Biały dym z wydechu, remont silnikia, proszę o pomoc.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Biały dym z wydechu, remont silnikia, proszę o pomoc.

Postprzez adxXx » sobota 24 kwietnia 2010, 08:49

Witam serdecznie!
Dostałem od brata auto, Ładę Samarę 1.3 benzyna. Byle co, ale do przewożenia materiałow na budowę bedzię jak znalazł, zwłaszcza, że ma haka, a mojego samochodu mi szkoda.

Auto stało pół roku na dworze (zima-wiosna), gdyż ciekł olej spod pokrywy oleju. (nie spod miski).
Postanowiłem, że ze znajomym zabierzemy się za remont.
Odkręciliśmy głowicę i już znalazłem przyczynę wyżej wymienionego problemu (zatkany kanał wylotowy oleju).
Przy okazji chciałem sprawdzić jak wyglądają panewki i powierzchnie cylindrów, w tym celu odkręciłem miskę olejową, dobrałem się do panawek i wyciągnałem tłoki. wszystko ok.

Kupiłem komplet uszczelek (w tym pod głowicę) i skręciliśmy.
Udało nam się uruchomić silnik, ale niestety z wydechu wydobywa się intensywny biało-siwy (po mocnym wcisnieciu gazu-czarny) dym.
Ponadto widnieje on także w pokrywie oleju (po wyciągnięciu korka wlewu oleju widocznie się kopci)

Nie jest założony filtr powietrza, ale to chyba nie ma wpływu..
Wymiana pierscieni i odrzutników oleju na zaworach powinna pomóc?
Czy raczej nic już z tego nie bedzie?
Bardzo dziękuję za wszelkie odp
MazZzda team!
Obrazek
9 pasażer Mazdy, Duszek jest 8 :D
adxXx

Postprzez Borys_q » sobota 24 kwietnia 2010, 10:27

Biały dym sugeruje uszczelkę jednak uszkodzoną albo wode w paliwue na innym etapie ale nie dam głowy se uciąć.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Pinhead » wtorek 11 maja 2010, 14:14

Sprawdź czy po przygazówce w zbiorniczku płynu chłodzącego pojawiają się bąbelki. Jeśli tak to na 100% walnięta uszczelka pod głowicą lub pęknięta głowica.
Pinhead

Powrót do Porady techniczne