Sygnalizacja świetlna a zawracanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizacja świetlna a zawracanie

Postprzez olala » niedziela 13 czerwca 2004, 09:00

Mam pewne wątpliwości -moze ktoś mi je rozwieje.Chodzi mi o sygnalizację świetlną.Na zwykłej trójkolorowej wiadomo- nie mozna zawracać. Na sygnalizacji z dodatkowym swiatłem (strzałką) z boku można.A teraz pytanie.Czy sygnalizacja trójkolorowa w formie strzałek( w jednym kierunku) tego typu --> to taka sama jak zwykła trójkolorowa i na niej też nie można zawracac? I inna też trójkolorowa ale ze strzałkami w dwóch kierunkach ( góra, bok) to odpowiednik tej sygnalizacji ze strzałką z boku ? - czyli ze mozna na niej zawracać? Bedę wdzieczna za szybką odpowiedz.
olala

Postprzez Colin is the best » niedziela 13 czerwca 2004, 09:39

Na sygnalizacji zwykłej można zawracać, jeżeli tylko nie zabraniają tego znaki. Nie można natomiast zawracać na sygnalizacji kierunkowej, bo sygnalizator określa jedyne możliwe kierunki jazdy, a nie widziałem jeszcze nigdy strzałki do tyłu :)
Colin is the best

Postprzez xdawidx » niedziela 13 czerwca 2004, 12:10

Na sygnalizacji z dodatkowym swiatłem (strzałką) z boku można

Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi ci o strzałke która jest tylko w prawo (z dodatkową strzałką w lewo sie jeszcze nie spotkałem ;))
Hmm...... skręcając w prawo trochę ciężko jest zawrócić :!:
A tak wogóle to nieźle namieszałaś :) w poscie "Colin is the best" masz wszystko wyjaśnine co i jak :!:
xdawidx

Postprzez olala » niedziela 13 czerwca 2004, 12:52

Colin is the best napisał(a):a nie widziałem jeszcze nigdy strzałki do tyłu :)

no i tu niestety jesteś w błędzie - przyjedz do gdańska na elbląską to taką strzałkę zobaczysz- zmieniono tam sygnalizację pod koniec maja- na chłopski rozum to własnie ona upoważnia do zawracania
olala

Postprzez olala » niedziela 13 czerwca 2004, 12:56

xdawidx napisał(a):
Na sygnalizacji z dodatkowym swiatłem (strzałką) z boku można

Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi ci o strzałke która jest tylko w prawo (z dodatkową strzałką w lewo sie jeszcze nie spotkałem ;))

nie , chodzi mi o sygnalizację z czterema w sumie polami - 3 swiatła - czerwony , zólty , zielony plus z boku dodatkowe pole na strzałkę i to strzałkę w lewo.Nie wiem gdzie jezdzisz ale takie w Gdańsku bywaja i to często :)
olala

Postprzez Snuj ze Szczecina » niedziela 13 czerwca 2004, 20:13

olala napisał(a):Mam pewne wątpliwości -moze ktoś mi je rozwieje.Chodzi mi o sygnalizację świetlną.Na zwykłej trójkolorowej wiadomo- nie mozna zawracać. Na sygnalizacji z dodatkowym swiatłem (strzałką) z boku można.A teraz pytanie.Czy sygnalizacja trójkolorowa w formie strzałek( w jednym kierunku) tego typu --> to taka sama jak zwykła trójkolorowa i na niej też nie można zawracac? I inna też trójkolorowa ale ze strzałkami w dwóch kierunkach ( góra, bok) to odpowiednik tej sygnalizacji ze strzałką z boku ? - czyli ze mozna na niej zawracać? Bedę wdzieczna za szybką odpowiedz.

Zawrócić można w sytuacjach, w których nie spowoduje to zagrożenia ruchu na drodze, oraz nie jest to zabronione znakami bądż przepisami.

Na skrzyżowaniach można zawracać przy zielonym sygnale świetlnym, gdyż sygnał tego nie zabrania

Na skrzyżowaniach nie można zawracać przy sygnalizatorze kierunkowym, gdyż sygnał tego zabrania - gdyż kierunkowy sygnalizator wskazuje KIERUNEK jazdy.Jeżli jest na LEWO, to możemy pojechać tylko i wyłącznie na lewo.Nic nie mówi o " w prawo, czy zawroceniu"

Na skrzyżowaniach można zawracać przy sygnalizatorze warunkowym, jeśli znak tego nie zabrania.Ponieważ sygnał ten zezwala jedynie na warunkowy i możliwy manewr, taki manewr, który nie spowoduje utrudnienia i zagrożenia dla ruchu drogowego.

Zobacz :

Obrazek

W tej sytuacji zawracanie jest dozwolone, ponieważ znak tego nie zabrania.

Obrazek

W tej sytuacji zawracanie jest zabronione, ponieważ przy sygnalizatorach kierunkowych nie można zawracać.

Ogólnie nie można zawracać tam, gdzie przepisy ruchu drogowego tego zabraniają ==> sygnalizatory kierunkowe, tam gdzie znaki bądż przepisy tego zabraniają.

chodzi mi o sygnalizację z czterema w sumie polami - 3 swiatła - czerwony , zólty , zielony plus z boku dodatkowe pole na strzałkę i to strzałkę w lewo

Jeżeli pali się czerwone światło na "głównym" sygnalizatorze i zielone " na polu obok" to sygnalizator taki jest sygnalizatorem warunkowym.Wówczas przy zachowaniu szczególnej ostrożności i ustąpieniu pierwszeństwa WSZYSTKIM, możesz wykonać manewr zawracania.Oczywiście jeżeli znaki tego nie zabraniają.

Obrazek
Warunkowy

Obrazek
Przykładowy kierunkowy

Na Egzaminie, Egzaminator może wydać ci polecenie"prosze zawrócić na najbliższym możliwym skrzyżowaniu".Teraz zobacz : jedziesz ulicą dwykierunkową, odzieloną pasem zieleni i widzisz że jest skrzyżowanie, znaków nie ma, strzałka jest i ZAWRACASZ..Egzaminator mówi dziękuje - przy kierunkowym nie wolno zawracać.A on powiedział "na najbliższym MOŻLIWYM.A pewnie (zakładając) skrzyżowanie dalej będzie skrzyżowanie z możliwością zawrócenia, czyli sygnalizator warunkowy.Jeżeli zaś wyda takie polecenie i zobaczymy że jest kierunkowy to jedziemy dalej, NIE ZAWRACAMY i na następnym MOZLIWYM wykonujemy manewr zawracania.

1.Sygnalizatory "trójświetlne bez strzałek" - można zawracać, jeśli znaki tego nie zabraniają,
2.Sygnalizatory warunkowe - Można zawracać, jeśli znaki tego nie zabraniają i jeśli manewr nie spowoduje utrudnienia ruchu,
3.Sygnalizatory kierunkowe - Nie można zawracać (przyp.1)

4.Znaki "zakaz zawracania", "zakaz skrętu w lewo" - nie można zawracać

przyp.1.Po 3 lipca 2003 r.wprowadzono nowy sygnalizator kierunkowy S3 i przy nim można, a wręcz TYLKO zawracać, ale to jedyny wyjątek i w twoim pytaniu, nie odgrywa dużej roli, zresztą taki sygnalizator bardzo rzadko występuje i minister wprowadził go ze względu ułatwień dla kierujących.Np.tam gdzie "masowo" ludzie zawracają.

Przyznam się że pare dni temu jadąc z kolegą - złamaliśmy świadomie taki ZAKAZ.Przy sygnalizatorze kierunkowym w lewo zawróciliśmy.Była noc i ruchu nie było, no ale jak policja by zauważyła, to odrazu z art. 22 ust. 6 pkt 4 - 200 zł, no i oczka :? .
Ostatnio zmieniony niedziela 13 czerwca 2004, 20:38 przez Snuj ze Szczecina, łącznie zmieniany 2 razy
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez xdawidx » niedziela 13 czerwca 2004, 20:29

Ja jeżdze w Bydgoszczy i teraz sobie przypomniałem że robiłem taki manewr (jeszcze podczas nauki jazdy) przy sygnalizatorze warunkowym ze strzałką w lewo :oops: Wtopa :wink:
xdawidx

Postprzez olala » niedziela 13 czerwca 2004, 21:57

Snuj ze Szczecina napisał(a):
przyp.1.Po 3 lipca 2003 r.wprowadzono nowy sygnalizator kierunkowy S3 i przy nim można, a wręcz TYLKO zawracać, ale to jedyny wyjątek i w twoim pytaniu, nie odgrywa dużej roli, zresztą taki sygnalizator bardzo rzadko występuje i minister wprowadził go ze względu ułatwień dla kierujących.Np.tam gdzie "masowo" ludzie zawracają.

Dzięki Snuj za wyczerpujące wyjaśnienie :)
odnosnie tego nowego to myśle ze to wlasnie miedzy innymi o ten mi chodziło - to taki ze strzałka w dół i w lewo.A le czy na pewno ? Bo wiem ,że typowo do zawracania jest też taki konkretny pokazujący zawracanie.Moze sie orientujesz czy własnie na takim ze stzrałką w dól i jednocześnie w lewo oprócz zawracania można tez skręcać w lewo??Bo według mnie tak Dzięki
olala

Postprzez Snuj ze Szczecina » niedziela 13 czerwca 2004, 22:28

Można zawracanie i można na LEWO, ponieważ kierunek tak pokazuje.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez olala » środa 16 czerwca 2004, 14:22

Snuj ze Szczecina napisał(a):Można zawracanie i można na LEWO, ponieważ kierunek tak pokazuje.

Jeszcze raz dzięki Snuj. Dzisiaj ZDAŁAM egzamin :)
olala

Postprzez scorpionv » piątek 11 czerwca 2010, 11:41

Witam
Mam pytanie:
Na egzaminie jechałem przez skrzyżowanie takie jak na rysunku. Egzaminator kazał mi zawrócić. Ja nie zawróciłem bo myślałem że w takiej sytuacji nie można. Pojechałem prosto a egzaminator powiedział że błąd bo nie zawróciłem na tym skrzyżowaniu.
Kto miał rację?
Pozdrawiam.

Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek 11 czerwca 2010, 11:55 przez scorpionv, łącznie zmieniany 2 razy
scorpionv

Postprzez mk61 » piątek 11 czerwca 2010, 11:50

6 lat. :shock:

Niewykonanie zadania nie jest błędem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez scorpionv » piątek 11 czerwca 2010, 11:52

Ale czym w takiej sytuacji na tym skrzyżowaniu można zawrócić?
scorpionv

Postprzez mk61 » piątek 11 czerwca 2010, 12:09

Niczym. Pewnie chodziło o najbliższe możliwe miejsce do zawrócenia.

P.S. Wcześniej nie było widać obrazka.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez scorpionv » piątek 11 czerwca 2010, 12:16

Powiedział proszę zawrócić na skrzyżowaniu. Ja pojechałem prosto. A egzaminator powiedział że nie nie zawróciłem, że nie znam przepisów, nie wiem w jakiej sytuacji się zawraca.
ps: powiedział że zawrcanie to nic innego jak jazda w prawo tylko 2 razy.
scorpionv

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze