20:41

Nie wiem za bardzo gdzie i jak "zwykle" ci z naprzeciwka mają równocześnie z nami S-3 do skrętu w lewo. IMHO zdecydowanie częściej spotkać można sytuację, gdy my mamy kierunkowe do lewoskrętu, a jednocześnie kierowcy po naszej lewej mają kierunkowe do (swojego) prawoskrętu. I właśnie dlatego na kierunkowym do lewoskrętu teoretycznie nie można zawracać - bo można się znaleźć w sytuacji kolizyjnej z nadjeżdżającymi z naszej lewej i skręcającymi w swoje prawo.
DEXiu

Postprzez lith » czwartek 17 czerwca 2010, 22:45

Może być i tak, jednej u mnie częściej chyba jadą Ci z przeciwka. A ci po lewej jak już to dostają S-2. Pewnie zależy od regionu.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze