Dobry przykład z TV.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Dobry przykład z TV.

Postprzez kocie_ruchy » wtorek 11 maja 2010, 22:15

Siedziałem sobie przed TV.
W TVN serial. Klub Szalonych Dziewic.
Już sam tytuł budzi we mnie ciepłe uczucia. Nieważne o czym , bo sam nie wiem.
Ważna dla nas jest jedna scena.
Jedna z głównych bohaterek Karolina Słomka pije wódkę z jakimś kolesiem na jeden raz, dostaje traumatyczny telefon i po kielichu ( 2, 3, 4?) jedzie samochodem do swoich rodziców - ofiar wypadku samochodowego. Super.
Gratulacje dla TVN za przemycanie w swojej ofercie przekazu dla społeczeństwa.
Zainteresowania: Uogólniając błędy w torze jazdy
kocie_ruchy

Postprzez archis_p » środa 12 maja 2010, 22:46

I bardzo dobrze. Może w końcu skończy się ta tępa, inkwizycyjna nagonka na nietrzeźwych kierowców (którzy wypadki powodują rzadko, a już w szczególności wypadki śmiertelne!).

gdyby w tym serialu bohaterka zasuwała driftem przez skrzyżowanie (na trzeźwo) to zapewne nikogo by to nie zdziwiło... I to by nie był "zły przykład"... No właśnie... :?
archis_p

Postprzez sjakubowski » środa 12 maja 2010, 23:41

archis_p napisał(a):I bardzo dobrze. Może w końcu skończy się ta tępa, inkwizycyjna nagonka na nietrzeźwych kierowców (którzy wypadki powodują rzadko, a już w szczególności wypadki śmiertelne!).
archis_p a Ty dzisiaj nie spadłeś przypadkiem z drzewa???
Co Ty w ogóle piszesz???
Porozmawiaj lepiej z rodzinami osób zabitych przez pijanych morderców to może zobaczysz jakie farmazony wypisujesz!

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez archis_p » środa 12 maja 2010, 23:52

sjakubowski napisał(a):
archis_p napisał(a):I bardzo dobrze. Może w końcu skończy się ta tępa, inkwizycyjna nagonka na nietrzeźwych kierowców (którzy wypadki powodują rzadko, a już w szczególności wypadki śmiertelne!).
Co Ty w ogóle piszesz???
Porozmawiaj lepiej z rodzinami osób zabitych przez pijanych morderców to może zobaczysz jakie farmazony wypisujesz!

Pozdrawiam.

To nie są farmazony. Wiem co napisałem. A ty porozmawiaj z rodzinami ofiar trzeźwych morderców.
Nie mogę strawić tego braku symetrii...

Sam nigdy nie prowadziłem pod wpływem i uważam, że jest to przynajmniej nierozsądne. Ale jak słyszę te ciągłe bluzgi i niemal przygotowania do linczu jak pojawia się wzmianka o ZATRZYMANYM nietrzeźwym, to po prostu ręce mi opadają....

Bądźmy konsekwentni i piętnujmy wszystkie wykroczenia i przestępstwa drogowe a nie tylko niektóre (bo ich akurat sami nie popełniamy). Szczyt hipokryzji po prostu!
archis_p

Postprzez sjakubowski » czwartek 13 maja 2010, 00:30

archis_p napisał(a):Bądźmy konsekwentni i piętnujmy wszystkie wykroczenia i przestępstwa drogowe (...).
Oczywiście, że tak!
Ale tym samym nie usprawiedliwiaj pijaków za kółkiem!
Wkurzają Cię szaleńcy na drogach jeżdżący 150 po obszarze zabudowanym - załóż osobny temat.
Tutaj temat dotyczy pijanych kierujących co należy piętnować z całą stanowczością!

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez archis_p » czwartek 13 maja 2010, 12:59

Niczego nie zrozumiałeś z tego co napisałem. Nie byłeś nawet łaskaw przez chwilę się nad tym zastanowić. Ale spodziewałem się tego (trudno przecież mierzyć się z telewizorem).

Mam chociaż nadzieję, że czytający to forum pomyślą i zobaczą tą dysproporcję w ocenie zachowań kierowców. Zobaczą również nieadekwatność reakcji do niektórych sytuacji (np. zatrzymań nietrzeźwych kierowców).

Myśl samodzielnie :!:
archis_p

Postprzez scorpio44 » czwartek 13 maja 2010, 13:58

archis_p ==> a Ty odróżniasz wykroczenia drogowe (czyli niestosowanie się do przeróżnych przepisów) od przestępstwa, jakim jest prowadzenie pojazdu po alkoholu?
scorpio44

Postprzez archis_p » czwartek 13 maja 2010, 14:53

Naprawdę oczekujesz odpowiedzi czy tylko na siłę próbujesz zdyskredytować to co napisałem?
archis_p

Postprzez scorpio44 » czwartek 13 maja 2010, 17:52

archis_p napisał(a):Naprawdę oczekujesz odpowiedzi czy tylko na siłę próbujesz zdyskredytować to co napisałem?

Po prostu po Twoich wypowiedziach można odnieść wrażenie, że dla Ciebie jazda pod wpływem jest tylko wykroczeniem ot takim sobie, jednym z wielu, wcale nie jakimś tam poważniejszym.
scorpio44

Postprzez x098 » piątek 14 maja 2010, 07:17

Niestety, archis_p ma rację a wynika to z akcyjności, jaką prowadzi policja, czyli sposobu pracy policji, która powinna wywiązywać się ze swoich obowiązków a nie wywiązuje.
Zauważyliście sami, iż sposobem pracy policji są prowadzone akcje ?
Naprzykład w Gorzowie ostatnio była przeprowadzona akcja „prędkość” hucznie zapowiedziana akcja kontroli prędkości (śmiech na Sali), czyli policja powiedziała wszystkim tak „ dziś nie przekraczajcie dozwolonej prędkości, bo będziemy kontrolować” a ja pytam a jutro jak nie będzie już akcji to, co mogę przekraczać prędkość???
I tak wracając do archis była też w Gorzowie akcja (głośno zapowiedziana w mediach) trzeźwy poranek zorganizowana pewnego ranka w czwartek (policjanci chwalili potem kierowców, bo nie wykryli żadnego pijaka)
Policja używa przyłapanych pijanych jak tarczy propagandowej, bo jest to medialne i dzięki temu, że pismaki chętnie łapią temat. A policjanci mogą udawać, że, coś robią.
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez szerszon » piątek 14 maja 2010, 21:46

x098 napisał(a):... wynika to z akcyjności, jaką prowadzi policja, czyli sposobu pracy policji, która powinna wywiązywać się ze swoich obowiązków a nie wywiązuje.
Zgodzę się z Tobą,że policja nie jest cacy,ale weż pod uwagę,że sami się zastanawiają w co ręce włożyć.Jest ich po prostu za mało do tego co się dzieje.
szerszon

Postprzez ks-rider » sobota 15 maja 2010, 08:02

Moze wypowiesz sie wiec co do granicy zawartego alkoholu, czy we krwi czy tez w oddech, jaki / jaka w/g. Ciebie powinna byc ?

:wink:
ks-rider

Postprzez skov » sobota 15 maja 2010, 08:26

moim zdaniem "akcje" Policji i nagłaśnianie ich w mediach to zwykłe działanie prewencyjne. Przy takiej małej ilości policjantów na drogach to zapewne daje jakiś efekt.
skov

Postprzez oskbelfer » sobota 15 maja 2010, 13:36

archis_p napisał(a):
sjakubowski napisał(a):
Co Ty w ogóle piszesz???

Pozdrawiam.

To nie są farmazony. Wiem co napisałem. A ty porozmawiaj z rodzinami ofiar trzeźwych morderców.
Nie mogę strawić tego braku symetrii...

Sam nigdy nie prowadziłem pod wpływem i uważam, że jest to przynajmniej nierozsądne. Ale jak słyszę te ciągłe bluzgi i niemal przygotowania do linczu jak pojawia się wzmianka o ZATRZYMANYM nietrzeźwym, to po prostu ręce mi opadają....

Bądźmy konsekwentni i piętnujmy wszystkie wykroczenia i przestępstwa drogowe a nie tylko niektóre (bo ich akurat sami nie popełniamy). Szczyt hipokryzji po prostu!

Facet skończ - wstydu oszczędź :x
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez archis_p » sobota 15 maja 2010, 13:58

oskbelfer napisał(a):
Facet skończ - wstydu oszczędź :x

Jak chcesz końca to po co zaczynasz? Tym bardziej, że nie masz nic do powiedzenia:/ Bez sensu zupełnie...
archis_p

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów