3 niezdane jazdy - kurs doszkalający czy dodatkowe 5 godz.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ella » czwartek 28 lutego 2008, 23:52

Cman napisał tak jak to powinno wyglądać poprawnie. Wszystko to jest dokładnie napisane w Rozporządzeniu o szkoleniu i egzaminowaniu.
Widocznie Twoje OSK przestrzega tego Rozporządzenia.
ella
Moderator

Postprzez cman » czwartek 28 lutego 2008, 23:57

Wystarczy znaleźć OSK, który Ci wyda zaświadczenie. Za tym wydanym zaświadczenie, stoi... poprawka, powinno stać, wszystko to, o czym napisałem, ale Polskie realia są, jakie są.
cman

Postprzez kamiles » piątek 29 lutego 2008, 00:34

recs napisał(a):Więc mój teoretyczny może stracić ważność i dobrym posunięciem byłoby jednak wykupienie tego droższego kursu doszkalającego.

Nawet jak Twoja teoria straci ważność, nie musisz odbywać dodatkowego szkolenia z teorii. Dodatkowe szkolenie z teorii musisz odbyć wtedy, gdy 3-krotnie oblejesz egzamin z teorii.
kamiles

Postprzez yahoo234 » piątek 29 lutego 2008, 09:57

chodzi też o to, że niektóre OSKi mogą nie chcieć wydać Ci zaświadczenia pomimo wyjeżdżonych 5h, jeżeli instruktor uzna, że nie jesteś gotowy do egzaminu. dlatego najwygodniej robić to w swoim ośrodku, gdzie instruktor Cię zna, Ty znasz jego i wiesz, że zaświadczenie Ci wystawi.
yahoo234

Postprzez emzetka_05 » środa 05 maja 2010, 18:48

A ja mam takie pytanie.. Okej pójdę zaświadczenie kosztuje 200 u mnie i mam w tym 5h jazd. Ale te jazdy są tylko na papierku czy normlanie się jeździ te 5 godzin ?
emzetka_05

Postprzez piggletka » środa 05 maja 2010, 19:15

witam,
Teoretycznie normalnie się jeździ- Tak powinno być!!
Generalnie Tę 5h masz jazd, a potem dostajesz zaświadczenie, że odbyłaś ten kurs i gotowa jesteś do egzaminu...
piggy
piggletka

Postprzez Borys_q » środa 05 maja 2010, 19:34

Musisz mieć zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dodatkowego minimum 5h kończącego się egzaminem wewnętrznym.

5 cio godzinne szkolenie uzupełniające nie załatwia ci sprawy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez emzetka_05 » środa 05 maja 2010, 19:48

znaczy się bo jest tak.. poszłam dzisiaj sobie po zaświadczenie i dowiedziałam sie ze jutro mam przyjsc odebrac i 200 zł to bedzie kosztowało.. i w sumie tak mnie szokło bo myslalam ze cos o jazdach sie dowiem.. i tak podpytałam o jazdy i facet mi tylko powiedzial ze na jazdy sie przed egzaminem umówimy.. wyszłam i zapomniałam zapytac czy własnie w tych 200 zł te jazdy mam juz opłacone czy znowu musze kase dawać...
emzetka_05

Postprzez Borys_q » środa 05 maja 2010, 20:10

Powinno być tak:
1.Kasa
2.Jazdy
3.egz Wewnętrzny
4.Zaświadczenie
5.Możliwość umówienia się na państwowy.

Emzetka_05 możliwe, że jesteś robioa w balona chociaż nie koniecznie, ale napewno twoje szkolenie nie przebiega zgodnie ze sztuką.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Cyberix » czwartek 06 maja 2010, 08:29

Kod: Zaznacz cały
Osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie podlega szkoleniu, które obejmuje:

a) szkolenie podstawowe - przed przystąpieniem po raz pierwszy do egzaminu państwowego, w zakresie określonej kategorii prawa jazdy lub pozwolenia,

b) szkolenie dodatkowe - każdorazowo po trzykrotnym kolejnym uzyskaniu negatywnego wyniku z części teoretycznej lub odpowiednio z części praktycznej egzaminu państwowego,

c) szkolenie uzupełniające - przeprowadzane na wniosek osoby szkolonej.

Jak widać, jest różnica pomiędzy szkoleniem dodatkowym a uzupełniającym, i dlatego to dodatkowe może być droższe od uzupełniającego (bo dostaje się kwitek i kolejne zaświadczenie...).
Cyberix

Postprzez Borys_q » czwartek 06 maja 2010, 20:18

A prawda jest taka, że szkolenia uzupełniającego nikt nie ewidencjonuje i nie rozlicza sie przed US z tego, a dodatkowe trzeba zaewidencjonować i odprowadzić podatek itd.
Borys_q

Postprzez papjerz » niedziela 09 maja 2010, 19:52

Tylko tu, jak zrozumiałem, jest taki myk, że w pakiecie kursu doszkalającego w tym OSK są zawarte zajęcia z części teoretycznej, które nie są potrzebne w tej sytuacji. Rozporządzenie wyraźnie określa, że po niezdanym trzykrotnie praktycznym trzeba odbyć szkolenia z jazdy, a nie z testów, w wymiarze min. 5h. OK, z tym nikt nie będzie dyskutował, cman wyjaśnił jak to powinno wyglądać zgodnie z literą prawa: jeździsz 5h, wewnętrzny z praktyki, dostajesz zaświadczenie i idziesz się zapisać do WODRu, albo jeździsz dalej w OSK, jeśli nie zdasz wewnętrznego. Wszystko gra. Tylko po co komu taki kurs doszkalający po niezdanej praktyce z dobrodziejstwem inwentarza w postaci 10h teorii i wyższych kosztów?
06. 06. 2008 r - Egzamin teoretyczny (+)
23. 06. 2008 r - Egzamin praktyczny: plac (+), miasto (-)
07. 08. 2008 r - Egzamin praktyczny #2: plac (+), miasto (+)
22. 08. 2008 r - Dokument odebrano :) :) :)
papjerz

Postprzez saker2 » poniedziałek 17 maja 2010, 11:25

moim zdaniem to OSK nie powinien narzucać tych dodatkowych godzin teorii, przecież jeżeli ktoś nie zdał praktyki to potrzebuje 5 godzin jazdy aby się douczyć, a jeżeli nie zdał teorii to potrzebuje teorii, jednak jeżeli ośrodkowi zależy na kasie to będzie tak robił, myślę że szanujący się ośrodek nie będzie nic narzucał tylko szedł tokiem, co komu potrzeba. Tylko tam gdzie chcą na siłę zarobić będą robić przekręty, dlatego najlepiej iść do swojej szkoły..a jeżeli tam też są ustawieni na kasę i zawyżają ceny to po prostu szukać normalnego ośrodka.
A co do tego czy jeździć czy nie, sam oceń czy te 3 egzaminy to ewidentna wina Twoja bo się nie skupiłeś czy wina niewiedzy, mim zdaniem lepiej przejechać bo 5 godzin to trochę jest i można nabrać doświadczenia, w końcu i tak płacisz i tak. Na ogół cena 1 godz to 40-50 zł, wiec jeżeli chcą 300 to dopłacasz 50 zł, może za zaświadczenie, a może z kaprys ośrodka. Mimo to ja wyjeżdżałem i zmieniałem szkoły, zawsze czegoś nowego można się nauczyć u innych. Ja niestety musiałem kilka takich zaświadczeń przedstawiać, ale tylko ostatnie nie jeździłem bo to wina stresu była ale to ocenia instruktor.
saker2

Re: 3 niezdane jazdy - kurs doszkalający czy dodatkowe 5 god

Postprzez maciej1 » poniedziałek 13 września 2010, 11:07

Trzeba przedstawić jakiś papier jak się chce wykupić te 5h doszkalających z zaświadczeniem,jak się idzie do innego ośrodka niż w tym w którym miało się kursy? Obiło mi się o uszy coś z tymi kartkami co się dostaje po niezaliczonym egzaminie, tylko u mnie wszystkie wyleciały w koszu.
maciej1

Re: 3 niezdane jazdy - kurs doszkalający czy dodatkowe 5 god

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 13 września 2010, 11:38

Tak trzeba pokazać jakichś papier z WORDu że się 3 razy oblało jazdy i wtedy można przystąpić do tego bonusowego szkolenia 5h.
piotrekbdg

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy