Dobra chciałbym zrobić podsumowanie tego tematu ...
Wyprzedzanie z prawej strony jest dozwolone :
- na jezdni jednokierunkowej,
jeżeli są co najmniej dwa wyznaczone pasy ruchu (to takie uzupełnienie do tego co koledzy pisali wcześniej)
- na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa wyznaczone pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy wyznaczone pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
na powyższym rysunku jest również tablica E-17a z napisem "Rudnik"co oznacza wjazd do miejscowości Rudnik
ale nie do obszaru zabudowanego.
Kolszak jak najbardziej ma rację pisząc
kolszak napisał(a):No teraz tylko pytanie jak interpretujecie rysunek. Bo jesli pas zieleni dzieli droge na dwie jezdnie o dwóch pasach każda to zadna odpowiedz nie jest prawidłowa, Jeśli zaś ten pas zieleni ma sie tu nijak to wtedy mamy 4 pasy można tak wyprzedzić
ponieważ brak znaku

oraz brak jakichkolwiek pojazdów za pasem zieleni sugerujących nam czy to jezdnia jedno czy dwu kierunkowa
P. napisał(a):Ile sensu miałoby rozdzielanie dwóch dwukierunkowych jezdni pasem zieleni? :)
Sensu raczej żadnego ale w tym kraju wiele rzeczy nie ma sensu co automatycznie nie wyklucza ich istnienia - niestety.
Ja jednak zakładam (chociaż nie ukrywam powodem mojego założenia jest to żeby to pytanie miało odpowiedź) , że jezdnia po której poruszają się pojazdy 1,2,3 jest jednokierunkowa ... i że jezdnia za pasem zieleni jest również jednokierunkowa (w przeciwnym kierunku) czyli wedle tego co napisałem powyżej
pojazd 1 faktycznie może wyprzedzić pojazd 2 z prawej strony ponieważ porusza sie po jezdni jednokierunkowej z 2 pasami ruchu a tablica E-17a ma być "podpuchą".I dlatego BlueDevil miał rację pisząc
BlueDevil napisał(a):a ja kolego widze ze na jezdni jednokierunkowej nie potrzebuje zadnych 3 pasow, i powtarzam to pytanie nie ma zadnych kontrowersji
Kolszak dzięki za słowa poparcia ale definicja jezdni jednokierunkowej - faktycznie jak pisał Joter - to takie trochę masło maślane albo
mokra woda
a i Lith wedle mnie to pytanie wymaga wyobraźni - której mi tym razem zabrakło - ponieważ dałem się nabrać na odległości pomiędzy pojazdami 2,3 nie biorąc pod uwagę prędkości jak pisał Tristan.
Konkluzja:
Pytanie owszem jest "podpuchą" aczkolwiek odp C jest dla mnie oczywista i coraz mniej kontrowersyjna.