Kilka pytań odnośnie kursu

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytań odnośnie kursu

Postprzez toman3 » poniedziałek 17 maja 2010, 18:31

Mam kilka pytań proszę odpowiedzcie mi:

:arrow: Ile trzeba miec lat aby rozpocząć kurs na kategorię B :?:
:arrow: Ile średnio trwa ten kurs :?:
:arrow: Jak długo ważny jest kurs :?:
:arrow: Jaki jest max czas od zdanej teorii do praktyki :?:
toman3

Re: Kilka pytań odnośnie kursu

Postprzez MakRojal » poniedziałek 17 maja 2010, 18:58

toman3 napisał(a):Mam kilka pytań proszę odpowiedzcie mi:

:arrow: Ile trzeba miec lat aby rozpocząć kurs na kategorię B :?:
:arrow: Ile średnio trwa ten kurs :?:
:arrow: Jak długo ważny jest kurs :?:
:arrow: Jaki jest max czas od zdanej teorii do praktyki :?:

1. Trzeba mieć 17 lat i 9 miesięcy, żeby zapisać się na kurs. W dniu egzaminu musisz mieć ukończone 18 lat.
2. Mój kurs podstawowy ( 30 godzin teorii i 30 godzin jazdy) trwał trochę ponad miesiąc, robiłem w wakacje. Najwięcej zależy od dostępności jazd, ja jeździłem około 10 godzin w tygodniu.
3.
Zaświadczenie o ukończeniu kursu prawa jazdy wydane począwszy od dnia 01.07.1998r. jest ważne wg aktualnych przepisów bezterminowo. Zaświadczenia wydane przed 01.07.1998r. są nieważne, a osoby, które je ukończyły a nie uzyskały dotychczas prawa jazdy muszą odbyć ten kurs ponownie

4. Zależy w jakim wymiarze godzin jest prowadzona teoria, u mnie teoria trwała 2 tygodnie.
MakRojal

Postprzez lith » poniedziałek 17 maja 2010, 19:16

Ad4. Możesz mieć egzamin łączony- teoria i praktyka jednego dnia.
lith

Postprzez toman3 » poniedziałek 17 maja 2010, 19:40

Właśni chodzi mi o to żeby nie było w jednym dniu. Chciałbym mieć trochę przerwy.
toman3

Postprzez toman3 » poniedziałek 17 maja 2010, 19:43

W 4. pytaniu chodzi mi o to ile czasu może upłynąć od zdanej teorii na egzaminie państwowym do podjęcia testu praktycznego WORD-zie :?:
toman3

Postprzez lith » poniedziałek 17 maja 2010, 19:49

Pół roku. Wszystko w FAQ opisane jest.
lith

Postprzez agatka 2001 » poniedziałek 17 maja 2010, 19:59

1. Aby móc zapisać się na kurs trzeba mieć skończone 17 lat i 9 miesięcy.
2. Okres trwania kursu jest różny to zależy od OSK do którego się zapiszesz i jak szybko wyjeździsz wszystkiego godziny. Oczywiście po wcześniejszym zaliczeniu teorii. Tak to wygląda od strony formalnej, a w praktyce to niestety różnie bywa. Nie da się dokładnie określić tego czasu ale tak przykładowo ok. 2 miesiące to chyba najkrócej. Wszystko zależy od dyspozycyjności Twojej i instruktora.
3. Kurs jest ważny przez cały czas w polskim prawie nie ma określonego terminu ważności, jest on bezterminowy.
4. Po zaliczonej teorii masz czas 6 miesięcy na zaliczenie praktyki. W przypadku przekroczenia tego okresu musisz ponownie zdawać teorię. Oczywiście mówię tu o egzaminie w WORD.
agatka 2001

Postprzez ella » poniedziałek 17 maja 2010, 20:03

Widać od razu, że ktoś ma regulamin w czterech literach.
regulamin napisał(a):6. Przed napisaniem swojej wiadomości zapoznaj się z tematami w dziale „Najczęściej zadawane pytania” (FAQ). Przeszukaj też forum (opcja SZUKAJ) i sprawdź, czy ktoś wcześniej nie zaczął już takiego tematu. Jeżeli mimo to nie znalazłeś tam bezpośredniej odpowiedzi na swoje pytanie, to dopisz swoją wiadomość w istniejącym wątku.

regulamin napisał(a):7. Temat wątku powinien być odpowiednio sformułowany i powinien jednoznacznie określać jego treść. Jeden wątek - jeden temat. Tematy typu "Kilka pytań....", "Pomocy", "Ważne pytanko", "Pytanie" itp. będą blokowane lub usuwane.
regulamin napisał(a):11. Zabronione jest umieszczanie dwóch postów jeden pod drugim. Jeśli chcesz coś dopisać do swojego postu, użyj magicznego przycisku ZMIEŃ. Wszystkie podwójne posty są usuwane (te drugie).
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców