Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Borys_q » poniedziałek 14 czerwca 2010, 11:34

AB jeśli dobrze rozumiem opis bez obrazka bedzie ciężko.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez slawz » poniedziałek 14 czerwca 2010, 12:46

Dałeś chyba radę bez obrazka :) Tylko zastanawiam się dlaczego nie musi ustąpić pierwszeństwa pieszym skoro oni są już na przejściu
To może jeszcze takie (też za 3 punkty)
Pojazd skcający w lewo na skrzyżowaniu:
a) ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszym przechodzącym przez jezdnię na drodze poprzecznej
b)ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa rowerzyście przejeżdzającemu przez drogę poprzeczną
c)ma pierwszeństwo przed nadchodzącą z przeciwka i skręcającą w prawo kolumną pieszych, z wyjątkiem kolumny do lat 10
slawz

odp

Postprzez rusel » poniedziałek 14 czerwca 2010, 15:57

od kiedy to pieszy nie ma pierszenstwa bedac juz na przejsciu?
rusel

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 14 czerwca 2010, 17:07

Borys_q napisał(a):AB jeśli dobrze rozumiem opis bez obrazka bedzie ciężko.

No moim zdaniem traktowanie w takiej sytuacji, że pojazd 1 nie jedzie w tym samym kierunku (czyli jak rozumiem nie spełnia wymagań art. 26 ust. 3) dlatego, że chwilę wcześniej dopiero skręcił na tę drogę, jest nadinterpretacją.
scorpio44

Postprzez Billon » poniedziałek 14 czerwca 2010, 19:22

scorpio44 napisał(a):
Borys_q napisał(a):AB jeśli dobrze rozumiem opis bez obrazka bedzie ciężko.

No moim zdaniem traktowanie w takiej sytuacji, że pojazd 1 nie jedzie w tym samym kierunku (czyli jak rozumiem nie spełnia wymagań art. 26 ust. 3) dlatego, że chwilę wcześniej dopiero skręcił na tę drogę, jest nadinterpretacją.
To właśnie jest moim zadaniem haczyk w tym pytaniu, każdy ma na myśli stwierdzenie "w tym samym kierunku" czy nie jedzie z przeciwka i pewnie ustawodawcy chodziło o to samo. No ale jednak skoro ABC jest błędne to pewnie właśnie prosto i prawo to nie ten sam kierunek i w sumie racja.
Billon

Postprzez JEKI2 » poniedziałek 14 czerwca 2010, 23:09

Nikt nie rozważał mojego pytania. Ja już nie będę go miał bo małe prawdopodobieństwo że to samo trafić.

Polecenia lub sygnały może dawać uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej się na drodze:
A opiekun dzieci wysiadających z autobusu szkolnego z włączonymi światłami awaryjnymi
B inspektor ITD
C strażnik miejski / gminny/

Żeby być na topie mowa wersja pytania z pachołkami
Pas ruchu na placu manewrowym wyznaczają pachołki w ilości:
a. 5 na lewej linii,
b. 5 na prawej linii,
c. 14 na prawej i lewej linii.
JEKI2

Postprzez Amadeus » wtorek 15 czerwca 2010, 07:20

Moim zdaniem

Pytanie
Polecenia lub sygnały może dawać uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej się na drodze:
A opiekun dzieci wysiadających z autobusu szkolnego z włączonymi światłami awaryjnymi
B inspektor ITD
C strażnik miejski / gminny/

B,C

Pytanie
a. 5 na lewej linii,
b. 5 na prawej linii,

C
Amadeus

Postprzez Borys_q » wtorek 15 czerwca 2010, 09:22

AB jeśli dobrze rozumiem opis bez obrazka bedzie ciężko.

Teraz jak na to patrze to niewiem skąd mi się AB wzieło:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez slawz » wtorek 15 czerwca 2010, 09:41

ale jeżeli nie AB to ABC będzie niekonsekwencją. No bo jak: może ominąć pojazd ale musi ustąpić pierwszeństwa pieszym? Ja zaznaczyłem AC i było żle
slawz

odp

Postprzez rusel » wtorek 15 czerwca 2010, 10:08

zaloze sie ze dyskutujemy o czyms co w rzeczywistosci inaczej brzmialo a raczej wygladalo, jesli do tego pytania byl obrazek to nie byl on bez powodu....
rusel

Postprzez scorpio44 » wtorek 15 czerwca 2010, 13:18

Też tak właśnie myślę. :)

Co do tej rzekomo poprawnej odpowiedzi B... Zgodnie z taką interpretacją można by było zgodnie z przepisami omijać sobie samochód stojący przed przejściem, nie mając zupełnie widoczności, czy na przejściu nie znajdują się piesi (czyli sytuacja identyczna i tak samo niebezpieczna, jak każda inna taka), tylko dlatego, że pojazd ten chwilę wcześniej skręcał w prawo, a nie jechał prosto. :? Kompletny absurd.
scorpio44

Postprzez X_man » wtorek 15 czerwca 2010, 18:23

a. 5 na lewej linii,
b. 5 na prawej linii,

Aaa... i tak sformuowane pytanie wreszcie upraszcza sprawę :)
Myślę, że odpowiedzi właściwe to A i B.
Nie ma w pytaniu mowy o kategorii egzaminu. Nas dotyczą również kategorie B1, B+E i T, a tam pas ruchu nie zawiera pola zatrzymania pojazdu i pachołków jest w sumie 10: 5 po lewej i 5 po prawej stronie.
X_man

Postprzez JEKI2 » wtorek 15 czerwca 2010, 22:11

Uważam że Inspektor ITD to pułapka bo nie ma w K.D. skrótu a od nas wymaga się dobrej znajomości K.D.

Nie potwierdzę odpowiedzi z pachołkami bo kolega nie sprawdził w wydruku czy miał dobrze a ja popadłem w paranoje pachołkową bo pytań w swojej bazie mam ze 12 które powinny być oczywiste a nie są.
JEKI2

Postprzez Amadeus » środa 16 czerwca 2010, 07:07

Co do pachołków to w pytaniach raczej odpowiedzi się nie "sumują".

5 na lewej linii, - raczej nie, pas ruchu wyznaczony jest pachołkami na lewej i prawej linii

5 na prawej linii - to samo

Pas ruchu na placu manewrowym wyznaczają pachołki w ilości 14 na prawej i lewej linii - to jest moim zdaniem poprawna odpowiedź, można mieć zastrzeżenia co do interpunkcji takiego zdania, po liczbie 14 powinien być przecinek.
Amadeus

Postprzez slawz » środa 16 czerwca 2010, 09:20

scorpio44 napisał(a):Też tak właśnie myślę. :)

Co do tej rzekomo poprawnej odpowiedzi B... Zgodnie z taką interpretacją można by było zgodnie z przepisami omijać sobie samochód stojący przed przejściem, nie mając zupełnie widoczności, czy na przejściu nie znajdują się piesi (czyli sytuacja identyczna i tak samo niebezpieczna, jak każda inna taka), tylko dlatego, że pojazd ten chwilę wcześniej skręcał w prawo, a nie jechał prosto. :? Kompletny absurd.

Zgadzam się, że absurd, ale literalnie podchodząc do zapisu kodeksu:
"Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.

2. [b]Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.[/b]
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;"

Dlatego poprawna jest według mnie odpowiedź ABC mimo tego, że jest absurdalna. Trzeba chyba w tym przypadku każdą odpowiedz rozpatrywać osobno i sprawdząć czy jest prawdziwa (i w takim przypadku wszystkie są prawdziwe). Bo jak przyjrzymy się całosciowo to wychodzi absurd, ze pojazd 2 może ominąć pojazd 1 bo nie poruszali się w tym samym kierunku, ale jednocześnie musi ustąpić pierwszeństwa pieszym znajdującym się na przejściu.
“jeśli bałagan na biurku świadczy o chaosie w mózgu właściciela, to o czym może świadczyć całkiem puste biurko?” - A. Einstein
slawz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów