opis:
czarne kontury droga asfaltowa
brązowe kontury droga gruntowa
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez PrZeMo92 » wtorek 01 czerwca 2010, 20:04
przez piotrekbdg » wtorek 01 czerwca 2010, 20:21
przez P. » wtorek 01 czerwca 2010, 20:26
przez ixi25 » wtorek 01 czerwca 2010, 20:32
PrZeMo92 napisał(a):Witam na początek chciałbym się przedstawić. Mam na imię Przemek i prawo jazdy mam od ok 1 miesiąca. Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Otóż chodzi mi o to, że jest skrzyżowanie z drogą gruntową i ja jestem samochodem A i chcę skręcić w lewo lecz na drodze gruntowej jest samochód B i chce jechać prosto. Z tego co ja wiem to ja chyba mam pierwszeństwo gdyż on jest włączającym się do ruchu. Mało brakowało a by doszło do kolizji, pokłóciłem się z tym kierowcą z samochodu B gdyż on myślał że ma pierwszeństwo i oto moje pytanie : kto miał pierwszeństwo ?
opis:
czarne kontury droga asfaltowa
brązowe kontury droga gruntowa
przez ivytomek » wtorek 01 czerwca 2010, 21:42
ixi25 napisał(a):No naprawdę, takie pytanie osoby posiadającej prawo jazdy jest troszkę nie stosowne.
Ale tak ty miałeś pierszeństwo, na takich skrzyżowaniach(to nie jest skrzyżowanie) łatwo złapać jelenia jak się ma auto do zrobienia. Remoncik za jego OC.
Sytuacja jest taka sama przy strefie zamieszkania, drogach wewnętrznych(w tym wyjady z marketów) oraz innych prywatnych wynalazkach
przez ixi25 » wtorek 01 czerwca 2010, 21:49
ivytomek napisał(a):ixi25 napisał(a):No naprawdę, takie pytanie osoby posiadającej prawo jazdy jest troszkę nie stosowne.
Ale tak ty miałeś pierszeństwo, na takich skrzyżowaniach(to nie jest skrzyżowanie) łatwo złapać jelenia jak się ma auto do zrobienia. Remoncik za jego OC.
Sytuacja jest taka sama przy strefie zamieszkania, drogach wewnętrznych(w tym wyjady z marketów) oraz innych prywatnych wynalazkach
Tobie natomiast nie zaszkodziłaby lektura słownika, choć szkołę pewnie jakąś skończyłeś.....
przez P. » wtorek 01 czerwca 2010, 22:03
przez sjakubowski » wtorek 01 czerwca 2010, 22:08
To nie jest skrzyżowanie. Jest to przecięcie się dróg nie stanowiących skrzyżowania.ixi25 napisał(a):Jak nie skrzyżowanie to co?
przez ixi25 » wtorek 01 czerwca 2010, 22:10
P. napisał(a):Chodzi o to, że wedle PORD, określenie skrzyżowanie nie odnosi się do przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze.
sjakubowski napisał(a):(...)
przez scorpio44 » wtorek 01 czerwca 2010, 23:48
ixi25 napisał(a):na schemacie mamy skrzyżowanie(w formie litert T) dodatkowo połączone z drogą gruntową.
przez sjakubowski » środa 02 czerwca 2010, 00:31
przez ixi25 » środa 02 czerwca 2010, 00:40
przez PrZeMo92 » środa 02 czerwca 2010, 16:27
przez drill » czwartek 03 czerwca 2010, 11:24
PrZeMo92 napisał(a):Witam na początek chciałbym się przedstawić. Mam na imię Przemek i prawo jazdy mam od ok 1 miesiąca...... Z tego co ja wiem to ja chyba mam pierwszeństwo........ Mało brakowało a by doszło do kolizji, pokłóciłem się z tym kierowcą z samochodu B gdyż on myślał że ma pierwszeństwo i oto moje pytanie : kto miał pierwszeństwo ?
przez Cyberix » czwartek 03 czerwca 2010, 11:40