rezygnacja

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

rezygnacja

Postprzez latrommi » środa 02 czerwca 2010, 23:15

Siemanko!
Zadeklarowałem się, że będę zdawał prawo jazdy na kategorie A i B, i tu jest problem, bo kategorie B już zdałem i egzamin praktyczny i teoretyczny w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego. Natomiast chciałbym zrezygnować z prawa jazdy na kategorie A bo nie mam czasu, żeby to jednak robić. I teraz co robić? Zaznaczę, że już właśnie podszedłem od razu do testów w tym głównym ośrodku i wszystko zdałem. Pozostał mi jedynie egzamin praktyczny na motor. Z miejsca z którego pochodzę (mała mieścina) mieści się nasz taki tutejszy ośrodek prawa jazdy i tam koleś mi mówi, że jak już podszedłem do egzaminu teoretycznego z kategorii A, to już nie mogę zrezygnować bo już mam zaliczony teoretyczny test. Czy tak rzeczywiście jest? A co z pieniędzmi? Czy jest szansa, że cokolwiek mi zwrócą?
latrommi

Postprzez Reedsik » czwartek 03 czerwca 2010, 00:02

Skoro zdałeś egzamin teoretyczny na kat A i chcesz zrezygnować, to po prostu nie podchodzisz do praktycznego i tyle. Teoretyczny egzamin masz ważny 6 miesięcy, po tym czasie, jeśli zdecydujesz się zdawać dalej, to po prostu jeszcze raz zdajesz teorię. Kurs Ci nie przepada . Co do zwrotu pieniędzy...hm, skoro złożyłeś dokumenty na egzamin, to znaczy, że ukończyłeś kurs, wyjeździłeś godziny, dostałeś zaświadczenie, więc za co chcesz zwrotu pieniędzy?
Reedsik

Postprzez latrommi » czwartek 03 czerwca 2010, 00:11

a na przykład nie chcę już zdawać egzaminu praktycznego, to czy mogę po prostu odebrać prawo jazdy na samochód osobowy? Rozumiem, że ta kasa na motor już przepadła i nic się nie da zrobić gdy będę chciał prawo jazdy na B tak?
latrommi

Postprzez ixi25 » czwartek 03 czerwca 2010, 00:18

Składasz oficjalną rezygnację na piśmie do WORD-u, ewentualnie dopisujesz, żeby przesłali dokument apropos kat. B do starostwa.
I teraz pytanie czy zaświadczenie o ukończeniu kursu masz oddzielnie na kat. A i B czy razem. Bo trochę głupio odchodzić od ezgzaminu jak się jest tak blisko, ale zapewne masz swoje ważne powody, i warto by było później zdać ten egzamin.
Apropo zwrotu pieniędzy możesz się starac o zwrot części kosztów(chyba 50% albo nawet 100%) egzaminu praktycznego, ale to musisz załatwić przed tym terminem.

Najpewniesze informacje uzyskasz w WORDzie, i odrazu załatwisz formalności na miejscu.
ixi25

Postprzez ryyybcia » niedziela 06 czerwca 2010, 19:00

Wydaje mi się że przysługuje mu zwrot 100%, ale jak zrezygnuje chyba 4 dni przed egzaminem czy coś takiego. Jak nie przyjdziesz po prostu to chyba połowę ci zwracają (bo zużyłeś kase na czas egzaminatora i pracę ludzi, którzy wprowadzili cię do systemu, wylosowali, wyczytali etc, ale nie zużyłeś pojazdu ani paliwa).

Ale wyrocznią nie jestem, najlepiej jak od raz zadzwonisz do WORDu.
ryyybcia

Re: rezygnacja

Postprzez busiek » piątek 25 marca 2011, 00:12

Witam. Ja mam podobny problem co kolega, mianowicie w listopadzie ubiegłego roku zdałem prawko na kat B, na A oblałem praktykę. Jako że w zimie nie przeprowadzają egzaminów na motocykl a chciałem szybko odebrać prawko na auto i nie czekać do wiosny zrezygnowałem z kategorii A. I teraz chciałbym się zapisać ponownie na egzamin na motocykl. Pytanie czy będę musiał robić jeszcze raz badania lekarskie czy mogę wykorzystać te co robiłem w tamtym roku? Jeśli tak to skąd je mogę wziąć, czy one leżą gdzieś w WK? Muszę jeszcze raz wypełniać ten wniosek o prawko i dołączać zdjęcie i ksero dowodu? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.
busiek

Postprzez el_ryba » piątek 25 marca 2011, 09:22

Do roku dokumenty powinny lezec w wordzie, pozniej wysylaja do wk
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez busiek » piątek 25 marca 2011, 12:36

Tyle że ja miałem wpisane obydwie kategorie na jednym podaniu i to wszystko poszło do WK od razu jak zrezygnowałem z kat. A. No i nie wiem czy mam robić nowe badania czy może w WK mógłbym wybrać te stare czy raczej ich już tam nie ma? Pozdrawiam
busiek

Postprzez ella » piątek 25 marca 2011, 22:40

Wszystko powinno być w WK
ella
Moderator

Postprzez busiek » piątek 25 marca 2011, 23:22

Ok, dzięki za pomoc.
busiek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy