Sygnalizacja zmiany kierunku jazdy.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Cyberix » środa 05 maja 2010, 14:20

Jak to co, tutaj też się zmienia kierunki jazdy, usilnie lansujecie model jazdy na wprost więc dlaczego tutaj go nie zastosować?
Cyberix

Postprzez cman » środa 05 maja 2010, 14:22

No zmienia się kierunki jazdy, kiedy się jedzie prosto to się jedzie prosto i dalej nie rozumiem co to ma do rzeczy i do czego zmierzasz.
cman

Postprzez scorpio44 » środa 05 maja 2010, 14:22

sjakubowski napisał(a):Zwłaszcza dolna część "Warto włączyć"...

BlueDevil napisał(a):
sjakubowski napisał(a):Zwłaszcza dolna część "Warto włączyć"...

dokladnie
warto ale wkleic to do kolejnego odcinka "wujek dobra rada", jeszcze lewy....

No to teraz po mnie zaraz pojadą... A ja się nie powstrzymam i to napiszę. :) Jakkolwiek pierwsza sytuacja z tego artykułu to oczywisty bełkot i bzdura, o tyle pod tym, co napisali o drugiej sytuacji, podpisuję się ręcami i nogami - sam w takich sytuacjach migam lewym i zawsze będę zwolennikiem takiego zachowania (o czym zresztą na forum już kiedyś pisałem), a uzasadniłbym to w identyczny sposób jak autor tego artykułu. Zresztą wyraźnie podkreślił, że od strony przepisów sygnalizowanie nie jest wymagane i jest to tylko dobry zwyczaj.
scorpio44

Postprzez Cyberix » środa 05 maja 2010, 14:25

cman napisał(a):No zmienia się kierunki jazdy, kiedy się jedzie prosto to się jedzie prosto i dalej nie rozumiem co to ma do rzeczy i do czego zmierzasz.
Jak to co? Jedzie się prosto, a ponoć opuszczenie ronda do zmiana kierunku jazdy w prawo. Więc jak to tak, prosto czy w prawo?
Cyberix

Postprzez scorpio44 » środa 05 maja 2010, 14:28

Cyberix napisał(a):ponoć opuszczenie ronda do zmiana kierunku jazdy w prawo.

Odrzućmy te wszystkie księżycowe teorie i mówmy raczej o tym, jak jest w rzeczywistości. ;)
scorpio44

Postprzez cman » środa 05 maja 2010, 14:29

scorpio44 napisał(a):Zresztą wyraźnie podkreślił, że od strony przepisów sygnalizowanie nie jest wymagane i jest to tylko dobry zwyczaj.

Komu i w czym ten zwyczaj ma pomóc?

Cyberix napisał(a):Jak to co? Jedzie się prosto, a ponoć opuszczenie ronda do zmiana kierunku jazdy w prawo.

Ponoć, ale na pewno nie wg mnie, więc niech się wypowiadają ci, którzy twierdzą, że tak.
cman

Postprzez scorpio44 » środa 05 maja 2010, 14:38

cman napisał(a):Komu i w czym ten zwyczaj ma pomóc?

Nie uzasadnię tego lepiej i nie dodam nic więcej, niż jest to zrobione w tym artykule.
"...manewr zielonego auta jest zbliżony do manewru zmiany pasa ruchu" - pamiętam, że kiedy dyskutowaliśmy już kiedyś o tym i próbowałem to jakoś uzasadnić, określiłem to mniej więcej identycznie. Ogółem mógłbym rzec, że cała prawa kolumna tego artykułu napisana jest moimi myślami. :) Ale nie mam zamiaru nikogo na siłę do tego przekonywać, napisałem tylko swoje zdanie.
scorpio44

Postprzez bac » środa 05 maja 2010, 15:04

Cyberix napisał(a):Jedzie się prosto, a ponoć opuszczenie ronda do zmiana kierunku jazdy w prawo.

Opuszczenie ronda to opuszczenie ronda. Jeśli jest to rondo mniej lub bardziej klasyczne, to wyjazd z niego jest zmianą kierunku jazdy w prawo i to ją sygnalizujemy a nie opuszczanie ronda.
To, że niektórzy zaczęli za bardzo generalizować i ukuli bezpodstawną, ogólną zasadę "wyjazd z ronda - prawy kierunkowskaz", to inna sprawa. Z drugiej strony, skoro dyrektor WORDu głosi takie bzdury, to czego oczekiwać od "zwykłych" kierowców?
I koniec offtopu, nie rozmywajmy głównego tematu.
bac

Postprzez Cyberix » środa 05 maja 2010, 15:25

Zatem wracając do tego rysuneczku
Obrazek

Przedstawiam wam kolejne dwa powody użycia kierunkowskazu w lewo przy "jeździe na wprost".

1. Przecinam oś drogi z prawej strony na lewą -> więc sygnalizuję lewym kierunkowskazem (i robię to poza skrzyżowaniem !)

2. Podczas zjeżdżania zmieniam pasu ruchu, z prawego (tym którym jadę) na lewy (ruch w przeciwną stronę) - i to sygnalizuję - następnie z lewego opuszczam drogę....

Ja wam tyle teorii i toków rozumowania przedstawiłem, a wy tylko jedno w kółko, jak katarynka: "jedziesz prosto" :lol: :? :shock:
Cyberix

Postprzez cman » środa 05 maja 2010, 15:34

Cyberix napisał(a):1. Przecinam oś drogi z prawej strony na lewą -> więc sygnalizuję lewym kierunkowskazem

A jeżeli byłoby to skrzyżowanie, to też?

Cyberix napisał(a):(i robię to poza skrzyżowaniem !)

I co z tego?

Cyberix napisał(a):2. Podczas zjeżdżania zmieniam pasu ruchu, z prawego (tym którym jadę) na lewy (ruch w przeciwną stronę) - i to sygnalizuję - następnie z lewego opuszczam drogę....

Na skrzyżowaniu z łamanym pierwszeństwem też?
cman

Postprzez Cyberix » środa 05 maja 2010, 15:36

@cman skoro wy nie chcecie abym wykazywał wasz mętny tok rozumowania na przykładzie skrzyżowania o ruchu okrężnym, więc wy nie podajcie kontr przykładów bazujących na skrzyżowaniach!
Cyberix

Postprzez cman » środa 05 maja 2010, 15:40

Ja nie daję żadnych przykładów tylko pytam. Czy to będzie skrzyżowanie, czy nie, tak samo "przecinasz oś drogi" i "podczas zjeżdżania zmieniasz pas ruchu". Akurat, i jedno, i drugie odbywa się jeszcze na tym fragmencie drogi, który będzie wyglądał tak samo niezależnie od tego, czy to będzie skrzyżowanie, czy nie.
cman

Postprzez Cyberix » środa 05 maja 2010, 15:47

Kod: Zaznacz cały
Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie...

A w omawianym przykładzie... jest JEDNA droga mająca jezdnię... (gdyby było więcej to byłoby to skrzyżowanie).

Więc chyba jest różnica, nieprawdaż ??
Cyberix

Postprzez bac » środa 05 maja 2010, 15:55

I jeszcze na tej jednej drodze ma miejsce to, co chciałbyś sygnalizować (przecinam oś drogi, zmieniam pas ruchu), bez względu na to, czy droga górna jest gruntowa czy twarda.
bac

Postprzez archis_p » środa 05 maja 2010, 16:19

Cyberix napisał(a):
Kod: Zaznacz cały
Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie...

A w omawianym przykładzie... jest JEDNA droga mająca jezdnię... (gdyby było więcej to byłoby to skrzyżowanie).

Więc chyba jest różnica, nieprawdaż ??

6) jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów

2) droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej, brukowcowej, oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi,

W omawianym przykładzie mamy dwie drogi z jezdnią. Z tym , że jedna to droga twarda a druga gruntowa (np. z jezdnią o nawierzchni żwirowej).
Jak cytujesz definicję skrzyżowania to cytuj całą. Choć nijak nie ma to związku z sygnalizowaniem.
archis_p

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze