Sygnalizacja zmiany kierunku jazdy.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez AbuseArt » sobota 01 maja 2010, 14:04

sjakubowski, ja na Twoje staram się nie odpisywać, bo występujesz w wyraźnym charakterze mojego adwersarza, gdzie sam jesteś bardziej kontrowersyjny ode mnie, nie wspominając już o Twoim youtube'owym klipie o pieszych i przedstawionym w nim nazizmie drogowym. Ja od czasu do czasu rzucam okiem na PoRD i kocham napotkanych pieszych, nawet tych o wyraźnie ograniczonej sprawności. :lol: Sugeruję nowelizację ale nie pord tylko kodeksu karnego - "Kto powoduje, że samochód jadacy drogą musi zwolnić lub zatrzymać się, podlega karze ograniczenia wolności do lat pięciu."

lith, z tego co ja wiem, zawsze droga ma albo pobocze, albo chodnik, albo chociaż drogę rowerową. No ale jeśli znasz takie drogi, to już argument za wadliwością definicji. Po drugie, ona jest tak napisana jakby każdy z tych elementów był wymagany. Raczej wymaga zmiany.
Ostatnio zmieniony sobota 01 maja 2010, 14:12 przez AbuseArt, łącznie zmieniany 1 raz
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez BlueDevil » sobota 01 maja 2010, 14:12

wlasnie ze nie jest tak napisana

elementy sa po to wymienione, zebys wiedzial ze np znak zakaz postoju, obowiazuje po stronie drogi po ktorej stoi, a to oznacza, ze nie wolno parkowac na jezdi i chodniku jesli wystepuje, ewentualnie poboczu rowniez, bo jesli wystepuje ktorys z elementow drogi to jest jej czescia

a co z tego ze autostrada ma pobocze?? dalej nie ma chodnika
w definicji nie pisze ze musi byc jezdnia plus jeden element do wyboru
BlueDevil

Postprzez AbuseArt » sobota 01 maja 2010, 14:13

No drogi rowerowej też nie ma! Tam nie jest napisane, co autor miał na myśli... Może nie powinno się interpretować słów osób nieobecnych(ustawodawców pord) ponieważ nie mają jak się obronić? ;)
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez sjakubowski » sobota 01 maja 2010, 14:16

AbuseArt napisał(a):sjakubowski, ja na Twoje staram się nie odpisywać, bo występujesz w wyraźnym charakterze mojego adwersarza,
Szkoda, że nie chcesz się ustosunkować do podstawowych przepisów drogowych... W którym miejscu jestem adwersarzem> Skoro mi to zarzucasz - podaj link do konkretnych wypowiedzi.

AbuseArt napisał(a):gdzie sam jesteś bardziej kontrowersyjny ode mnie,
W którym miejscu? Link poproszę.

AbuseArt napisał(a):nie wspominając już o Twoim youtube'owym klipie o pieszych i przedstawionym w nim nazizmie drogowym.
Nie skomentuje - nie ten poziom... (nawet żartem)

AbuseArt napisał(a):Ja od czasu do czasu rzucam okiem na PoRD i kocham napotkanych pieszych, nawet tych o wyraźnie ograniczonej sprawności.
Zarzucasz mi, że nie kocham pieszych czy, że nie pracuję z PoRD - bo nie rozumiem...

Widzę, że prezentując podstawowe przepisy PoRD - Ty, nie mając argumentów - odpowiadasz nie na temat, atakiem. No cóż... Niektórzy tak mają, więc nie martw się...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez BlueDevil » sobota 01 maja 2010, 14:19

AbuseArt napisał(a):Może nie powinno się interpretować słów osób nieobecnych(ustawodawców pord) ponieważ nie mają jak się obronić? ;)

ale to Ty dokonujesz chorej interpretacji definicji drogi, a dodatkowo lansujesz sygnalizowanie prawym kierunkowskazem jazde prosto
nalezysz do grupy pomyslowych dobromirow drogowych
zaakceptuj ze sposob sygnalizowania podany przez cymana do obrazkow cyberixa jest jak najbardziej sluszny, a rodzaj drogi, pasow czy czego kolwiek nie ma nic wspolnego ze sposobem uzywania kierunkowsazow
BlueDevil

Postprzez bac » sobota 01 maja 2010, 14:28

Może nie powinno się interpretować słów osób nieobecnych(ustawodawców pord) ponieważ nie mają jak się obronić?

AbuseArt, wybacz szczerość, ale to co napisałeś na temat definicji drogi, pokazuje, że nie bardzo umiesz czytać podstawowe definicje PoRDu, więc trudno brać na poważnie Twoje interpretacje.
Przecież w definicji drogi masz spójnik lub oznaczający alternatywę, więc jeśli "pas terenu" zawiera, co najmniej jeden z wymienionych elementów, to spełnia definicję drogi.
Ostatnio zmieniony sobota 01 maja 2010, 14:31 przez bac, łącznie zmieniany 1 raz
bac

Postprzez piotrekbdg » sobota 01 maja 2010, 14:30

sjakubowski, ja na Twoje staram się nie odpisywać, bo występujesz w wyraźnym charakterze mojego adwersarza, gdzie sam jesteś bardziej kontrowersyjny ode mnie

Jeżeli włączasz się do ruchu to znaczy że dotychczas nie byłeś na drodze!

Jeżeli sjakubowski jest kontrowersyjny to nie weim jak nazwać twoją postawę. Beznadziejne pomysły, jak zwykle niepoparte żadnym przepisem.
piotrekbdg

Postprzez sjakubowski » sobota 01 maja 2010, 14:36

BlueDevil napisał(a):ale to Ty dokonujesz chorej interpretacji definicji drogi, a dodatkowo lansujesz sygnalizowanie prawym kierunkowskazem jazde prosto
Zacytuj moje wypowiedzi, w której "dokonuję chorej interpretacji drogi"

BlueDevil napisał(a):zaakceptuj ze sposob sygnalizowania podany przez cymana do obrazkow cyberixa jest jak najbardziej sluszny, a rodzaj drogi, pasow czy czego kolwiek nie ma nic wspolnego ze sposobem uzywania kierunkowsazow
Czytasz wogóle wypowiedzi innych osób (w tym moje wypowiedzi)? Jakoś ja jako pierwszy odpowiedziałem na rysunki cyberix-a i akurat cyberix i cman zgodzili się z moimi odpowiedziami.

Jeśli cokolwiek komuś coś zarzucasz - podawaj link do wypowiedzi.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez AbuseArt » sobota 01 maja 2010, 14:37

bac, ależ ja pisałem o tym, że właśnie tak jest. Czytać umiem, nie bój się. Choć chyba pisać nie ... ;-)

moja interpretacja jest taka, że droga posiada wydzielony pas terenu składający się z jezdni

musi posiadać również:

pobocze LUB chodnik LUB drogę dla pieszych LUB dla rowerów.

Każecie mi się dopasować do przyjętej wersji, jednakże:
1. - przyjęta wersja nie zdaje egzaminu praktycznego na pj.
2. - przeciętny kierowca sygnalizuje 10 razy rzadziej niż nauka jazdy. Nieraz nawet nie sygnalizuje zmiany pasa.
3. Jak ktoś chce sygnalizować "zgodnie z przyjętą wersją" to niech jedzie na miasto i robi to samo co inni kierujący.

---

'Kocham pieszych' to była aluzja do tego co tam masz w filmiku na końcu, że rodzice nie kochają swoich dzieci jeśli cośtam... nie pamiętam dokładnie. Ogólnie należy zaznaczyć, że miłość nie jest terminem zdefiniowanym w PoRD :) No a co z tymi pieszymi? Coś na kształt: nie dość że jest kulawy to jeszcze wyszedł na drogę :) Przecież widoczna niesprawność uprawnia pieszego do przejścia gdzie mu się to podoba, a ty musisz mu ustąpić pierwszeństwa i czekać aż skończy przechodzić.
Ostatnio zmieniony sobota 01 maja 2010, 14:40 przez AbuseArt, łącznie zmieniany 1 raz
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez piotrekbdg » sobota 01 maja 2010, 14:38

BlueDevil napisał:
ale to Ty dokonujesz chorej interpretacji definicji drogi, a dodatkowo lansujesz sygnalizowanie prawym kierunkowskazem jazde prosto

Ale BlueDevil cytował i odnosił się do postu AbuseArta
piotrekbdg

Postprzez BlueDevil » sobota 01 maja 2010, 14:41

sjakubowski napisał(a):
BlueDevil napisał(a):ale to Ty dokonujesz chorej interpretacji definicji drogi, a dodatkowo lansujesz sygnalizowanie prawym kierunkowskazem jazde prosto

przewin do gory jeszcze raz
na pewno nie bedzie na mnie zly bo nie do Ciebie pisalem :wink:
miedzyczasie wstawiles swoj post i tak wyszlo

AbuseArt napisał(a):moja interpretacja jest taka, że droga posiada wydzielony pas terenu składający się z jezdni

musi posiadać również:

i tu jest Twoj blad, bo jezdani jest jednym z elemenetow, takim jak chodnik lub pobocze

a nie droga to jezdnia i...
BlueDevil

Postprzez sjakubowski » sobota 01 maja 2010, 14:43

AbuseArt napisał(a):że rodzice nie kochają swoich dzieci jeśli cośtam... nie pamiętam dokładnie.
Skoro nie pamiętasz dokładnie, to po co atakujesz? Temat już był wałkowany i nie rób offtopu. Miłość rodzicielska to nie tylko kupowanie zabawek i chodzenie na plac zabaw. To również odpowiedzialność, poprawna edukacja itp... Przy okazji się zapytam - jesteś rodzicem aby zabierać głos o miłości rodzicielskiej?

AbuseArt napisał(a):Coś na kształt: nie dość że jest kulawy to jeszcze wyszedł na drogę :) Przecież widoczna niesprawność uprawnia pieszego do przejścia gdzie mu się to podoba, a ty musisz mu ustąpić pierwszeństwa i czekać aż skończy przechodzić.
Znów przekręcasz moje słowa i fakty... Czy faktycznie użyte było słowo "kulawy"??? Zmieniasz fakty - a to jest nie fair!
Poza tym, osoba o widocznej niepełnosprawności ruchowej nie może przechodzić gdzie jej się podoba - i o tym mówi wyraźnie PoRD, na który podobno rzucasz okiem od czasu do czasu...

piotrekbdg napisał(a):Ale BlueDevil cytował i odnosił się do postu AbuseArta
Faktycznie - przepraszam :-)

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez AbuseArt » sobota 01 maja 2010, 14:48

Nie jestem na szczęście niepełnosprawny więc nie interesuje mnie to gdzie może przechodzić niepełnosprawny. Na pewno lepiej spodziewać się go wszędzie, bo i tak gdy znajdzie się na drodze, powinno się ustąpić mu pierwszeństwa.

Nie jestem też rodzicem, na szczęście, ale to co zarzucam, to skrajnie emocjonalne gadanie, niekoniecznie reprezentatywne przy podejmowaniu tematu pieszych. Przede wszystkim odpowiedzialność. Prawda.

Słowo kulawy nie było użyte, ale ja nie skorzystałem z cudzysłowiów, więc moja wypowiedź może leksykalnie odbiegać od oryginału.
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez piotrekbdg » sobota 01 maja 2010, 14:52

Przecież widoczna niesprawność uprawnia pieszego do przejścia gdzie mu się to podoba

Nie jestem na szczęście niepełnosprawny więc nie interesuje mnie to gdzie może przechodzić niepełnosprawny.

No to skoro Cie nie interesuje to po co po raz kolejny piszesz bzdury?
piotrekbdg

Postprzez bac » sobota 01 maja 2010, 14:53

PoRD napisał(a):droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów

AbuseArt napisał(a):moja interpretacja jest taka, że droga posiada wydzielony pas terenu składający się z jezdni

musi posiadać również:

pobocze LUB chodnik LUB drogę dla pieszych LUB dla rowerów.

To teraz jeszcze sensownie poprzyj swoją interpretację. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Czy przecinek po słowie "jezdni" jest inny, niż pozostałe przecinki?
bac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze