Przerobienie regulacji fotela (zwiększenie zakresu)

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Przerobienie regulacji fotela (zwiększenie zakresu)

Postprzez Krzysiu_ADHD » sobota 24 kwietnia 2010, 12:31

Wpadłem na genialny pomysł!! Jak już zdam prawko i kupię sobie auto, to jaki jest sens kupowanie poduszki i wożenie jej stale ze sobą? Słyszałem że bez problemu można dać auto to warsztatu (albo spróbować samemu) i przerobić regulację tak, że siedzenie będzie się podnosiło znacznie wyżej niż standardowo :) Wystarczy tylko wyjąć ten mechanizm i go odwrócić jakoś specjalnie, albo napiłować dodatkowe rowki (nie wiem, nie znam się aż tak na tym). Wtedy nawet ktoś bardzo niski podniesie sobie fotel tak, że głowę będzie miał tuż przy dachu. Czy ktoś kiedykolwiek bawił się w coś takiego? W końcu producenci samochodów we większości nie biorą pod uwagę sytuacji, że człowiek może być na tyle niski, że mimo podniesienia fotela mało co widzi np parkując.
Krzysiu_ADHD

Postprzez lith » sobota 24 kwietnia 2010, 12:46

A możesz mi powiedzieć na chu... Ci głowa przy suficie? :P Żeby sobie na hopce guza nabić? :)

Nie wiem tez czego oczekujesz od 'widoku przez przednia szybę' Chcesz podziwiać maskę, albo przedni zderzak xD?

Jak chcesz to oczywiście sobie kombinuj, żebgys tylko potem z fotelem przez przednią szybę ni wyleciał :) Ja tam się nie spotkałem, żeby jakiś samochód był za duży na kogoś, raczej problem jest z niemieszczeniem się w małych, miejskich wozidełkach.
lith

Postprzez Krzysiu_ADHD » sobota 24 kwietnia 2010, 12:56

Już tłumaczę. Niby dlaczego kobiety mają problemy z parkowaniem (nie wszystkie, ale zazwyczaj większość ma) i krąży teoria że kobiety gorzej jeżdżą? Po prostu większość kobiet jest niska i ma słabą widoczność za kółkiem - logiczne! Podobnie niżsi mężczyźni (do 175 cm wzrostu) również muszą kombinować "na czuja" gdyż nie widzą maski i siedzą wręcz nisko. A wiem o tym na 100 % że jak facet jest bardzo wysoki (to bzdura, że ktoś się nie mieści w aucie) to sobie świetnie radzi bo widzi po prostu wszystko i ma idealny komfort jazdy. Dlatego sam chciałbym "oszukać" naturę i zrobić sobie fotel tak, jakbym miał 2 metry. Wtedy widziałbym wszystko co się dzieje i jazda byłaby wręcz bajeczna :)
Krzysiu_ADHD

Postprzez piotrekbdg » sobota 24 kwietnia 2010, 13:04

(to bzdura, że ktoś się nie mieści w aucie)

Po raz kolejny pokazujesz jak dużo wiesz o motoryzacji, realiach, zyciu...
piotrekbdg

Postprzez Krzysiu_ADHD » sobota 24 kwietnia 2010, 13:10

piotrekbdg napisał(a):

Po raz kolejny pokazujesz jak dużo wiesz o motoryzacji, realiach, zyciu...

W ogóle się nie znam na motoryzacji!! Jestem informatykiem, a nie mechanikiem samochodowym :shock: Ale po to jesteście WY forumowicze, aby udzielić rad, podzielić się doświadczeniami, a nie wiecznie krytykować moją osobę :!:
Krzysiu_ADHD

Postprzez piotrekbdg » sobota 24 kwietnia 2010, 13:12

Po prostu większość kobiet jest niska i ma słabą widoczność za kółkiem - logiczne! Podobnie niżsi mężczyźni (do 175 cm wzrostu) również muszą kombinować "na czuja" gdyż nie widzą maski i siedzą wręcz nisko.

Jasne... Tak zajrzałem paru ludziom w metryki i zobaczyłem coś ciekawego:

Michael Schumacher - 174 cm wzrostu
Fernando Alonso - 171 cm wzrostu

I pomysleć że w F1 startują niedorajdy które nie potrafią parkować i nie widzą maski!

a nie wiecznie krytykować moją osobę

Niestety ale głupota często ściąga na siebie krytykę. Nikt nikogo za bzdurne teorie głaskał nie będzie, a już przytakiwał im tym bardziej.
piotrekbdg

Postprzez athlon » sobota 24 kwietnia 2010, 13:15

ehh krzysiu krzysiu, po pierwsze to kup sobie auto dostosowane do ciebie, po drugie standardowa regulacja nawet przy twoim wzroście (cos czuje ze masz ponizej 1,7m) w zupełności wystarczy, to po pierwsze, po drugie to czy bedziesz miał głowę 5cm wyzej to i tak dużo więcej nie zobaczysz. Jak jestes "kurduplem" (nie to ze ci ublizam czy cos w tym stylu) to kup sobie autko klasy B a nie E.
Nadmienie ze przy moim wzrosie 176 jakos nigdy nie miałem problemów z manewrowaniem S600, to raczej kwestia wyczucia gabarytów auta a nie wzrostu.
athlon

Postprzez Krzysiu_ADHD » sobota 24 kwietnia 2010, 13:18

A jak facet ma 168 cm? Hehe, takiego przypadku u 25-latka pewnie nie znasz Piotrek, co? hehe :lol:

A teraz BARDZO Cię proszę, jeśli wiesz coś o tym jak przerobić fotel aby wyżej się podnosił to udziel fachowej rady, w przeciwnym wypadku proszę daj mi spokój - nie potrzebuję kolejnego oprawcy na tym forum. Wystarczy że moderacja likwiduje moje posty bez powodu (a nie są one ANI SPAMEM ani żadnym innym szkodliwym materiałem). Znalazłem to forum bo jest ono oficjalne nt wszystkich spraw związanych z prawem jazdy i jeśli ktoś ma obawy i chce o nich napisać, ma do tego prawo!! Fakt, offtop się usuwa, ale normalne pytania techniczne i inne związane z motoryzacją - jak najbardziej powinny zostawać zachowane i czytane! (A nie krytykowane tak jak to robisz ty Piotrze!). Mam nadzieję że po tym poście nabierzesz trochę więcej dystansy do moich postów...
Krzysiu_ADHD

Postprzez piotrekbdg » sobota 24 kwietnia 2010, 13:25

Podobnie niżsi mężczyźni (do 175 cm wzrostu) również muszą kombinować "na czuja" gdyż nie widzą maski i siedzą wręcz nisko.

Swoimi przykadami podważyłem tą teorię.

Przyczepiłem się do tego stwerdzenia bo nie masz o tym zielonego pojęcia, a produkujesz swoje niedorzeczne wypociny.

PS Nie krytykuję Ciebie. Krytykuję głupotę, która niestety jest nieodłącznym elementem Twojej forumowej działalnośći. Masz wątpliwości, merytoryczne pytania? No problemo, po to jest takie forum, nikt pomocy nie odmawia. Ale nie wciskaj nam swoich teorii, zachowaj je dla rodziny.
piotrekbdg

Postprzez Krzysiu_ADHD » sobota 24 kwietnia 2010, 13:38

Na szczęście już siedziałem nie raz w aucie i znam ten dyskomfort wynikający z mojego wzrostu. Nawet jak sobie podniosę fotel najwyżej jak się da, to ledwo co widzę. Kumpel powiedział mi wprost że powinienem albo poduszkę kupić, albo jeździć naprawdę bardzo małymi samochodami. A poduszka to trochę obciachowa jest, dlatego wybrałem lepsze rozwiązanie. Ktoś, kto się zna na mechanizmach regulujących fotel bardzo proszę o udzielenie mi fachowej porady.. ot co
Krzysiu_ADHD

Postprzez lith » sobota 24 kwietnia 2010, 14:00

jak chcesz widzieć gdzie Ci się maska kończy to kup Fiata 125, albo mercedesa 'z celownikiem' Bo w większości nowszych samochodów po prostu nie zobaczysz maski przy normalnie ustawionym fotelu. Rzeczywiście musiałbyś trzymać głowę przy samym suficie xD

Rozumiałbym przerabianie samochodu jak byś miał 1,20 m... ale nie przy 1,5 m, czy 1,6 m, bo to nie mam sensu. I właśnie to większość użytkowników w tym temacie chce Ci (i ewentualnie innym zainteresowanym) pokazać.

A co do parkowania chyba nie oczekujesz, że przez szyby zobaczysz wszędzie dokładnie gdzie Ci się samochód kończy... to właśnie nazywa się wyczucie gabarytów auta. I jak ktoś ma problemy z parkowaniem to one raczej dotyczą tego.
lith

Postprzez Maarek91 » sobota 24 kwietnia 2010, 14:05

Krzysiu_ADHD napisał(a):Na szczęście już siedziałem nie raz w aucie i znam ten dyskomfort wynikający z mojego wzrostu. Nawet jak sobie podniosę fotel najwyżej jak się da, to ledwo co widzę. Kumpel powiedział mi wprost że powinienem albo poduszkę kupić, albo jeździć naprawdę bardzo małymi samochodami. A poduszka to trochę obciachowa jest, dlatego wybrałem lepsze rozwiązanie. Ktoś, kto się zna na mechanizmach regulujących fotel bardzo proszę o udzielenie mi fachowej porady.. ot co

sam mam prawie 2 metry, no i powiem ci że przez to muszę obniżać fotel do dołu i zależy w którym samochodzie, ale w niektórych nie widzę po prostu świateł, wiec to tez jest minus, zależy oczywiście w jakim samochodzie
Maarek91

Postprzez Krzysiu_ADHD » sobota 24 kwietnia 2010, 14:06

Na Fiata 126 P nie mam szans, bo nie posiada on wspomagania kierownicy :!: A jestem bardzo słaby fizycznie (jeszcze z nikim nigdy na rękę nie wygrałem) i dlatego mogę prowadzić TYLKO i wyłącznie samochody ze wspomaganiem. Mam niecałe 170 (169 z kawałkiem może) cm czyli jak na faceta bardzo niski więc dlatego potrzebuję specyficznego ustawienia fotela. Wiem że większość kobiet jest podobnego wzrostu, ale ich nie bierzmy pod uwagę. A logiczne że jak facet ma 180 cm to widzi wszystko idealnie i maskę również. Ja chciałbym się po prostu czuć w aucie tak, jakbym był normalnym facetem a nie pokraką. Ponadto facet co ledwo wystaje zza fotela wygląda w ruchu TRAGICZNIE i na takiego przeważnie trąbią i policja często zatrzymuje. :x
Krzysiu_ADHD

Postprzez lith » sobota 24 kwietnia 2010, 14:24

A logiczne że jak facet ma 180 cm to widzi wszystko idealnie i maskę również

nie, NIE WIDZI!!!

I nie mówiłem o fiacie 126P, tylko o 125. Z reszta nieważne- to raczej był 'element humorystyczny' :P... wodze niezrozumiany.

Ponadto facet co ledwo wystaje zza fotela wygląda w ruchu TRAGICZNIE i na takiego przeważnie trąbią i policja często zatrzymuje.

Właśnie zdobyłeś nagrodę za tekst tygodnia. Z reszta nie pierwszy raz.

Tobyślam, że teraz sobie z nas ostra bekę... ale nie ważne. Możesz dzieć na jedno pytanie?

1. Po co chcesz widzieć ta maskę??? Przecież nie ma tam nic ciekawego do oglądania
lith

Postprzez Krzysiu_ADHD » sobota 24 kwietnia 2010, 14:33

Ale ja mam ADHD, jestem słaby, źle skoordynowany i widok maski ZDECYDOWANIE ułatwi mi prowadzenie auta. Po prostu!
Krzysiu_ADHD

Następna strona

Powrót do Porady techniczne