Czy oblewacie kursantów za coś takiego

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez piotrekbdg » wtorek 11 maja 2010, 10:15

Czyli jednym wyznaczonym pasem mogą jechać dwa pojazdy równolegle względem siebie?
piotrekbdg

Postprzez Amos » wtorek 11 maja 2010, 12:38

Tak. I wtedy będą to już dwa pasy niewyznaczone, chyba że jeden z tych pojazdów to jednoślad.
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez scorpio44 » wtorek 11 maja 2010, 13:54

mihauu napisał(a):W tym wypadku to po prostu nadinterpretacja, nic więcej.

Jak dla mnie, to nadinterpretacją jest właśnie próba pokrętnego udowadniania, że ten przepis w takiej sytuacji nie obowiązuje. ;)
scorpio44

Postprzez piotrekbdg » wtorek 11 maja 2010, 14:43

Tak. I wtedy będą to już dwa pasy niewyznaczone, chyba że jeden z tych pojazdów to jednoślad.

Ok, źle się wysłowiłem. Chodziło mi o sytuację kiedy jeden samochód jedzie swoim pasem powiedzmy przy prawej krawędzi, a drugi wyprzedza go w taki sposób, że częściowo jedzie jego pasem, ale linię przerywaną ma "między kołami" i zajmuje oba pasy pół na pół.
piotrekbdg

Postprzez zaglebiak » wtorek 11 maja 2010, 15:38

piotrekbdg napisał(a):Czyli jednym wyznaczonym pasem mogą jechać dwa pojazdy równolegle względem siebie?

Jeżeli się mieszczą na 1 pasie bez przejeżdżania na linie to tu nie ma żadnych wątpliwości.

piotrekbdg napisał(a):

Ok, źle się wysłowiłem. Chodziło mi o sytuację kiedy jeden samochód jedzie swoim pasem powiedzmy przy prawej krawędzi, a drugi wyprzedza go w taki sposób, że częściowo jedzie jego pasem, ale linię przerywaną ma "między kołami" i zajmuje oba pasy pół na pół.

Tutaj dalej stwierdzam, że w/g mnie nie może, ale inni mają swoje zdanie. Kierowca ma prawo sobie robić na swoim pasie co mu się podoba (jeśli nie ma tam 2 nieoznaczonych), a tutaj niestety większość próbuje udowodnić, że przeszkadzanie wyprzedzanemu jest ok.
zaglebiak

Postprzez zaglebiak » środa 19 maja 2010, 01:57

To może inaczej. Czy tak jak na obrazkach mozna wyprzedzać na drogach wielopasmowych o 2 i więcej pasów ruchu w jednym kierunku ? Czy tylko na drogach o jednym pasie ruchu w jednym kierunku, kiedy wyprzedzający musi zjechać na przeciwny pas ? Albo wogóle. Bo są różne interpretacje tego przepisu na innych forach.
zaglebiak

Postprzez verde » środa 19 maja 2010, 10:49

przecież wyraźnie jest na pisane że zachować minimum 100 cm od jedno ślada. Więc to nie jest żelazne 100 cm, jeśli masz warunki wyprzedzać możesz na drugim pasie, lub na przerywanej, jadąc środkiem. Gdyby w polsce budowali uczciwe drogi, a mało takich, nie było by problemu w takiej sytuacji, gdyż byśmy się mieścili na własnym pasie wraz z jedno śladem i nie wjeżdżali na inny pas ruchu, al eu nas drogi są jakie są.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez zaglebiak » środa 26 maja 2010, 00:37

mihauu napisał(a):
zaglebiak napisał(a):Pytanie do egzaminatorów. Oblewacie kursantów za takie wyprzedzanie ?

Uznajemy takie wyprzedzanie. Połączenie tych przykładów z art. 16 Ustawy jest nadinterpretacją.

Na drogach powiedzmy o 3-4 pasach w jedną stronę ruchu tez uznajesz takie wyprzedzanie i sądzisz że tak można ? Bo ta jazda mogłaby wyglądać wtedy również tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3f ... ce391.html 2 wyprzedza 1, 3 wyprzedza 4 w tym samym momencie ? Wolno tak, bo mi się wydaje że nie. No odpowiedz.

Jednym słowem: DLACZEGO NA DROGACH O 1 PASIE RUCHU W 1 KIERUNKU MOŻNA TAK WYPRZEDZAĆ, A NA WIELOPASMOWYCH TEORETYCZNIE NIE ?? CZY TEŻ MOŻNA ? Co do drogi o 1 pasie w 1 stronę a zresztą wielopasmowej też proszę o odpowiedni art. w kodeksie, że tak wolno. Bo Auto Świat przy artykule z motocyklistami wyraźnie napisał, że jazda 2 pasami jest zabroniona (tutaj głównie do wyprzedzania motocyklami, jazdy między samochodami). I nie napisał, że chodzi tylko o drogi wielopasmowe.
zaglebiak

Postprzez zaglebiak » środa 02 czerwca 2010, 02:31

Żeby podsumować cały temat zadaję jeszcze raz kilka pytań. Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

1. Czy to się tyczy tylko jazdy czy również wyprzedzania ?
2. Czy na drodze dwu pasmowej dwu kierunkowej (po jednym w każdym kierunku) wyprzedzający może wyprzedzać jadąc dwoma pasami (linię przerywaną mieć pomiędzy kołami) ?
3. Czy na drodze wielopasmowej (kilka pasów w jednym kierunku) wyprzedzający może wyprzedzać jadąc dwoma pasami (linię przerywaną mieć pomiędzy kołami) ? Bo w artykule z Auto Świata o motocyklach i samochodach jazda po linii rozdzielającej pasy jest wykroczeniem.
4. Dlaczego teoretycznie na drogach dwu pasmowych dwu kierunkowych taka jazda jest niby dozwolona a na wielopasmowych już nie ? Proszę o podparcie tego jakimś artykułem z kodeksu drogowego.
5. Ostatnio znalazłem artykuł, że wyprzedzany wogóle nie może zjechać ani trochę na lewo, tylko ma trzymać całkowicie prosty kierunek (nie ważne na jakiej drodze - i na dwu pasmowej dwu kierunkowej i na wielopasmowej). Do tego też proszę się odnieść.

I na każdy przykład 2 odpowiedzi. Jeśli wyprzedzanym jest samochód oraz jednoślad a wyprzedzającym samochód. Tym postem kończę. Dzięki za odpowiedzi. Szczególnie mi zależy na odpowiedziach instruktorów nauki jazdy i egzaminatorów WORD.
zaglebiak

przy wyprzedzaniu przepisy nie precyzuja

Postprzez abibi » sobota 05 czerwca 2010, 21:31

koniecznosci zmiany pasa calym pojazdem, w związku z tym nie ma takiej koniecznosci.. nelzy zachowac odstęp min 1 m od jednosladu, i to wszystko...
osk abibi.pl
abibi

Postprzez zaglebiak » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 23:06

To może takie jeszcze pytanie. Czy jezdnia 2 kierunkowa 2 pasmowa to wyznaczone pasy ruchu ??
zaglebiak

odp

Postprzez rusel » wtorek 10 sierpnia 2010, 13:34

tak esli sa na niej znaki poziome w postaci np lini przerywanej jednoczesnie wyznaczajacej os jezdni
rusel

Postprzez zaglebiak » piątek 13 sierpnia 2010, 20:38

A jak jest z jednej strony linia przerywana a z drugiej ciągła to nie są wyznaczone pasy ??
zaglebiak

odp

Postprzez rusel » piątek 13 sierpnia 2010, 21:11

wg. naszych przepisow TEORETYCZNIE tylko ta.

P1-wyznacza
P2-oddziela
P4-rozdziela
P5-oznacza

:D
rusel

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy