tramwaj a samochód

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

tramwaj a samochód

Postprzez Junior59 » środa 28 kwietnia 2010, 16:09

czesc:) mam jeszcze takie małe malutkie pytanie a raczej zweryfikowanie tego co pisze :) http://img42.imageshack.us/i/beztytuuqmz.png/ a wiec jak tu mam zielone to jade przed tramwajem nr 2 bo jedzie od lewej wiec on ma czerwone ale czy tez jade przed 1 gdyż on nie zachacza o rondo a wiec nie jest zjeżdżajacym a ja jade na wprost (bo nigdzie indziej nie mogę) czy powinno sie go traktowac jako zjeżdżającego

pozdrawiam :wink:
Junior59

Postprzez Olin » środa 28 kwietnia 2010, 16:48

Z tego rysunku nie wynika w ogóle aby ten pojazd oznaczony nr 1 był na rondzie ( o ile to w ogóle jest rondo). Wygląda to tak jakby wjeżdżał z innej drogi.Z resztą cos mi nie pasuje umiejscowienie tej sygnalizacji świetlnej.... Z rysunku wynika, że masz pierwszeństwo przed pojazdem 1 i pojazdem szynowym 2.
Olin

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 16:59

Pojazd 1 to także pojazd szynowy - przynajmniej wydaje mi się, iż są tam tory... Faktycznie rysunek mało dokładny...

Także nie bardzo rozumiem co robi owa sygnalizacja świetlna... Mogę ją interpretować jako sygnalizację dla przejścia dla pieszych...
Czy tramwaje także mają jakąś sygnalizacje świetlną czy nie?
Czy masz może zrzut z reala w zumi?
Czy jest to sytuacja rzeczywista czy wymyślona?

Bardzo proszę o uszczegółowienie (dokładność i estetyka hehe) rysunku.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Junior59 » środa 28 kwietnia 2010, 17:08

w tramach wyjasnienia te swiatła tyczą sie i torów i ronda a raczej wjazdu na nie

czerwone linie to tez sa tory :) wiem ze dziwnie wyszły przepraszam :(

edit: to jeżeli tory przechodzą przez srodek ronda\skrzyzowania to nie ma problemu by okreslic pierwszenstwo gorzej jest jak jest taka sytuacja jak teraz, sa swiatła mam zielone, ale tramwaj kreci przed radem czy przed skrzyzowaniem i chodzi czy mam pierwszenstwo czy nie, jak byłby nawet znak D1 zamiast swiateł to tez nie ma sprawy bo tramwaj pojedzie 1szy gorzej jak sa swiatła
Junior59

Postprzez Olin » środa 28 kwietnia 2010, 18:02

Jest to problem stary jak to forum.
Ogólnie mogę ci to tak wyjaśnić:
W przedstawionej przez ciebie sytuacji, jeżeli sygnalizacja świetlna jest sprawna, nie ma mozliwości aby był otwarty ruch dla pojazdów poruszających sie po drodze (torowisku) położonej prostopadle do drogi dla której wyswietlany jest sygnał zielony - logiczne prawda ?
Pojazdy szynowe również musza stosowac się do sygnalizacji świetlnej.
Olin

Postprzez Junior59 » środa 28 kwietnia 2010, 20:38

Olin logiczne logiczne bo nie moze miec on zielonego i ja bo bedzie bum, ale z drugiej strony gdy tory sa równolegle (na tys czarne nr 1) tramwaj moze sie stosowac do tej samej sygnalizacji co my wtedy wg mnie to ja jade 1szy bo on nie jest zjeżdżajacym z ronda a majac zielone mam pierwszenstwo na wprost
ale z innen strony patrzac gdybym juz chciał jechac w lewo badz w prawo powinienem go puscić bo tory niby naleza do obszaru skrzyzowania :lol: i pojawia sie kolejny problem i kolejne pytanie kto teraz ma racje ? auto czy tramwaj ...:)
Junior59

Postprzez Cyberix » środa 28 kwietnia 2010, 21:00

Tramwaj ma swoją sygnalizację, poza tym pojazd jadący na wprost przez sygnalizator S-1 ma pierwszeństwo przed skręcającym tramwajem...
Cyberix

Postprzez Junior59 » czwartek 29 kwietnia 2010, 19:54

Cyberix napisał(a):Tramwaj ma swoją sygnalizację, poza tym pojazd jadący na wprost przez sygnalizator S-1 ma pierwszeństwo przed skręcającym tramwajem...

Cyberix mozna dwojako interpretowac :) bo ma, jak kreci na skrzyzowaniu, ale tory przecinaja jezdnie poza nim , a samo przeciecie torów przez jezdnie nie jest skrzyzowaniem :) idac dalej z ta mysla to tramwaj jedzie pierwszy

no niby mam pierwszenstwo, ale gdybym chciał skrecic w lewo na rondzie? bo z tego co napisałeś wynika ze powinnem go puscic a przecież jeżeli chodzi o rondo to nie ma znaczenia gdzie jade, to co napisałeś nie tyczy sie znaku c12 :) wiec to co mówisz ma potwierdzenie w przypadku gdyby za torami zamiast ronda było by normalne skrzyzowanie
Junior59

Postprzez Cyberix » piątek 30 kwietnia 2010, 12:18

Junior59 napisał(a):Cyberix mozna dwojako interpretowac :) bo ma, jak kreci na skrzyzowaniu, ale tory przecinaja jezdnie poza nim , a samo przeciecie torów przez jezdnie nie jest skrzyzowaniem :) idac dalej z ta mysla to tramwaj jedzie pierwszy

A to sygnalizację instaluje się tylko przed skrzyżowaniami? Od kiedy?
Cyberix

Postprzez Junior59 » sobota 01 maja 2010, 08:53

niby nie, ale weź pod uwagę ze gdyby tam było zwykłe skrzyzowanie a nie rondo to jak bym krecił w lewo lub w prawo musiał bym go puscic nieprawdaż? :wink:
Junior59

Postprzez Cyberix » sobota 01 maja 2010, 09:23

A nie widziałeś nigdy sygnalizatorów "na środku ronda" które zapalają się na czerwono jak tramwaj chce opuścić rondo i dotyczą tylko przejazdu tramwaju? I wg. twojej teorii jak by mi się tam paliło zielone to musiałbym stać bo tramwaj opuszczający rondo ma pierwszeństwo? - ma, ale jak nie ma sygnalizacji. Ale wracając do sytuacji, to tak czy siak przydałby się dokładniejszy rysunek lub link do zumi.
Cyberix

Postprzez Junior59 » sobota 01 maja 2010, 16:49

Cyberix napisał(a):A nie widziałeś nigdy sygnalizatorów "na środku ronda" które zapalają się na czerwono jak tramwaj chce opuścić rondo i dotyczą tylko przejazdu tramwaju.
to sa normalne swiatła z tym ze jak napisałeś na srodku ronda w wtedy jam mamy zielone to tramwaj ma czerwone....

a co to tego ze gdyby tam zamiast ronda było skrzyzowanie i jak byś skręcał w lewo to ty osobiscie puscił bys tramwaj czy nie ? bo ja tak ...
Junior59

Postprzez Cyberix » sobota 01 maja 2010, 17:21

Junior59 napisał(a):a co to tego ze gdyby tam zamiast ronda było skrzyzowanie i jak byś skręcał w lewo to ty osobiscie puscił bys tramwaj czy nie ? bo ja tak ...
Na skrzyżowaniu, jeśli byłoby zielone i pojazd skręca w lewo lub prawo to ustępuje pierwszeństwa tramwajowi w każdym wypadku. Natomiast jeśli pojazd ma zielone i jedzie na wprost to ma pierwszeństwo.
Cyberix

Postprzez Junior59 » sobota 01 maja 2010, 18:00

a teraz w tej sytuacji co narysowałem gdyby zamiast tego ronda bylo skrzyzowanie i jak bys krecił prawo lub w lewo to pojechał bys przed nim czy bys go puscił...
co do tego ronda to tobie pewnie chodziło o takie coś
http://bi.gazeta.pl/im/1/7084/m7084301.jpg ? to masz racje majac zielone jade przed tramwajem,ale te śwatłą tycza sie tez wyjeżdżajacych z prawej na rondo tzn ja mam czerwone to oni maja zielone

druga spraw jest to ze nie wiesz czy tramwaj tez na swaitła na skrzyzowaniu czy nie:)
Junior59

Postprzez Cyberix » sobota 01 maja 2010, 18:18

Junior59 napisał(a):druga spraw jest to ze nie wiesz czy tramwaj tez na swaitła na skrzyzowaniu czy nie:)

To nie ma znaczenia, mam zielone, jadę prosto, mam pierwszeństwo. Od tej zasady właściwie nie ma wyjątków, no może poza pojazdami uprzywilejowanymi i szaleńcami wymuszającymi pierwszeństwo. (abstrahuje od kwestii, że piesi nie opuścili pasów, nie ma miejsca na skrzyżowaniu, itd).
Cyberix

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze