Jestem w trakcie kursu na prawo jazdy, troche już godzin wyjeździłem i jakoś sobie radze na ulicy, ale mam do was jedno pytanie.
Mianowicie, powiedzmy że mam taką sytuacje: droga dwujezdniowa, oddzielona pasem zieleni, dwa pasy ruchu, teren zabudowany, ale większość kierowców jedzie ok 80km/h. Ja mam zadanie zawrócić w miejscu przeznaczonym do tego celu i kontynować jazde drugą jezdnią w przeciwnym kierunku. I teraz sedno sprawy: Wiadomo, że auta jadą szybko i jest duże natężenie ruchu więc żeby bezpiecznie wyjechać(lub żeby w ogóle wyjechać :wink:) trzeba to zrobić szybko i sprawnie. Więc, zatrzymuje się w miejscu pokazanym na obrazku i czekam aż jezdnia będzie pusta. Widzę, że mogę wyjechać więc puszczam sprzęgło, sporo gazu i zjeżdżam szybko na prawy pas żeby nie tamować ruchu i żeby reszta mogła mnie wyprzedzić. I właśnie tu jest problem - auto wyje dość głośno - na budziku ok. 3500-3700rpm, a ja zmieniam bieg na 2 dopiero po 'usadowieniu' się na prawym pasie. Czy powinienem zmieniać bieg podczas zawracania czy mogę to zrobić już po zajęciu pasa?(dodam tylko że zmiana biegów podczas takiego manewru dla nowicjusza jest naprawdę trudnym zadaniem) Co powiedziałby na to egzaminator?
obrazek:

Pozdrawiam