Pierwszeństwo tramwaju przy włączonej sygnalizacji

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo tramwaju przy włączonej sygnalizacji

Postprzez Darth Biker » piątek 11 czerwca 2010, 23:36

Witam! Nie mam prawka i sporo jeżdżę rowerem po mieście, przepisów nauczyłem się sam i potrafię przejechać poprawnie praktycznie wszystko, ale ciągle trafiam na coś czego nie jestem do końca pewien.

Na przykład taka sytuacja - jest sobie skrzyżowanie ze światłami z sygnalizatorem ogólnym i z tego samego kierunku ja chcę pojechać w lewo, a tramwaj w prawo. Jak sygnalizacja jest wyłączona to jak mniemam muszę przepuścić tramwaj, a jak jest włączona to co wtedy? Czy tak samo jak sytuacja z tramwajem skręcającym w lewo znad przeciwka czyli nie ma świateł to on jedzie pierwszy, są światła to pierwszy jedzie ten co jedzie prosto?

Obrazek
Darth Biker

Postprzez lith » sobota 12 czerwca 2010, 00:10

Nie. Jak Ty skręcdasz na światłach w lewo, a tramwaj w prawo to tramwaj ma pierwszeństwo. Przy sygnalizacji masz pierwszeństwo nad skręcającym (w dowolną stronę) tramwajem tylko wtedy kiedy jedziesz prosto.

Przy wyłączonej sygnalizacji, gdzie pierwszeństwo regulują znaki tramwaj ma pierwszeństwo nad wszystkimi innymi będącymi z nim w sytuacji równorzędnej+ nad tymi którzy z racji znaków muszą mu ustąpić.
lith

Postprzez Darth Biker » sobota 12 czerwca 2010, 00:44

Ok czaję dzięki za rozwianie wątpliwości :)
Darth Biker

Powrót do Sytuacje na drodze