Parkowanie na jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez qwer0 » wtorek 15 czerwca 2010, 19:57

2.) Czy jadąc na drodze dwukierunkowej gdy zakaz stoi po jednej stronie odwrócony tyłem do jadącego samochodu(kierowca znaku nie widzi) czy można wówczas zaparkować? Poniżej sytuacja

Zakazu nie widzisz, bo nie ma takiej potrzeby. Na dwukierunkowej zabrania sie parkowania po lewej stronie.

1.) Czy można zaparkować auto przed(pod) znakiem zakazu? Chodzi o normalny znak np B-36 bez żadnych strzałek pod znakiem itd..

tak, zakaz obowiazuje za znakiem.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mk61 » wtorek 15 czerwca 2010, 20:05

qwer0 napisał(a):
1.) Czy można zaparkować auto przed(pod) znakiem zakazu? Chodzi o normalny znak np B-36 bez żadnych strzałek pod znakiem itd..

tak,

No, nie zawsze...
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
6) w odległości mniejszej niż 10 m od przedniej strony znaku lub sygnału drogowego, jeżeli zostałyby one zasłonięte przez pojazd;
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez qwer0 » wtorek 15 czerwca 2010, 20:14

No, nie zawsze...

W ten sposob to sie mozemy licytowac do jutra wymieniajac kazdy wyjatek po kolei xD

Dlatego wypowiedz tylko jako cala ma sens:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 16 czerwca 2010, 00:07

Na dwukierunkowej zabrania sie parkowania po lewej stronie.

Z wyjątkiem jezdni dwukierunkowej o małym ruchu...
cwaniakzpekaesu

Postprzez mk61 » środa 16 czerwca 2010, 03:38

qwer0 napisał(a):W ten sposob to sie mozemy licytowac do jutra wymieniajac kazdy wyjatek po kolei xD

Dlatego wypowiedz tylko jako cala ma sens:

Nie. W ten sposób mówisz wybiórczo o zapisach prawnych, przez co wprowadzasz ludzi w błąd. Gorzej, że jest to forum o dość dużej "sile rażenia", która jest rozprowadzana w wielu OSK. Osoba "trzecia" w tej sytuacji może sobie pomyśleć, że białe nie jest białe, a czarne nie jest czarne i nikt jej tego nie wmówi. ;) Piszmy merytorycznie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez barbra » środa 16 czerwca 2010, 07:36

W ten sposob to sie mozemy licytowac do jutra wymieniajac kazdy wyjatek po kolei

Tyle,że PoRD z nami licytować się nie zamierza,podaje te wyjątki w konkretnym paragrafie,a ich znajomość może nam pomóc w "dogodnym parkowaniu" .
Zatem trudno się nie zgodzić z przedmówcami... :lol:,bo poważne traktowanie tych wyjątków,czasem może uratować naszą kieszeń,przed pochopną utratą gotówki,którą na mandaty niechętnie przeznaczamy...
tu przykład:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... d311c0241a
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez qwer0 » środa 16 czerwca 2010, 10:08

Nie. W ten sposób mówisz wybiórczo o zapisach prawnych, przez co wprowadzasz ludzi w błąd. Gorzej, że jest to forum o dość dużej "sile rażenia", która jest rozprowadzana w wielu OSK. Osoba "trzecia" w tej sytuacji może sobie pomyśleć, że białe nie jest białe, a czarne nie jest czarne i nikt jej tego nie wmówi. Wink Piszmy merytorycznie.

Jak merytorycznie to wciaz za malo...

Wyjatkow jest znacznie wiecej, czemu nie wymieniacie??
qwer0

Postprzez mk61 » środa 16 czerwca 2010, 11:43

qwer0 napisał(a):Wyjatkow jest znacznie wiecej, czemu nie wymieniacie??

Jest więcej, tylko przeczytaj jeszcze raz pytanie i swoją odpowiedź do której się odniosłem i pomyśl, dlaczego się do niej odniosłem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez tristan » środa 16 czerwca 2010, 12:27

Karbar napisał(a):Podepnę moje pytanie w tym temacie.

O ile nie zasłaniasz znaku, a inne przesłanki nie wskazują, że nie powinieneś tam parkować, to możesz.

Karbar napisał(a):2.) Czy jadąc na drodze dwukierunkowej gdy zakaz stoi po jednej stronie odwrócony tyłem do jadącego samochodu(kierowca znaku nie widzi) czy można wówczas zaparkować?

Nie. W końcu jest tam zakaz. Pomijam to, że pod prąd możesz parkować tylko w szczególnych przypadkach, to nawet jeśli tu jest taki szczególny przypadek, to nie ma tam możliwości parkowania z uwagi na zakaz.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Amos » środa 16 czerwca 2010, 12:54

tristan napisał(a):
Karbar napisał(a):2.) Czy jadąc na drodze dwukierunkowej gdy zakaz stoi po jednej stronie odwrócony tyłem do jadącego samochodu(kierowca znaku nie widzi) czy można wówczas zaparkować?

Nie. W końcu jest tam zakaz. Pomijam to, że pod prąd możesz parkować tylko w szczególnych przypadkach, to nawet jeśli tu jest taki szczególny przypadek, to nie ma tam możliwości parkowania z uwagi na zakaz.

Nie zrozumiałeś. Karbarowi nie chodziło o parkowanie pod prąd...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez lith » środa 16 czerwca 2010, 13:01

Ale czemu ma mnie obowiązywać znak obok którego nie przejeżdżałem i nie mam pojęcia o jego istnieniu, to tak jak oczekiwać że ktoś będzie się stosował do znaku zakazu ruchu, który stoi przy przeciwnym wjeździe na daną drogę :P
lith

Postprzez Karbar » środa 16 czerwca 2010, 13:42

Wstawię jeszcze raz sytuację o którą chodzi
http://www.voila.pl/267/gzui3/?1

Dodam, że jest to krótki odcinek około 150-200 metrów gdyż później jest skrzyżowanie. Z kolei przed wjazdem na ten krótki odcinek tej drogi jedzie się kawałek drogą jednokierunkową(później znak jest odwołany przez skrzyżowanie) po czym następuje wjazd już w dwukierunkową
Karbar

Postprzez kg1956 » środa 16 czerwca 2010, 14:28

On obowiązuje niezależnie od tego skąd się tam wziął pojazd. Mógł sfrunąć, wynurzyć się z ziemi, lub po prostu się zatrzymać. A to, że przyjechałeś z przeciwnej strony to Twój problem.
kg1956

Postprzez tristan » środa 16 czerwca 2010, 14:55

Amos napisał(a):Nie zrozumiałeś. Karbarowi nie chodziło o parkowanie pod prąd...

Jak nie, przecie narysował nawet takie parkowanie. Dokładnie o to mu chodziło.

lith napisał(a):Ale czemu ma mnie obowiązywać znak obok którego nie przejeżdżałem i nie mam pojęcia o jego istnieniu,

I co z tego? Parkujesz pod prąd, to sobie sprawdź. Inaczej każdy by się ustawiał tyłem i bredził, że nie wiedział. Nieznajomość prawa nie chroni przed odpowiedzialnością za jego nieprzestrzeganie.

Inny podobny przypadek -- zawracasz na drodze i nagle twierdzisz, że cię nie obowiązują znaki, których nie widziałaś przy zawracaniu.

Albo wyjeżdżasz z drogi gruntowej czy parkingu.

lith napisał(a): to tak jak oczekiwać że ktoś będzie się stosował do znaku zakazu ruchu, który stoi przy przeciwnym wjeździe na daną drogę :P

Chyba zakazu wjazdu. Ale to inna sytuacja, bo zakaz wjazdu jest punktowy.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez lith » środa 16 czerwca 2010, 15:29

nie, o zakaz ruchu m chodzi. Często można spotkać jakiś nie obstawiony nim wjazd. A przecież nie ma czegoś takiego jak strefa na której obowiązuje zakaz ruchu, są pojedyncze znaki i jak można je objechać to zawsze można się tłumaczyć, ze się tamtędy wjechało. Dla mnie podobnie jest z zakazem postoju. To chyba nie jest tak, że jest strefa gdzie nie wolno stawać i ona jest obstawiona znakami, tylko są pojedyncze znaki, które obowiązują tylko jadących w danym kierunku. Chyba dlatego zazwyczaj zakazy zatrzymywania czy postoju są umieszczane z obu stron. Bo jak zjeżdżam ze skrzyżowania i na tej drodze mają akurat (patrz np. prawoskręt na s-1) to mam przy zjeździe ze skrzyżowania stanąć i poczekać na zielone na stojących do mnie tyłem światłach? Albo skręcając w podporządkowaną ze stopem mam się zatrzymać??
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze